Den store sag-paraden

Det finnes sager for det meste - her er en oversikt

Forskjellige jobber krever forskjellige sager Foto: Colourbox
Forskjellige jobber krever forskjellige sager Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man skal lage eller reparere noe passer ikke råmaterialene sammen. Da må man gjøre det stykkevis og delt, det må sages. Men det finnes mange typer sager og mange forskjellige prisklasser. Hvilke sager trenger du, og til hva?

Det finnes en hard kjerne av sagførere som sverger til manuell sag, til nød gjærkasse for å sage i helt korrekt vinkel. Men de fleste av oss foretrekker elektrisk verktøy som får jobben gjort både raskere og langt mer nøyaktig enn vi får til på frihånd.

Det aller viktigste: De fem smarteste elektroverktøyene

Alt til sitt bruk

Elektriske sager opererer med forskjellige tekniske løsninger. De har sagblader som går fram og tilbake, som roterer, vibrerer eller har tenner som sitter på bånd eller kjede.

Det finnes sager som brukes på frihånd og beveger seg i snittet de lager, og det finnes sager som står stille og overlater matebevegelsen til materialet.

Hvilken sagtype egner seg best til forskjellige oppgaver?

Stikksaga

Stikksaga er et allsidig verktøy. Den sager i de fleste materialer hvis du bruker riktig blad og hastighet. Den kan sage i nesten alle retinger, både på skrå og loddrett. Med litt ekstrautstyr kan den sage ut sirkler og rette spor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer