Dette må du vite om Netflix, Viaplay, HBO Nordic og TV2 Sumo

Den store strømmeguiden

Hvem har hva, hvor mye koster det – og hva i huleste er «binging»?!

VALGFRIHET: Strømming kan egentlig kokes ned til én ting: Valgfriheten til å se det du vil se, når du vil se det. Foto: Gaute Beckett Holmslet
VALGFRIHET: Strømming kan egentlig kokes ned til én ting: Valgfriheten til å se det du vil se, når du vil se det. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Å se på TV» betyr ikke det samme nå, som det gjorde før. For mange har strømming blitt en større del av hverdagen enn lineær TV, og noen går også så langt som å plombere TV-en slik at de kan slippe NRK-lisensen.

På strømmemarkedet er det nå flere store aktører som tilbyr variert innhold til en forholdsvis billig penge.

For 300 kroner i måneden kan du faktisk sitte med et atskillig større utvalg filmer og TV-serier enn det du får gjennom de tradisjonelle kanalpakkene som selges av de tradisjonelle TV-distributørene som Get, Canal Digital, Viasat, Altibox og RiksTV.

I tillegg får du velge selv når du vil se det du vil se, og du trenger altså ikke forholde deg til kanalenes sendetider.

Flere forskjeller

Men det er en del forskjeller blant de ulike strømmetjenestene. Det er for eksempel ikke alle som lar deg laste ned innhold slik at du kan se det uten å være koblet til internett.

En slik funksjon kan være nyttig dersom du skal på ferie til utlandet, eller kanskje en tur på påskehytta, dersom du ikke har internettilgang på stedet.

Ord og uttrykk

Binging: Uttales «bin-djing» og stammer fra det engelske uttrykket «binge-watching». Det betyr at du ser mye i én omgang – for eksempel en hel sesong av en serie i løpet av en helg. Eksempel: «Jeg tenkte å binge House of Cards denne helga».

Netflix & chill: Hører du 16-åringen i huset si at han tar med kjæresten opp på rommet for litt Netflix & chill, så bør du kreve at han lar døra stå åpen. Med mindre du har veldig lyst på barnebarn ...

Offline-modus: Det er ikke alltid du har lyst til å laste ned masse over mobilnett, for eksempel når du er på påskefjellet. Har strømmetjenesten offline-modus, vil det si at du kan laste ned serier og filmer hjemme, for så å ta dem med deg på fjellet.

Lineær-TV: Tradisjonelle TV-kanaler slik vi kjenner dem, med et oppsatt sendeskjema som du må følge, enten du vil eller ei. Begynner filmen klokka 20, ja så må du pent vente til klokka 20.

Det er heller ikke alle strømmetjenestene som har lagt like mye vekt på å tilby innhold til barn og unge. Dersom du har barn i husstanden kan dette fort være et viktig kriterium når du skal velge én eller flere strømmetjenester.

Sist men ikke minst, så er det ikke alle som tilbyr det samme innholdet. Noen er veldig gode på serier, noen har et bredt utvalg filmer, mens andre igjen sitter på sportsrettigheter som kan være viktig for enkelte.

Tilgjengelig «overalt»

Det du trolig trenger å tenke minst på, er tilgjengelighet eller om du må kjøpe inn dyrt utstyr. Det korte svaret er nei, det trenger du ikke.

Alle strømmetjenestene kan spilles av på mobiltelefon, datamaskin og nettbrett. Har du en nyere smart-TV kan de trolig spilles av derfra også.

Her finner du serien

Noen serier du er spesielt glad i? Her finner du noen av dem:

NETFLIX

 • House Of Cards
 • Arrested Development
 • Orange Is The New Black
 • Black Mirror
 • Stranger Things

VIAPLAY

 • The Blacklist
 • Timeless
 • Mozart In The Jungle

HBO Nordic

 • Sopranos
 • Game Of Thrones
 • Westworld
 • Girls
 • Vikings
 • Silicon Valley

TV2 Sumo

 • Homeland
 • Grey's Anatomy
 • Solsidan

NRK

 • Unge lovende
 • Skam
 • Valkyrien
 • Nobel
 • Vikingane

Med en ChromeCast til noen hundrelapper kan du sende innholdet fra mobiltelefonen til TV-en, slik at du kan se innholdet på en større skjerm. Har du lyst til å ha en dedikert boks, kan for eksempel en Apple TV være et bedre valg.

Alt du trenger utenom dette er internettilgang, enten gjennom bredbånd eller mobilnett. Men pass på, det kan fort bli dyrt å strømme mye over mobilnettet.

Ofte billigere

Som nevnt kan det fort bli billigere å abonnere på to-tre strømmetjenester, fremfor å betale en femhundrelapp i måneden for en rekke kanaler du egentlig aldri ser på.

Dersom du kjøper tilgang til Netflix, HBO Nordic, Viaplay og TV2 Sumo, så har du i praksis tilgang til innholdet fra de mest vanlige kanalene. Sleng på strømmetjenesten fra NRK også, som er lisensfinansiert og derfor «gratis», så har du en rimelig grei «kanalpakke» tilgjengelig – og du er fortsatt godt under 500-lappen.

I tillegg har du selvfølgelig alt innholdet som ikke er tilgjengelig på de tradisjonelle kanalene, men som du må ha dyre filmpakker for å få sett.

I tillegg til dette igjen, så har du det eksklusive innholdet strømmetjenestene holder for seg selv, noe som gjelder en god del av seriene på Netflix, for eksempel.

NETFLIX

Tilbyr filmer, serier, dokumentarer – også egenprodusert innhold du ikke får sett andre steder.

Har en egen barneseksjon med godt utvalg for barn og unge.

Offline-modus tilgjengelig.

PRIS: Fra 79 kroner/mnd

HBO Nordic

Tilbyr filmer, serier og dokumentarer – hovedvekt av egenprodusert innhold.

Har ikke noen barneseksjon.

Offline-modus er ikke tilgjengelig.

PRIS: 89 kroner/mnd

TV2 Sumo

Tilbyr filmer*, serier, dokumentarer og aktualitetsprogrammer. Mye innhold fra TV2s tradisjonelle TV-kanaler.

Du kan også velge å strømme de lineære TV-kanalene, om du foretrekker det.

Har egen barneseksjon med innhold for barn og unge.

Offline-modus tilgjengelig på deler av innholdet.

PRIS: Fra 99 kroner/mnd.

*For å få tilgang til kanaler og programmer må du ha Underholdningspakka, som koster 129 kroner. Vil du se filmer fra C More (eid av TV2) må du ha enten pakken som koster 179 kroner (C More + Underholdning), eller den dyreste pakken, som koster 449 kroner/mnd.

Viaplay

Tilbyr filmer, serier og sport. Mye av serieutvalget er serier som også er tilgjengelig på Viasats tradisjonelle TV-kanaler, som TV3, Viasat 4 og TV6. For å få tilgang til sportsinnholdet må du ha et dyrere abonnement.

Har en egen barneseksjon med innhold for barn og unge.

Offline-modus er tilgjengelig.

PRIS: Fra 99 kroner/mnd. Gratisversjon finnes også (Viafree), men her må du tåle en god del reklame.

NRK

Tilbyr egenproduserte filmer, serier og programmer, i tillegg til et utvalg innkjøpt innhold. De har også sportsrettigheter.

NRKs lineære kanaler kan strømmes direkte.

Har ikke en egen barneseksjon, men de har en kategori hvor de har samlet innhold for barn og unge.

Offline-modus ikke tilgjengelig.

PRIS: Lisensfinansiert

Andre tjenester

Det finnes også flere strømmetjenester. Her er noen av dem:

Amazon Prime: Nykommer i Norge. Få serier kjent i Norge og begrenset innhold i forhold til konkurrentene. Mest kjent for å ha rettighetene til «The Grand Tour», bilserien med den gamle trioen fra «Top Gear».

Dplay: Serier, sport og direktestrømming av Discoverys TV-kanaler, som TVNorge, Max og Fem. Har rettighetene til Eliteserien (tidligere Tippeligaen).

Mubi: Filmtjeneste som har svært begrenset innhold – det er til enhver tid kun 30 filmer tilgjengelig. Filmene er imidlertid håndplukket av Mubi, og du finner både gamle klassikere og nyere indie-filmer. Hver dag kommer en ny film inn, og én forsvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer