Insektshoteller og humlekasser

Den vanligste feilen

Å plassere ut insekthoteller er hjelpsomt for flere insekter. Men én feil gjør dem ubrukelige i norsk natur.

GJØR DET RETT: Dersom du vil henge opp et insektshotell eller lage en humlekasse, er det viktig å gjøre det rett, mener ekspertene. Foto: Tunatura / Shutterstock / NTB
GJØR DET RETT: Dersom du vil henge opp et insektshotell eller lage en humlekasse, er det viktig å gjøre det rett, mener ekspertene. Foto: Tunatura / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Insekthoteller har blitt stadig mer populært de seineste åra, mens humlekassene har ligget litt i skyggen av popularitet.

– Insekthoteller i hagen eller på balkongen er absolutt til hjelp for våre flygende venner. Ved å sette opp et insekthotell, så bidrar man til det biologiske mangfoldet, noe vi vet er veldig viktig for mange nordmenn, sier gartner og planteekspert i Plantasjen, Hans Jensen.

Han sier at hotellene først og fremst er et sted hvor biene kan ha reirplass, og det er primært solitære insekter som lever alene, slik som villbiene og gravevepsene, som det er mest aktuelt for.

– Men et insekthotell kan også tiltrekke seg andre nyttedyr som marihøner og edderkopper som holder kontroll på insekter som kan opptre som skadedyr i hagen din, fortsetter han.

Må være tilrettelagt

Men vil du først hjelpe insektene med et sted å bo, bør du passe på at det er tilrettelagt for norske insekter. Dersom du har plassert ut insekthotell i håp om at humlene også får hygge seg der, bør du tenke deg om én gang til.

– De vanligste feilene er at man tror at humler kan bo i insekthotell, at man innreder humlekasser feil, eller ikke i det hele tatt, eller at man kjøper insekthotell som ikke er tilpasset norske forhold, da er det bedre å lage egne, forteller Sturla K. Naas Johansen i La Humla Suse og administrator for facebook-gruppen Insekthotell og humlekasser.

Kollega og kommunikasjons- og prosjektrådgiver i La Humla Suse, Karoline Aasen Skryten forklarer at for at et insekthotell skal fungere optimalt med mange forskjellige besøk i løpet av sommeren, er det lurt å ha hull i forskjellige størrelser.

– Forskjellige insekter har forskjellige størrelser, så det er lurt å ha litt variasjon i hotellet. Diameteren på hullene kan være alt fra 1 til 9 mm. Dybden kan variere fra 5 til 10 centimeter, men de minste hullene trenger ikke å være dypere enn 2-3 centimeter. Unngå at det er hull hele veien gjennom tunnelene. Det skal være vegg i den ene enden, så tunnelen blir som en blindvei, forteller Skryten.

Insekthotell er først og fremst for solitære insekter. Det vil si ikke-sosiale insekter, som bor alene.

– Mange tror at de voksne individene flytter inn i hotellene på sommeren, eller overvintrer der på vinteren. Ingen av tilfellene stemmer, for hotellene er hovedsakelig oppholdsplass for eggene og larvene til de voksne solitære insektene! Hotellene fungerer dermed som en yngelplass, eller et "klekkeri" om du vil! forklarer hun. De insektene som vokser opp inne i hotellet overvintrer imidlertid som oftest til neste vår/sommer.

LAGET SIN EGEN HUMLEKASSE: Sturla K. Naas Johansen i La Humla Suse anbefaler folk å lage og innrede sine egne humlekasser. Foto: Privat
LAGET SIN EGEN HUMLEKASSE: Sturla K. Naas Johansen i La Humla Suse anbefaler folk å lage og innrede sine egne humlekasser. Foto: Privat Vis mer

Men, hva med humlekasser?

– Fungerer humlekasser på samme måte som insekthotell?

– Det gjør de for så vidt, men siden humlene er sosiale og lever mange sammen, så er konstruksjonen helt forskjellig. Humlekasser er mer som fuglekasser. Og dessuten er innredningen svært viktig, fordi man ønsker å etterlikne et musebol. Solitære bier og veps "innreder" jo "hotellrommene" sine selv, sier Johansen.

Han forteller at man både bør ha insekthotell og humlekasser i hagen. Men hvor bør de plasseres?

– De kan for så vidt være i nærheten av hverandre, men foretrekker litt forskjellige forhold. Mens insekthotellet nesten ikke kan få for mye sol, så kan det bli for varmt i en humlekasse. Humlekasser bør helst få morgensol, men ikke sol hele dagen. Det er dessuten vanligst at de står direkte på bakken, mens insekthotellene gjerne plasseres noe høyere. Mellom én halv og to meter er ideelt, men gjerne i nedre del av dette om plassen ikke er godt beskyttet mot vind.

En vanlig feil

Biolog Atle Mjelde skriver at humlene er viktig for pollinering av mange planteslag og har stor økonomisk betydning. Dersom du ikke har fått humler i kassa, er det mest sannsynlig innredningen av kassa som har slått feil, mener han.

– Følger man oppskriften nøye, så er det stor sannsynlighet for å lykkes. Jeg har selv årlig oppstart av humlebol i rundt 75 prosent av kassene mine, forteller Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer