Insektshoteller og humlekasser

Den vanligste feilen

Å plassere ut insekthoteller er hjelpsomt for flere insekter. Men én feil gjør dem ubrukelige i norsk natur.

GJØR DET RETT: Dersom du vil henge opp et insektshotell eller lage en humlekasse, er det viktig å gjøre det rett, mener ekspertene. Foto: Tunatura / Shutterstock / NTB
GJØR DET RETT: Dersom du vil henge opp et insektshotell eller lage en humlekasse, er det viktig å gjøre det rett, mener ekspertene. Foto: Tunatura / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Insekthoteller har blitt stadig mer populært de seineste åra, mens humlekassene har ligget litt i skyggen av popularitet.

– Insekthoteller i hagen eller på balkongen er absolutt til hjelp for våre flygende venner. Ved å sette opp et insekthotell, så bidrar man til det biologiske mangfoldet, noe vi vet er veldig viktig for mange nordmenn, sier gartner og planteekspert i Plantasjen, Hans Jensen.

Han sier at hotellene først og fremst er et sted hvor biene kan ha reirplass, og det er primært solitære insekter som lever alene, slik som villbiene og gravevepsene, som det er mest aktuelt for.

– Men et insekthotell kan også tiltrekke seg andre nyttedyr som marihøner og edderkopper som holder kontroll på insekter som kan opptre som skadedyr i hagen din, fortsetter han.

Må være tilrettelagt

Men vil du først hjelpe insektene med et sted å bo, bør du passe på at det er tilrettelagt for norske insekter. Dersom du har plassert ut insekthotell i håp om at humlene også får hygge seg der, bør du tenke deg om én gang til.

– De vanligste feilene er at man tror at humler kan bo i insekthotell, at man innreder humlekasser feil, eller ikke i det hele tatt, eller at man kjøper insekthotell som ikke er tilpasset norske forhold, da er det bedre å lage egne, forteller Sturla K. Naas Johansen i La Humla Suse og administrator for facebook-gruppen Insekthotell og humlekasser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.