Den viktige forskjellen på biopeiser

En av disse er mye tryggere enn den andre.

DEN STORE, VIKTIGE FORSKJELLEN: Biopeisen til høyre har et felles påfyllings- og brennkammer. Det er forbundet med mer risiko ved påfylling der, enn det er når biopeisen har et separat kammer for påfylling - som på bildet til venstre. Foto: Ebios Fires/Youtube
DEN STORE, VIKTIGE FORSKJELLEN: Biopeisen til høyre har et felles påfyllings- og brennkammer. Det er forbundet med mer risiko ved påfylling der, enn det er når biopeisen har et separat kammer for påfylling - som på bildet til venstre. Foto: Ebios Fires/Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er store forskjeller på de to avbildede biopeisene ovenfor. Biopeisen til høyre har påfylling direkte i brennkammeret, mens biopeisen til venstre har en separat påfyllingstank.

Et av de største faremomentene med biopeiser i dag, er knyttet nettopp til påfyllingen. Faren oppstår dersom man fyller på bioetanol før flammen er helt slukket. Det kan være vanskelig å se om det fremdeles brenner, da bioetanolen brenner med en svakt blå, nesten gjennomsiktig flamme.

De fleste ulykker med biopeiser skjer på grunn av feil påfylling.

De aller fleste biopeisene på det norske markedet, har påfylling direkte i brennkammeret.

EU-standard

EU-kommisjonen jobber med en EU-standard for biopeiser, hvor de blant annet ser på nettopp dette med påfylling.

– Målet er å få til klare og tydelige regler som både går på konstruksjon, merking, dokumentasjon, testing og bruk. De aller fleste peisene på markedet har tank og brenner som en enhet. Det er etter vår mening kun helt separat tank og brenner som vil gjøre det umulig å gjøre feil, sier Tor Egil Nordlie, som sitter i den nordiske gruppen for EU-arbeidet, til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer