Vaske huset

Denne bør vaskes hver eneste dag

Vi vasker ikke hjemme hver dag, men det er fem steder i huset som faktisk bør rengjøres hver eneste dag.

BAKTERIEFELLE: Spyleknappen på toalettet er ett av stedene som bør vaskes hver eneste dag, ifølge rengjøringsekspertene. Foto: Linn Merete Rognø.
BAKTERIEFELLE: Spyleknappen på toalettet er ett av stedene som bør vaskes hver eneste dag, ifølge rengjøringsekspertene. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- At det ikke ser så skittent ut er ikke en god nok unnskyldning til ikke å vaske. Noen steder er det en fordel at du går over hver eneste dag, sier April Yeats, renholdsekspert i Freska.

Det høres kanskje ut som mye arbeid, men det behøver ikke å skape mer stress i hverdagen. Her forteller rengjøringsekspertene hvilke områder som bør rengjøres syv dager i uken.

- Barn og dyr kan spise gamle matrester

- Den beste grunnen til å vaske mer hyppig er hensynet til hygiene, men sett bort fra dette, er det fort gjort at mat, fett og bakterier kan spre seg og etterlate en dårlig lukt, fortsetter Yeats.

Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring hos CityMaid, mener at de stedene i huset som bør vaskes hver dag, er områdene som hyppig er i bruk.

- Områder som typisk blir eksponert er benker, bord og stoler på kjøkkenet. Kokeplaten, vask og kjøkkenbenk er ofte brukt flere ganger om dagen. Dersom du søler melk, mat eller drikke på benken bør dette fjernes slik at du unngår overføring til matvarene som plasseres der neste gang. Det samme gjelder spisebord og stoler, sier Åramnes.

Hun understreker også:

RENGJØRINGSEKSPERT: April Yeats, renholdsekspert i Freska. Foto: Freska.
RENGJØRINGSEKSPERT: April Yeats, renholdsekspert i Freska. Foto: Freska. Vis mer

- Dette er ekstra viktig dersom du har små barn eller dyr i hus som kan spise matrester eller gammel mat.

For de fleste er det en selvfølge å vaske matlagings- og tilberedningsredskaper hver gang etter bruk. Åramnes mener at det er spesielt viktig å vaske både kaffetrakter og termokanne bør vaskes etter hver bruk.

RENGJØRINGSEKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid. Foto: Privat.
RENGJØRINGSEKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid. Foto: Privat. Vis mer

5 områder som bør vaskes hver dag

Vil du holde hygienen i hjemmet på topp, mener Yeats at følgende fem områder bør vaskes hver eneste dag:

  1. Kjøkkenbenken: - På kjøkkenbenken lages det mat hver dag og da er hygiene førsteprioritet. Gå over med en fuktig klut og gjerne en spray som inneholder fettoppløsende middel, som for eksempel Zalo.
  2. Kjøkkenbordet: - Ofte ligger det igjen smuler, matrester og annet på kjøkkenbordet etter måltider. Det ser ikke særlig innbydende ut, og er heller ikke hygienisk. Ofte holder det å gå over med en ren og fuktig klut. Husk å rengjøre selve kluten etter du har brukt den.
  3. Komfyrområdet: - Komfyren bør vaskes etter bruk hver eneste gang, spesielt hvis du tilbereder mat med stekepanne. Søl, matfett og brente matrester fjernes best med fettløsende spray. Av og til er det viktig å rengjøre grundig med rensemiddel.
  4. Vasken på badet: - Her kommer det mange bakterier. Vasken på baderommet er i bruk når vi barberer oss, pusser tenner, sminker oss og vasker hender og ansikt. Bruk en fuktig klut og et egnet vaskemiddel. Du trenger et rengjøringsmiddel som er desinfiserende og tuftet på baderomsflater. Her finnes mange alternativer. For å få det skinnende rent kan du gå over med en tørr og ren klut etterpå.
  5. Spyleknappen på toalettet: -Knappen man bruker til å spyle ned i toalettet brukes hver eneste dag. Spesielt i en husstand med mange medlemmer kan dette være en bakteriemagnet. En god regel er å vaske knappen etter bruk hver gang. For de fleste kan dette oppfattes som tungvint, og da er det en god regel å vaske den på slutten av dagen. Bruk et rengjøringsmiddel og forskjellig klut hver gang.

Bør vaskes hyppig

Om du ikke vasker hver dag, mener Åramnes at det i alle fall viktig å vaske følgende steder så ofte som mulig:

  • Kontaktflater: For eksempel såpedispenser og dørhåndtak.
  • Vask og servant: Dette gjelder både kjøkken og bad. Det er enklere å fjerne såpe og smuss med mikrofiberklut og vann dersom det ikke har bygget seg opp store mengder smuss. Det minimerer bruk av såpe og sikrer et rent resultat
  • Dusj: Avslutter du hver dusj med kaldt vann, nal og eventuelt fjerner hår vil du få en enklere jobb når du vasker med produkter. Bruk syre for å fjerne kalk, og et fettløselig middel for å fjerne rester av såpe og hudfett. For å komme til i lister og hjørner kan du bruke en fugebørste, eller en pensjonert tannbørste - denne må være ren og desinfisert. Husk også å rengjøre nøye mellom hvert bruk.
  • Toalett: Vask rundt og selve toalettet etter behov. Har du hatt flere gjester på besøk kan det være behov for vask allerede etter noen timer. Er du alene og lite hjemme kan det gå flere dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer