Denne boten trenger du ikke å betale

Snek du deg unna denne gangen også?

De fleste regninger og bøter må betales. Men borettslaget kan ikke bøtelegge deg for å ikke møte opp på dugnad.  Foto: Per Ervland
De fleste regninger og bøter må betales. Men borettslaget kan ikke bøtelegge deg for å ikke møte opp på dugnad. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dugnaddsånden er ikke like sterk som den en gang var. Snek du deg unna denne høstens raking, vasking, maling og dugnad i borettslaget eller velet der du bor, kan det hende du har fått bot. Den trenger du ikke å betale.

- Sameiet, borettslaget eller boligaksjeselskapet kan ikke pålegge noen å være med på dugnad, sier Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund til DinSide.

Du kan heller ikke bøtelegges dersom du ikke vil eller har anledning til å delta.

Må betale likevel

Når det er sagt: Dersom du eier bolig i en av eierformene som er nevnt over, har du plikt til å være med å betale for at forefallende arbeid og vedlikehold utføres.

- I stedet for å sette arbeidet bort, kan det besluttes at de som ønsker å være med å utføre arbeidet kan slippe å betale sin del av kostnadene.

Det kan altså ikke settes en fast bot - men et borettslag eller boligsameie kan kreve at du er med å dekke faktiske kostnader for at arbeidet blir utført. Hvor mye dette koster kan imidlertid variere, og det finnes ulike måter å fordele disse kostnadene på.

- Man bør fastsette en fornuftig, realistisk pris på hva det ville koste å gjøre slikt arbeid, sier Leisner. - Utifra dette kan man si hvor mye de enkelte må betale som felleskostnad - der de som er med på dugnad slipper å betale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer