Planter

Denne feilen gjør alle

Vi nordmenn blir stadig mer opptatt av å bringe naturen inn i våre hjem. Likevel er det ikke alle av oss som har grønne fingrer.

TIPS: Skal du skaffe deg nye planter før vinteren, må du få med deg disse rådene. Foto: Sondre Opedal
TIPS: Skal du skaffe deg nye planter før vinteren, må du få med deg disse rådene. Foto: Sondre Opedal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge ekspertene er det spesielt én feil alle gjør.

Helt nederst i saken finner du også en liste over de mest hardføre plantene, som alle skal kunne klare å ta vare på.

For mye

Begge ekspertene DinSide har vært i kontakt med er enige om at den aller største feilen, som folk flest gjør, er å vanne for mye.

- En annen ting er at de fleste vanner med for kaldt vann. Da går vannet tvers igjennom jorda og legger seg på bunnen. Når man skal vanne inneplanter må man alltid bruke romtemperert vann, sier gartner Johnny Kvernes til DinSide.

Ved å bruke temperert vann trekker det mye bedre ned i jorda, noe som er bedre for rotsystemet til planten.

Mat og vann

De fleste planter trenger gjødsel. Spesielt i vekstsesongen fra april til september. Dette tipset gjelder spesielt for blomstrende planter, for å få fram knopper og forlenge blomstringen. Ved å gi næring får du en friskere plante som er mindre utsatt for sykdommer.

- I plantenes verden kan du si at vann er vann og gjødsel er mat, sier gartner Kaja Krokan Aasen til DinSide.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Planter med store blader er støvsamlere, men de fleste planter er ikke spesielt glad i støv. Det kan derfor være lurt å gå over dem med en fuktig klut en gang i uka

Få planter liker å stå sørvestvent i direkte sol. Da får de fortere tørkeskader. Dette varierer litt mellom forskjellige planter, men det er en fin huskeregel.

Hard vinter

I norske hjem nå om vinteren er det et veldig tørt inneklima. Peis og varmepumpe skaper et hardt miljø for inneplanter. Det er derfor lurt å dusje plantene ofte med en sprayflaske. Gjør du det minimum en gang i uka unngår du kanskje at de blir brune i tuppene.

Det aller viktigste tipset

Spør. Den enkleste måten å sørge for at plantene dine får ett godt liv er å spørre noen i butikken.

For eksempel om en plante skal stå inne i et rom uten sollys. Da lønner det seg å spørre noen med kompetanse om hvilke planter som egner seg. Spør heller for mye, enn for lite.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer