Hvordan fjerne fleskeklanner

Denne gjemmer seg i maten

Fleskebillen er et av de vanligste skadedyrene i norske hjem - slik bekjemper du den.

FLESKEKLANNE: Det er særlig én ting som gjør at fleskeklanner dukker opp i boligen. Her får du ekspert-tipsene for forebygging og hva du bør gjøre om du har fått dem i boligen. Foto: Wikipedia. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Fleskeklanner er blant de vanligste skadedyrene i Norge, ja.

Det svarer Kari Rigstad, sjef for biologi, forskning og utvikling hos PELIAS Norsk Skadedyrkontroll, når Dinside tar kontakt med henne.

Fleskeklanne, eller fleskebille som den kalles på folkemunne, er ikke farlig, men den er ekkel. Og det er særlig én ting som gjør at den gjerne flytter inn i boligen din.

Ekspertene forteller hva det er, og hvordan du får den ut av huset.

Flyr inn i huset

En voksen fleskebille er syv-ni millimeter lang. Den er gjenkjennelige med svart kropp med et grått tverrbelte over dekkvingene. På tverrbeltet har fleskebillene seks svarte prikker.

- Fleskebillen finnes i norsk natur der den lever av tørre åtselrester, men har de først kommet inn i varme hus, kan de spise gjennom hele vinteren, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, tidligere fortalt til Dinside.

Fleskebillen blir som regel aktiv når våren kommer, ifølge eksperten.

Torstein Kvamme, insektforsker og rådgiver ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), opplyser at fleskebillen blir inaktiv når temperaturen blir lav. Den må ha en kroppstemperatur på over 22 grader for å kunne fly.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer