Hvordan fjerne fleskeklanner

Denne gjemmer seg i maten

Fleskebillen er et av de vanligste skadedyrene i norske hjem - slik bekjemper du den.

FLESKEKLANNE: Det er særlig én ting som gjør at fleskeklanner dukker opp i boligen. Her får du ekspert-tipsene for forebygging og hva du bør gjøre om du har fått dem i boligen. Foto: Wikipedia. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Fleskeklanner er blant de vanligste skadedyrene i Norge, ja.

Det svarer Kari Rigstad, sjef for biologi, forskning og utvikling hos PELIAS Norsk Skadedyrkontroll, når Dinside tar kontakt med henne.

Fleskeklanne, eller fleskebille som den kalles på folkemunne, er ikke farlig, men den er ekkel. Og det er særlig én ting som gjør at den gjerne flytter inn i boligen din.

Ekspertene forteller hva det er, og hvordan du får den ut av huset.

Flyr inn i huset

En voksen fleskebille er syv-ni millimeter lang. Den er gjenkjennelige med svart kropp med et grått tverrbelte over dekkvingene. På tverrbeltet har fleskebillene seks svarte prikker.

- Fleskebillen finnes i norsk natur der den lever av tørre åtselrester, men har de først kommet inn i varme hus, kan de spise gjennom hele vinteren, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, tidligere fortalt til Dinside.

Fleskebillen blir som regel aktiv når våren kommer, ifølge eksperten.

Torstein Kvamme, insektforsker og rådgiver ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), opplyser at fleskebillen blir inaktiv når temperaturen blir lav. Den må ha en kroppstemperatur på over 22 grader for å kunne fly.

Og det er også slik de kan komme seg inn i hus.

- Men de kan også følge med menneskers transport av varer, sier Kvamme.

Derfor kommer fleskebillen

Fleskeklanner liker seg altså i den norske naturen. Men hvorfor kan de dukke opp i boligen?

- Fleskeklanner tiltrekkes av animalsk føde. I en vanlig bolig kan det være mye matrester på kjøkkenet, under eller bak komfyr og kjøleskap, eller det kan være kadaver av mus eller rotte som ligger i konstruksjonene, sier Rigstad.

Ifølge Ottesen vil de også tiltrekkes av lukten fra tørr, proteinrik mat som dyrefôr. Dukker de opp i dyrefôr eller andre matvarer, kan de formere seg. Det er hovedsakelig larvene som påfører matvarer skader.

- Fleskeklanner er særlig glad i spekemat, forteller han.

Fleskebillen kan også angripe for eksempel tørrfisk, pølse og ost.

Går sjelden utover boligen

Fleskebiller kan ifølge Kvamme også gjøre skade på skinn og pels, men det kan i så fall ikke være knusktørt og ordentlig garvet.

I noen tilfeller gnager larvene seg inn i treverk eller annet materiale.

Erik Thomas Gjølme, Produktsjef Skadedyr ved Anticimex, forteller at fleskeklanner er noe de ser ofte.

- Når larvene skal finne seg et forpuppingssted, hender det at de kan gnage seg inn i treverk, papir, klær med mer, og på den måte gjøre skade, sier Gjølme til Dinside.

Rigstad understreker samtidig at de ikke har møtt på særlig mange tilfeller i private husstander der det er utfordringer med boevne, og mennesker som trenger hjelp.

- Jeg sett at fleskeklanner har boret seg inn i fuktskadet treverk, men dette er meget unntaksvis, og gjerne i kombinasjon med flere andre billetyper og andre skadedyr, sier Rigstad.

KJENNEMERKER: Hvis du lurer på om det er fleskeklanner som har kommet inn i boligen, er det disse kjennemerkene du skal se etter: Svart kropp med et grått tverrbelte over dekkvingene. På tverrbelte har fleskebillene seks svarte prikker. Foto: Preben Ottesen, FHI.
KJENNEMERKER: Hvis du lurer på om det er fleskeklanner som har kommet inn i boligen, er det disse kjennemerkene du skal se etter: Svart kropp med et grått tverrbelte over dekkvingene. På tverrbelte har fleskebillene seks svarte prikker. Foto: Preben Ottesen, FHI. Vis mer

Når den først dukker opp

Men selv om fleskebillen hovedsakelig er harmløs for huset, er det guffent om den dukker opp i maten.

Så for å bli kvitt fleskebillen, dersom den først har kommet seg inn i hjemmet ditt, er det flere ting tiltak du kan forsøke.

- Dersom det er veldig mange fleskeklannere som observeres innvendig, så kan man gå ut i fra at det trolig finnes en næringskilde her som de formerer seg på. Derfor bør man forsøke å lokalisere kilden til problemet og fjerne dette. Om de er riktig tallrike og man ikke finner noe bestemt årsak selv, så anbefaler jeg å ta kontakt med et profesjonelt skadedyrfirma som kan bidra med både god veiledning og videre hjelp, sier Gjølme

Ser du at brødsmuler og andre matrester har kommet ned i ulike sprekker, må du fjerne disse. Kvamme anbefaler at bekjempelsen foregår over en lengre periode slik at egg som klekkes og larver dør ut.

- I normale tilfeller holder det at man støvsuger hyppig, forteller Rigstad.

For å være helt sikker på at insektene ikke sprer seg, bør støvsugerposen legges i en plastpose som knytes godt igjen. Deretter er det lurt å legge posen i fryseren før den kastes, ifølge ekspertene.

- Der billene er i dyrefôret, kan man frysebehandle fôret. Da er det viktig at fôret er romtemperert. Står dyrefôret i kjøl fra før, så vil billene være mer forberedt på kulde, og kan trolig takle en kort frysebehandling, sier Rigstad videre.

Matvarer du selv spiser bør undersøkes grundig, og angrepne matvarer bør kulde- eller varmebehandles før de kastes:

  • Ifølge FHI må temperaturen ved frysing være under - 18 til -20 °C i en uke for å drepe fleskebillen.
  • Det er viktig at matvarene tas fra vanlig romtemperatur og ned i fryseren.
  • Tar man dem fra kjøleskaptemperatur kan fleskebillene bli akklimatisert og overleve frysing.
  • Angrepne matvarer kan også varmebehandles til over 55 °C i mer enn en time.

Forebyggende tiltak

For å spare deg for mye arbeid, er det først og fremst forebygging som gjelder.

Kvamme forteller at dyrefôr og all mat du selv spiser bør legges i tette beholdere og plastposer som kan lukkes.

- Det er også viktig å fjerne fuglereir i ventiler og at dyrefôr oppbevares lukket, sier han.

Videre bør du:

  • Rengjøre boligen jevnlig
  • Støvsuge hyppig der det samler seg brødsmuler og matrester - naturligvis på kjøkkenet
  • Ha insektsnetting foran ventiler og vinduer om sommeren, slik at de ikke kommer så lett inn da fleskebillene kan fly

Hvis du blir ekstra bekymret om det dukker opp fleskebiller hjemme, kan Rigstad trøste med at dette sjelden utløser noen stor saneringsprosess:

- I privatboliger er de som regel fåtallig, så da blir det ingen stor sak, avslutter hun.

Sist oppdatert 29. juni 2021

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer