Ikea Gunrid

Denne Ikea-gardinen gjør noe helt spesielt

Forplikter seg til å bidra til bedre inneklima.

REVOLUSJON?: Ikea introduserer en gardin som renser luften i boligen din. Foto: Ikea
REVOLUSJON?: Ikea introduserer en gardin som renser luften i boligen din. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens vi venter spent på at Ikea skal lansere sine første smarte rullegardiner, har den svenske møbelkjempen en annen spennende nyhet på lur. Gunrid er navnet på en helt spesiell gardin fra Ikea og skal være i stand til å bryte ned luftforurensning i hjemmet.

I en pressemelding skriver Ikea at ifølge WHO puster 90 prosent av menneskene i verden inn forurenset luft, og selskapet forplikter seg til å bidra til renere luft på jorden. Dette ved å redusere luftforurensende stoffer, men også gjøre det enkelt for folk å rense luften hjemme.

«I tillegg til å gjøre folk i stand til å puste inn bedre luft hjemme, håper vi at GUNRID vil øke folks bevissthet rundt innendørs luftforurensning og inspirere til endret oppførsel som bidrar til en verden med ren luft,» sier Lena Pripp-Kovac, Head of Sustainability i Inter IKEA Group, i pressemeldingen.

«GUNRID er det første produktet der vi bruker denne teknologien, men utviklingen vil gi oss muligheter til fremtidig bruk på andre tekstiler.»

- Stolte av

Ikea går ikke i detalj på hva stoffet består av, men skriver at den revolusjonerende gardinen har en mineralbasert overflatebehandling som gjør at den kan bryte ned luftforurensning når den kommer i kontakt med lys.

Troels Normann Mathisen, senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, omtaler teknologien som «kunstig fotosyntese» og sier at gardinen fanger urenheter i luften og bryter dem ned.

- Det er en hengende luftrenser. Gunrid er et produkt vi er ordentlig stolte av, sier en tydelig begeistret Mathisen til Dinside.no.

- Mange har dårlig inneklima, blant annet på soverommet hvor vi tilbringer mye tid så gardinene vil ha spesielt god effekt her, og dette produktet vil kunne hjelpe mange folk.

- Hvordan er holdbarheten til Gunrid? Må den renses jevnlig?

- Tekstilenes evne til å rense lufta består etter vask. Men Gunrid tekstil er til en viss grad selvrensende, slik at du kan spare vann, energi og penger ved å redusere antall vask, sier Mathisen.

- Kan du si noe om pris og når gardinen blir tilgjengelig for salg?

Vi mener at bærekraft skal være så rimelig at det er tilgjengelig for de mange, og ikke en luksus bare for de få. Lav pris er en viktig side av Ikeas forretningsidé, og vi bygger dette inn i alle produkter og tjenester vi tilbyr helt fra starten av. Vi vet ikke hva Gunrid vil koste enda, men målet vårt er å tilby et produkt som er rimelig, pent å se på, varig, funksjonelt og som har en positiv virkning på mennesker og miljøet. Vi har som mål å starte salget av Gunrid på alle markeder innen februar 2020, avslører han.

Positiv til nye løsninger

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) sier til Dinside at han ikke har direkte kjennskap til den nye Ikea-gardinen, men forteller at den virker spennende og at det er bra det rettes større fokus mot bedre inneklima.

- Det er veldig interessant, og det vil bidra til nye og fornuftige løsninger, sier han.

Inneklimaeksperten trekker også frem Ikeas kommende smarte rullegardin som en god løsning for bedre klima i boliger.

- En slik løsning gjør at man kan justere og dempe varmeinnstrålingen i boligen når man ikke er hjemme, og da sørge for en svalere temperatur i boligen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer