Denne jobben klarer alle

Selv de minst handy kan montere på nytt sete.

ALT FØLGER MED: Dette fulgte med i pakken med nytt do-sete, inkludert fastnøkkel til stramming av mutterne. Foto: Berit B. Njarga
ALT FØLGER MED: Dette fulgte med i pakken med nytt do-sete, inkludert fastnøkkel til stramming av mutterne. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye av det praktiske arbeidet i boligen kan være vanskelig for enkelte av oss, men er det ting man bør klare selv - uten hjelp fra verken snille fedre eller påstått praktiske ektemenn?

Undertegnede, kjent for sin dårlige finmotorikk og lite handy ferdigheter, har testet ut om det å skifte sete på toalettet er noe enhver kan klare på egenhånd. Er det en overkommelig jobb selv for de minst praktiske av oss, eller noe man bør la andre ta seg av?

Bytte til nytt do-sete? Dette lokket lukker seg selv

Slik går man frem

Toalett-seter har ifølge selgeren standardmål som passer alle toaletter, så det skal gå an å kjøpe nytt sete hvor som helst.

Etter grundig skrubbing av toalettet går jeg til dyst utstyrt med et do-sete i porselen fra Clas Ohlsson. Inni pakken ligger det nye setet, samt tre skrueposer inkludert en fastnøkkel i plast. Dette viser seg å være det eneste verktøyet man trenger til jobben.

Bruksanvisningen er på baksiden av selve emballasjen, i form av bilder og svensk tekst som punkt for punkt viser hvordan man skal gå frem.

Sakte men sikkert setter jeg sammen de medfølgende delene til dosetet, som er tydelig merket med høyre og venstre for å unngå feilmontering. Blant delene er det to lange skruer, som fester do-setet til selve toalettet.

Slik ser det ut når do-setet er klart for å festes til toalettet.  Foto: Berit B. Njarga
Slik ser det ut når do-setet er klart for å festes til toalettet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Etter å ha lagt på de medfølgende plastringene, fører man inn de lange skruene i de to hullene på toalettet.

Ved siden av å forstå svenske vendinger i bruksanvisningen, er dette den mest klønete delen av monteringen, nærmere bestemt å treffe skruehullene på toalettet samtidig som man holder på plass de foreløpig løse delene på toalett-setet. Det går likevel greit etter et par forsøk.

Deretter gjenstår det bare å skru på skiver og muttere fra undersiden av toalettet, slik at do-setet sitter godt fast. Her strammer man til med den medfølgende fastnøkkelen. Dermed er jobben gjort - og vi kan konkludere med at alle kan få dette til!

Slik fikser du skruer som detter ut


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer