Nå vil Ikea kutte vannforbruket ditt

Denne kan redusere vannforbruket fra vanlige vannkraner med 98 prosent

Den svenske oppfinnelsen Altered Nozzle kan kutte vannforbruket fra vanlige vannkraner med opptil 98 prosent - og nå lager Ikea også sin egen variant.

KAN KUTTE VANNFORBRUKET DITT ENORMT: Ved å bytte ut munnstykket på blandebatteriet med et slikt fra prisvinnende Altered, kan du kutte vannforbruket med inntil 98 prosent. Ikea kommer også med en egen utgave av denne, som skal koste rundt 50 kroner. Foto: Altered
KAN KUTTE VANNFORBRUKET DITT ENORMT: Ved å bytte ut munnstykket på blandebatteriet med et slikt fra prisvinnende Altered, kan du kutte vannforbruket med inntil 98 prosent. Ikea kommer også med en egen utgave av denne, som skal koste rundt 50 kroner. Foto: Altered Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er det svenske selskapet Altered som står bak oppfinnelsen som kan redusere vannforbruket betraktelig - noe både miljøet og du med vannmåler og betaling for vannforbruk vil tjene på.

Oppfinnelsen vant i mai prisen for beste miljøoppfinnelse i Nordic Cleantech Open; en svensk startup-konkurranse i regi av svenske energimyndigheter.

Nå har også Ikea fått øynene opp for oppfinnelsen, og har kjøpt rettigheter til å lage sin egen versjon av vannspareenheten.

Slik virker den

Produktet er et lite munnstykke du skrur på ytterst på blandebatteriet, og så sørger den for at vannstrålen kommer ut som en vanntåke i stedet for som en vannstråle som den ellers gjør.

TÅKE: Munnstykket sprer vannet til en tåke, og sparer dermed vann ved de største vannslukene som er håndvask, tannpuss etc. Foto: Altered
TÅKE: Munnstykket sprer vannet til en tåke, og sparer dermed vann ved de største vannslukene som er håndvask, tannpuss etc. Foto: Altered Vis mer

Ifølge produsenten, og den svenske Energimyndigheten, kan dette gi en besparelse på vannforbruket på opptil 98 prosent.

Dette avhenger selvsagt av bruken: Vannforbruket er det samme dersom du skal ha en liter vann, men besparelsen kommer når du skal vaske hender, pusse tenner og slikt:

SLIK SER DEN UT: Monteringen gjør du selv, og det skal ifølge Altered-sjefen ta cirka ett minutt. Den koster cirka 300 kroner. Foto: Altered
SLIK SER DEN UT: Monteringen gjør du selv, og det skal ifølge Altered-sjefen ta cirka ett minutt. Den koster cirka 300 kroner. Foto: Altered Vis mer

- Om man ser på den eksisterende strømmen i liter per minutt, er det helt garantert at du når 98 prosent besparelse, sier Mikael Abbhagen, designsjef og en av grunnleggerne for selskapet Altered, til Dinside.

- Deretter er det jo ingen forskjell på vannforbruket om man fyller et glass med Nozzle tilkoblet, eller uten. Men den absolutt største mengden vann forbrukes i kraner i for eksempel baderom, til håndvask, ansiktsvask, tannbørsting og annet, sier Abbhagen - og forteller videre at de er i gang med å sette opp brukertester som skal gå utover høsten.

- Men vi har fått se regninger fra fornøyde kunder, som viser at de har redusert vannforbruket netto med 70 prosent, hevder han overfor Dinside.

Koster 300 kroner

Nozzle er allerede i salg, og selges blant annet fra selskapets nettside, Amazon, BestBuy - og andre butikker, som Clas Ohlson. Munnstykket som passer til vanlige blandebatteri i vanlige hjem, koster 31,20 euro hos Altereds nettbutikk (tilsvarer cirka 300 norske kroner). Clas Ohlson tar 399 kroner.

Ifølge Abbhagen, har de solgt Nozzle siden mai 2017 - og den er solgt i cirka 60.000 eksemplarer; mest til USA, India og Forente arabiske emirater.

Munnstykket passer alle blandebatteri med avtakbar hylse hvor man kan ta ut dysen som sitter der fra før - noe de aller fleste blandebatteri har i dag, ifølge Abbhagen.

Selve monteringen skal være veldig enkelt, og ta rundt ett minutt.

IKEA-VERSJONEN: Slik ser Ikea-versjonen ut. Den skal hete Misteln, og koste rundt 50 kroner. Foto: Ikea
IKEA-VERSJONEN: Slik ser Ikea-versjonen ut. Den skal hete Misteln, og koste rundt 50 kroner. Foto: Ikea Vis mer

Ikea kommer med sin egen variant til 50-lappen

Ikea har kjøpt rettighetene til å utvikle sin egen versjon, basert på Altereds produktinformasjon.

Den kommer til å hete Misteln - og skal ifølge Ikea lanseres i august 2019.

- Vi har vært delaktige med kunnskap, men deres versjon er basert på deres demokratiske designfilosofi, sier Abbhagen til Dinside.

Ifølge Ikeas pressemelding om samarbeidet, skal Misteln koste rundt 5 euro - altså cirka 50 kroner.

Er i gang med flere produkter

Abbhagen forteller til Dinside at de kommer med enda flere produkter, som eksempelvis munnstykker for kraner på offentlige steder som toaletter, kontor og hotell - og også der det er sensorstyrte blandebatterier.

- I september kommer vi til og med med vår første såpe. Det er en skumsåpe som er utviklet spesielt for å fungere bra med våre produkter. Skum innebærer at man øker volumet på såpa og dermed bruker mindre såpe - og da forsvinner det også mindre ned i avløpet, forteller Abbhagen - og forteller at den er utviklet av naturlige og biologisk nedbrytbare ingredienser.

Altered vil også komme med sin egen versjon av Nozzle laget i plast, som den fra Ikea.

- Men den kommer til å skille seg fra Ikeas både hva gjelder materiale, funksjon og design, forteller Abbhagen - og sier denne vil være klar for salg i første kvartal 2019.

- Vi er også i prosess med å se på hvordan vi kan bruke vår teknikk for å lage ekstremsparende dusjer, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer