Vond lukt fra sluk

Denne kan være årsaken til stanken på badet

Du kan fikse problemet - men styr unna matolje-trikset.

VANNLÅS: Konstruksjonen hindrer blant annet at vond lukt siver ut i rommet, men begynner det å lukte vondt, kan det tyde på at vannlåsen er defekt. Få tipsene til hva du da skal gjøre i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
VANNLÅS: Konstruksjonen hindrer blant annet at vond lukt siver ut i rommet, men begynner det å lukte vondt, kan det tyde på at vannlåsen er defekt. Få tipsene til hva du da skal gjøre i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Stinker det fra sluket i vasken, dusjen eller fra toalettet? Det kan være det første varselet på at vannlåsen er defekt. Da vil nok ikke lukten forsvinne av seg selv over tid.

Så hva gjør du om vannlåsen er defekt?

Her får du tipsene.

Derfor blir vannlåsen defekt

- For at vannlåsen fungerer som den skal, må noe av avløpsvannet låses fast ved å bli stående igjen i røret etter at resten er rent ut. Dermed vil det ikke oppstå luftlekkasje fra avløpet og inn i rommet man oppholder seg i, forklarer Martin Andersen ved Rørentreprenørene Norge.

VANNLÅS: Vannlåsen på servanter er plassert under vasken. Foto: Philip Bosma / Dutch Wikipedia.
VANNLÅS: Vannlåsen på servanter er plassert under vasken. Foto: Philip Bosma / Dutch Wikipedia. Vis mer

Blir vannlåsen derimot tom, kan det på sikt begynne å lukte veldig vondt fra sluket.

Årsaken til at vannlåsen blir tom, er at vannet fordamper hvis du ikke bruker dusj, vask eller toalett over tid - dette er også avhengig av temperaturen i rommet, ifølge Andersen.

Joar Sognefest, daglig leder hos Comfort Rørlegger Bergen AS, forteller at det første tegnet på at vannlåsen er defekt er at det lekker, eller renner dårlig unna.

- Kommer det vond lukt fra vasken, kan det bety at det ligger smuss og fett som har samlet seg tungt i bunnen av vannlåsen, og man må da rense den, sier Sognefest.

- Et annet tegn er drypplekkasje - at du ser at det er begynt å dryppe vann fra vannlåsen. Det betyr at pakninger eller vannlås må byttes, legger han til.

Unngå stinkende sluk

Hvis du har problemer med at lukt kommer inn i rommet via vannlåsen, kan du erstatte vannlåsen med en spesiell silikonmembran i utløpsventiler, vaskemaskintrakter og utløpsbend, ifølge Andersen:

Vannlås

  • En vannlås er en konstruksjon som benyttes i sluk og avløp for å hindre at kloakkgass og lukt trenger opp fra rørsystemet.
  • Vannet blir liggende som en barriere mellom luften på begge sider av denne vannlåsen. Vannlåser er obligatoriske under oppvaskbenker og utslagsvasker, i toaletter og sluk og i de fleste typer avløp.
  • Oftest er vannlåsene og de buede rørene godt synlige, men ikke alltid. I toaletter med moderne design kan vannlåsen ligge skjult i konstruksjonen, og under nyere servanter vil den ofte bare framstå som en utbuling eller som en sylinderformet konstruksjon nede på avløpsrøret.
  • Under sluk er ofte vannlåsen støpt inn i gulvet.

Kilde: Wikipedia.

- Membranen virker som en mekanisk luktsperre. Den er alltid lukket, men åpnes av vannstrømmen. Den fungerer også som en «vakuumventil» som slipper inn luft i avløpsrøret når det er behov for det, sier han.

Dersom du har en vannlås eller et sluk i et rom du sjeldent bruker – vil denne membranløsningen fungere godt.

- For visse typer sluk finnes også egne løsninger for luktfri vannlås med tilbakeslagsventil som da vil forhindre tilbakeslag og uttørking som fører til lukt, tipser Andersen videre.

En annen måte å få bukt med den vonde lukten på, er å gå til innkjøp av en slukforsegler som forhindrer fordamping fra sluk og avløp som er lite eller sjelden i bruk:

- Produktet harskner ikke og vil derfor ikke lukte, selv etter flere måneder i avløpet. Produktet tåler minusgrader, og vi anbefaler å bruke produktet på lite brukte vannlåser og toaletter, på hytta som man vanligvis ikke besøker til enhver tid, og i alle avløp hjemme før man drar på ferie, sier røreksperten.

- Ikke gjør matolje-tabben

Har du en vannlås som ikke er ødelagt, men bare har blitt tett, kan du skru av koppen på vannlåsen for å rense denne, ifølge Sognefest.

SLUKFORSEGLER: Produktet skal forhindre fordamping fra sluk og avløp som er lite eller sjelden i bruk. Foto: Produsenten.
SLUKFORSEGLER: Produktet skal forhindre fordamping fra sluk og avløp som er lite eller sjelden i bruk. Foto: Produsenten. Vis mer

- Men hvis det ikke har vært så mye aktivitet i vannlåsen på mange mange år, kan det hende at den må demoneteres siden pakningene kan ha morknet. Da må du enten bytte pakninger, eller hele vannlåsen hvis den er gammel, forklarer han.

Så finnes det også en del «hjemmesnekrede» gjør-det-selv-tips, for eksempel bruk av matolje ned i sluket, som Dinside har skrevet om tidligere.

Dette advarer Andersen derimot sterkt imot:

- Oljen vil kunne sette spor etter seg, og det er heller ingen god løsning med tanke på miljøet da det er økende problemer med for mye fett og olje i avløpsrørene. Fett og olje som kommer i vann- og avløpsnettet fører til tette rør og driftsproblemer ved avløpsrenseanlegg og avløpspumpestasjoner. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og gi oversvømmelser i kjelleren.

Profesjonell hjelp

Sognefest anbefaler deg heller å få en fagmann til å utføre slike jobber:

- Det som ofte er problemet er at man ikke oppdager lekkasje fra vannlåsen med én gang. Og når det lekker kan det på sikt komme skader i servantskapet og på møbel, sier eksperten.

Dette sier loven

Plan- og bygningsloven §29-6 sier at tekniske installasjoner og anlegg skal oppføres eller installeres, drives og vedlikeholdes slik at krav til forsvarlig helse, sikkerhet og miljø, herunder energiøkonomi, gitt i eller i medhold av loven blir oppfylt. Eieren av anlegget skal sørge for at nødvendig vedlikehold og reparasjon blir foretatt av fagkyndig personell.

Det er ikke så komplisert å forebygge problemet med defekt vannlås, men Andersens råd er at du forhører deg med en rørlegger om vedlikehold.

- Etterstramming av vannlås er en enkel sak, men du bør undersøke den med jevne mellomrom. Nyere type vannlås som installeres har ikke lenger muttere som behøver etterstramming, forklarer røreksperten.

Andersen anbefaler en serviceavtale med et rørleggerforetak som kan sjekke installasjonene dine jevnlig.

- Kan du dokumentere at håndverkeren har vært innom, vil dette være attraktiv ved et eventuelt salg av leiligheten eller huset senere. Bruk for eksempel Boligmappa.no, så kan eieren eller rørlegger legge ved fakturaen og kvitteringskortene for utført service- og vedlikeholdsarbeider, tipser Andersen.

Hvor lenge en vannlås vil holde, kommer an på vedlikehold og kalkinnhold i vannet, ifølge Sognefest.

- Men vanligvis bør en ny vannlås holde i femten-tjue år, avslutter han.

Normal pris for rørlegger

En rørlegger vil koste penger, men som oftest er det verdt å betale litt ekstra for en solid jobb, mener Martin Andersen:

- Konsekvensene kan bli store og betydelige dyrere hvis man forsøker å fikse store skader selv. Vi anbefaler at man avtaler hvor mye jobben vil koste før man bestiller en rørlegger.

  • Avtaler man et prisoverslag, kan ikke tjenesten koste mer enn pluss 15 prosent av det opprinnelige overslaget, jamnfør Lov om håndverkertjenester § 32, andre ledd. Er det gitt prisoverslag, skal prisen ikke overstige det oppgitte beløp vesentlig, og iallfall ikke med mer enn 15 prosent.

Ifølge Joar Sognefest vil det normalt sett ikke være en stor jobb å bytte vannlås, vanligvis bruker rørleggeren rundt en halv time, men det kommer an på hvor omfattende problemet er:

- Pris er også avhengig av avstanden som fagmannen må kjøre til og fra kunden da man tar timesbetalt for jobben. Men bruker man halvannen time til sammen på kjøring og jobb, kan man si at 2.000 kroner ligger innenfor normal pris hvis jobben ikke er svært omfattende, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer