LED-pærer

Denne LED-pæren kan du lade opp

Seks gøyale løsninger som kan lyse opp hverdagen din.

LADBAR PÆRE: Ikea selger en LED-pære som kan lades og brukes som en lommelykt. Foto: Ikea
LADBAR PÆRE: Ikea selger en LED-pære som kan lades og brukes som en lommelykt. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En lyspære er ikke lenger bare en pære. LED-pærene kommer i alle mulige former og farger, fra små dioder du kan kjøpe enkeltvis og lage egen belysning, til smarte pærer du kan styre med mobilapper.

Mulighetene begynner faktisk å bli ganske så mange.

Smartpærer

I en tid der alt i husholdningen skal gjøres smart og kunne styres via en app, har selvsagt også lyspærene blitt smarte. Ikea, Clas Ohlson og Philips er noen få av mange som selger smarte lyspærer som kan styres via apper og med stemmen.

TP-Link er et av mange selskaper som lager smartpærer som styres via en app.
TP-Link er et av mange selskaper som lager smartpærer som styres via en app. Vis mer

For eksempel kan man styre farge- og fargetemperatur, dimming, sette tidsplaner for når lyset skal slås på og slukkes, men også stille inn ting som scener, eller stemning som Ikea kaller det.

Belysningen Philips Hue er kanskje mest kjent for scener ved at man kan tilpasse ulike stemninger som man kan aktivere til gitte tider eller via appen

Eksempel på en scene kan være rødt lys for en litt romantisk stemning i hjemmet, kaldere og sterkere lys på kontoret eller svakere og varmere belysning under middagen.

Lyspaneler

Selskapet Nanoleaf lager lyspaneler du kan sette sammen nærmest slik du ønsker, og du kan tilpasse lysene på uendelig mange måter. Lyspanelene Aurora er formet som triangler og de fester du til veggen i ønsket mønster.

Deretter kan du velge individuelle farger for hvert panel, stille inn scener, få lysene til å pulsere basert på musikken som spilles eller sett opp Nanoleaf-lysene slik at de simulerer en soloppgang om morgenen.

Nanoleaf har også en annen type, kalt Canvas, som er paneler formet som kvadrater og kan styres med berøring.

Oppladbar LED-pære

Dette var faktisk en ordentlig nyhet for oss. Ikea har begynt å selge en oppladbar(!) lyspære. Tosthult er navnet på pæren som har innebygget batteri som lades opp når pæren sitter i sokkelen og lysbryteren er på.

Hvis strømmen skulle gå, kan du fortsatt ha tilgang på en lyskilde. Du kan også ta pæren ut av sokkelen og bruke den som en lommelykt. Fiffig!

I vanlig bruk, altså i sokkelen, lyser pæren med en lysstyrke på 400 lumen, på batteri er styrken på 200 lumen. Ikea opplyser om at den i batterimodus vil lyse på full lysstyrke i to timer før styrken gradvis synker. Ladetiden er på rundt 12 timer fra helt utladet til fulladet.

Denne Ikea-pæren har innebygget batteri. Lyset slår du av og på ved å trykke på knappen du ser på bildet.
Denne Ikea-pæren har innebygget batteri. Lyset slår du av og på ved å trykke på knappen du ser på bildet. Vis mer

WiFi-pære

Flere av de smarte pærene har innebygget WiFi slik at de kobles direkte til det trådløse nettet og kan styres via en app, men du får også WiFi-pærer med litt annen funksjonalitet.

Selskapet Sengled lanserte for tre år siden lyspæren Boost som også fungerer som en WiFi-forsterker og skal gi bedre trådløs dekning i hele hjemmet.

Ut ifra selskapets nettsider å dømme, har de sluttet å produsere Boost, men WiFi-pæren er fremdeles tilgjengelig i nettbutikker som Amazon.

Lyspære med overvåkningskamera

Sengled spesialiserer seg på smarte lyspærer, og selger også en lyspære med integrert overvåkningskamera. Eller er det overvåkningskamera med integrert lys?

Lyspære med innebygget overvåkningskamera.
Lyspære med innebygget overvåkningskamera. Vis mer

Snap er navnet på den smarte lyspæren som detekterer personer utenfor boligen og varsler deg om det. Ettersom den har innebygget kamera, kan den også ta opp video og du kan se direkteopptak rett i selskapets app.

Og ja, pæren har innebygget mikrofon og høyttaler slik at du kan prate med den potensielle inntrengeren.

Lyspærer med høyttaler

Ikke nok med at lyspærene kan blinke i takt med musikken, du får også kjøpt lyspærer med integrert høyttaler. Clas Ohlson er en av flere butikker som selger høyttalerpærer som du kobler til mobiltelefonen via Bluetooth.

Det blir ikke mer fest enn det, eller?
Det blir ikke mer fest enn det, eller? Vis mer

Her må vi igjen trekke frem Sengled. De har nemlig høyttalerpærer med flerromsstøtte slik at du kan koble opptil åtte stykker sammen og spille av samme musikk i flere rom. Lyset blinker selvsagt i kontakt med musikken, om ønskelig.

Vi er litt skeptiske til lydkvaliteten til disse høyttalerpærene, men det er utvilsomt et ganske interessant konsept. Eller?

Har du noen smartpærer eller andre, gøyale lyspærer i hjemmet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer