Denne lukta er dårlig nytt!

Da bør du sjekke senga umiddelbart.

Kjenner du en spesiell søtlukt i boligen, kan det være et dårlig tegn. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge har vi mange typer skadedyr som av ulike årsaker tar seg inn i boligen, og ofte får flere av dem trives lenge i kriker og kroker før de oppdages. På den tiden kan de ha forårsaket permanente skader på for eksempel møbler, fasade, tak og vegger, og ødelegge matvarer.

Andre utgjør ikke noe fare for selve boligen, men er heller ute etter menneskeblod. Og har det begynt å lukte merkelig søtt i boligen, har du sannsynligvis fått besøk av et slikt skadedyr.

Hundrevis av dem

Baker du kake er det selvsagt naturlig om det lukter søtt og godt i huset. Men om du en dag kjenner en søtlig, distinkt lukt som du ikke aner hvor kommer fra, bør du ta turen inn på soverommet og ta en grundig sjekk i senga di.

Søtlukten kan nemlig være tegn på at det lever hundrevis av veggedyr i boligen.

- Veggedyr skiller ut feromoner. Dette er kjemiske stoffer som veggedyrene bruker for å kommunisere med hverandre, sier Maren Trones Christiansen, skadekonsulent hos Norsk Hussopp forsikring.

Denne lukta er dårlig nytt!

Når mennesker begynner å kjenne denne søtlukten, betyr det at veggedyrene har fått utviklet seg til å bli mange.

- Det er først når veggedyr har formert seg i hundretalls at vi kan kjenne den lukten med én gang. Og lukter det mye, har man hatt veggedyr ganske lenge, forteller Anders Aak, seniorforsker, avdeling for skadedyrkontroll ved FHI.

Veggedyr er insekter som normalt sett dukker opp hjemme fordi beboerne selv har tatt de med seg utenfra, ofte i forbindelse med feriereise.

- Pakker du klærne ut av kofferten når du bor på hotell, og legger dem i hyller og skap, kan du være uheldig å få med deg veggedyr hjem, sier Christiansen.

Suger blod fra mennesker

Når du kommer hjem og igjen pakker ut av kofferten, kravler veggedyrene så av gårde på vei for å finne en vert å suge blod av; vert som i menneske.

- Det som kan være kinkig, er at det i starten av en veggedyr-infestasjon ikke vil lukte så mye i boligen, sier Christiansen videre.

Men før du eventuelt kjenner den spesielle søtlukten i hus, har du sannsynligvis oppdaget to andre kjennetegn, som også er de vanligste kjennetegnene på at du har fått veggedyr i hus, ifølge Christiansen og Aak:

Det ene bitt eller utslett på kroppen.

Veggedyrene er blodsugere, og er avhengig av næring for å gjennomføre livssyklusene sine. Det eneste de vil er å suge blod fra mennesker.

Hvor godt man merker disse bittene, er svært individuelt. Noen merker nesten ingenting, mens andre får sterk kløe og får større merker.

- For noen føles det som vanlige myggstikk, mens andre kan få kraftig utslett som klør voldsomt, eller blemmer som sprekker, forklarer Aak.

- Mange oppdaget også flere bitt på rekke i huden, legger Christiansen til.

De vanlige områdene å bli bitt på er naken hud som nakke, armer og skuldre; hud som vanligvis ikke er dekket med dyne.

Det er også derfor veggedyr trives best på soverommet, ifølge ekspertene.

Bæsjer i senga

Det andre tydeligste tegnet på veggedyr i hus er ekskrementer – altså bæsj, i senga.

- Ser du flere sorte, små flekker i senga, gjerne sømmer i madrassen, er dette ofte ekskrementer og egg fra veggedyr, sier Aak.

- Av og til kan man også se selve insektet kravle, helst på nattestid, legger han til.

Slik fjernes veggedyr

Har du fått veggedyr i hus, bør du kontakte et skadedyrfirma for å få hjelp til å fjerne dem så snart som mulig.

Ofte bruker skadedyrteknikere en kombinasjon av feller på seng og sofabein, eller tape. Insekter vil da sette seg fast i fellene når de forsøker å lete etter næring eller gjemme seg, ifølge Christensen.

- Mange teknikere bruker videre steam og tørkepulver. Skadedyrteknikere vil ofte strategisk legge ut tørkepulver i et tynt lag. Når insektene går gjennom pulveret vil de få det på huden, tørke ut og dø. Mens denne behandlingen gjennomføres, kan møbler og annet innbo ofte fryses eller eventuelt varmebehandles, forteller hun.

Til slutt er det svært viktig å redusere skjulesteder for veggedyrene; altså ta en skikkelig opprydning og fjerne alt rot, og støvsuge grundig.

Lukk koffert og sjekk bruktmøbler

Når veggedyrene er bekjempet, gjelder det å unngå å få dem i hus igjen.

Ekspertenes fremste råd for forebygging er å oppbevare koffert og bagasje lukket på ferie, og plassere den lengst mulig unna seng og sofa. Benytt koffertstativ om det finnes på rommet.

Vær også obs om du kjøper brukte ting:

- Det er veldig fint å kjøpe ting brukt, men vær oppmerksom på at veggedyr er insekter som gjemmer seg store deler av dagen. Kjøper du sofa, seng eller nattbord brukt, kan du være uheldig å få med deg insekter inn i boligen, advarer Christensen til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer