Bytte gasslange på grillen

Denne må byttes

Visste du at slangen til gassflaska jevnlig må skiftes ut? Da er det noen detaljer du må merke deg.

SJEKK UTSTYRET: Nå er grillsesongen endelig her igjen. Da er det også tid for å sjekke om alt utstyret ditt er i orden. Foto: Shutterstock / NTB
SJEKK UTSTYRET: Nå er grillsesongen endelig her igjen. Da er det også tid for å sjekke om alt utstyret ditt er i orden. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har endelig dratt ut grillen fra boden og kjøpt inn deilig grillmat. Men har du sørget for at alt er sikkert og oppdatert rundt grillen?

Gasslangen har nemlig en datostempling du børe merke deg. Og uansett om den er innafor, bør du fysisk teste slangens tilstand.

Avhengig av værforhold

– Levetiden for en propanslange er avhengig av hvilke påvirkninger den utsettes for. Eksempelvis kan sol og temperatursvingninger være forhold som påvirker levetiden.

Det forteller rådgiver kompetanse i Stiftelsen Norsk brannvernforening, Knut Norum.

Se hvordan du bytter gasslange på gassgrillen din, og sjekker at den sitter skikkelig. Video: Per Ervland og Christina Honningsvåg Vis mer

– Det er viktig at man kontrollerer slangen for eventuelle lekkasjer før bruk. Dette kan gjøres enten ved å bøye på slangen for å se etter sprekker eller ved å påføre slangen såpevann for å se om det bobler fra slangen.

En eventuell gasslekkasje kan føre til eksplosjon og brann.

– I tillegg kan nesen være et redskap for å lukte seg frem til lekkasje. Propan er tilsatt et luktestoff. Kjenner man lukt, skal man stenge av gassen, frakoble slangen og fjern gassflasken fra grillen.

Sjekk datostempling

– Sjekk alltid når slangen er produsert, forteller Øivind Gulbrandsen i Linde (tidligere AGA).

Han anbefaler at slangen normalt byttes mellom tre til fem år, mens Norum forteller at hvert tredje år er anbefalingen.

Ifølge sikkerhverdag.no er gasslanger ferskvare, og årgangen bør være så ny som mulig. Det er også viktig å huske på at gasslangen ikke er lengre enn 1,5 meter.

Også Gulbrandsen legger til at det er viktig å sjekke slangen, slik at den ikke blir morken og sprukken. Er det sprekker, skal den byttes.

– Det er faktisk normalt sollyset som ødelegger gummi i slangen, forteller han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer