Denne må rengjøres jevnlig

Hvis du vil at støvsugeren din skal vare lenge.

KORTERE LEVETID:  Rengjør du ikke støvsugeren din jevnlig, blir levetiden kortere.   Foto: BERIT B. NJARGA
KORTERE LEVETID: Rengjør du ikke støvsugeren din jevnlig, blir levetiden kortere. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Levetiden til støvsugeren din blir påvirket av hvordan du rengjør den. Slurver du med dette kan levetiden gå ned. Men hvordan rengjør man egentlig en støvsuger?

Vi gir deg tipsene som gjør at du får en støvsuger som varer lenger enn garantien.

LES OGSÅ: Støvsugerposen bør byttes jevnlig

Klipp bort hår

For å unngå stopp, og for å opprettholde sugeeffekten til støvsugeren, bør munnstykkene rengjøres regelmessig. For å rengjøre disse bør du ifølge Electrolux koble dem fra støvsugeren, og sjekke om tråder eller hår har satt seg fast. Hvis det er tilfellet, bør du fjerne dette ved å bruke en saks. Vær forsiktig så du ikke klipper i selve børsten.

Men hva med det irriterende støvet som setter seg fast i børstetrådene?

Dinside har stilt dette spørsmålet til flere støvsugerprodusenter og forhandlere, og et av svarene vi fikk var at du rett og slett kan støvsuge bort støvet ved å ta av munnstykket.

Hvis ikke dette funker må du bite i det sure eplet og fjerne det med hendene. En børste kan gjøre denne prosessen lettere. Har du en håndstøvsuger kan denne gjøre jobben enklere.

LES OGSÅ: Denne støvsuger og vasker samtidig

Bruker du riktig munnstykke til riktig jobb, kan dette også bidra til at mindre støv og smuss setter seg fast.

MANGE VALG:  De fleste støvsugerprodusentene har mange forskjellige børstehoder du kan bruke til ulike overflater. Her er eksempelvis et lite utvalg fra Miele. Foto: MIELE
MANGE VALG: De fleste støvsugerprodusentene har mange forskjellige børstehoder du kan bruke til ulike overflater. Her er eksempelvis et lite utvalg fra Miele. Foto: MIELE Vis mer


Vask når du bytter pose

Å bytte pose jevnlig er viktig både for sugeevnen til støvsugeren og for å holde den ren. Et godt tips kan være å vaske oppe i støvsugeren hver gang du bytter pose, slik at du unngår at støv og annet smuss legger seg på steder det ikke hører hjemme.

Renhold

Hvor ofte rengjør du støvsugeren din? (Avsluttet)
Det har jeg aldri gjort.(28%) 309
Hvert skuddår.(25%) 278
En gang i måneden.(24%) 266
En gang i halvåret.(16%) 183
En gang i året.(7%) 77
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Bytt pose ofte, eller tøm beholderen hvis du har en poseløs støvsuger. En full pose gjør at støvsugeren kjemper i motvind, suger dårligere og anstrenger motoren unødvendig, opplyser kundeveileder i Electrolux, Madelene Marklund til Dinside.

Ifølge Elkjøp kan det faktisk være lurt å bytte støvsugerposen opp til 5-6 ganger i året selv om du bruker støvsugeren lite.

- Det samles nemlig mye rusk, rask, støv, pollen og partikler i posen og derfor mener vi i Elkjøp at man uansett bør skifte ut denne 5-6 ganger i året, sier salgsdirektør i Elkjøp, Fredrik Tønnesen til Dinside.

LES OGSÅ: Slik blir støvsugeren en hjelpende hånd

Slurver med filteret

Du bør bytte filter jevnlig, men det er det faktisk få som gjør.

- Bytte av filter burde man gjøre en gang i året. Motorfilter ligger med støvsugerposene, og dette burde man bytte hver gang man kjøper nye poser. Utblåsningsfilter bytter man 1 gang i året eller når indikator lyser. På mange av våre støvsugere er det lamper som lyser når man må bytte filter, forklarer brukerveileder i Miele Øistein Jamtveit til Dinside.

SKRIV DATO: Kategoridirektør for hvitevarer i Elkjøp, Fredrik Tønnesen, tipser om at det kan være lurt å skrive på dato på filteret når du bytter det. Foto: ELKJØP
SKRIV DATO: Kategoridirektør for hvitevarer i Elkjøp, Fredrik Tønnesen, tipser om at det kan være lurt å skrive på dato på filteret når du bytter det. Foto: ELKJØP Vis mer


Hvilken type filter du har kan ha noe å si for hvor ofte du må skifte det ut.

- Hvilket filter du har på akkurat din støvsuger, og hvor ofte det bør byttes, står i brukermanualen som kom med produktet ditt og varierer fra modell til modell og fra merke til merke. Du kan eventuelt titte etter denne informasjonen på internett ved å søke etter din modell. Her finner man som regel god info vedrørende dette, forklarer salgsdirektøren i Elkjøp.

Elkjøp tipser også Dinsides lesere om å skrive dato på filteret når du skifter det ut. På denne måten blir det mye enklere å sjekke om det er på tide med en utskiftning.

LES OGSÅ: Slik vasker du huset

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer