Flaskepant

Denne panten glemmer «alle»

Disse flaskene er det faktisk pant på.

GLEMT: Gløgg-flaska blir ofte glemt når folk tar med seg panteposen på butikken, men hvorfor? Les saken - og husk panten! Foto: Eilin Lindvoll
GLEMT: Gløgg-flaska blir ofte glemt når folk tar med seg panteposen på butikken, men hvorfor? Les saken - og husk panten! Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember og jul er for mange synonymt med en god, varm kopp gløgg. Men hva gjør du når gløgg-flaska er tom?

Skal vi tro statistikken, gjør du kanskje ikke det du skal - nemlig å pante den.

190 000,- rett i søpla

Da DinSide skrev om pant av gløgg-flasker i fjor, var det slik at 250 000 flasker med juledrikken ble kastet i rest- eller plastavfall framfor å bli pantet.

Det som er gledelig, er at vi har blitt flinkere i løpet av året som har gått:

– Returandelen har økt fra 75 prosent i 2020 til 76 prosent i 2021. Det vil si at 190 000 gløgg-flasker ikke ble pantet, og vi regner med at disse gikk til plastinnsamling eller restavfall, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, til DinSide.

Ifølge panteselskapet satte vi ny panterekord i Norge i 2021, både i faktisk antall flasker og bokser. De 1,6 milliarder boksene og flaskene som ble levert inn til pant i Norge, er drøyt 92 prosent av alle som ble solgt.

Mer enn ni av ti plastflasker og drikkevarebokser gjenvinnes altså til nye flasker, plastprodukter og nye bokser. Dermed er det slik at gløgg-flaskene ennå har en «vei å gå».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer