Flaskepant

Denne panten glemmer «alle»

Disse flaskene er det faktisk pant på.

GLEMT: Gløgg-flaska blir ofte glemt når folk tar med seg panteposen på butikken, men hvorfor? Les saken - og husk panten! Foto: Eilin Lindvoll
GLEMT: Gløgg-flaska blir ofte glemt når folk tar med seg panteposen på butikken, men hvorfor? Les saken - og husk panten! Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember og jul er for mange synonymt med en god, varm kopp gløgg. Men hva gjør du når gløgg-flaska er tom?

Skal vi tro statistikken, gjør du kanskje ikke det du skal - nemlig å pante den.

190 000,- rett i søpla

Da DinSide skrev om pant av gløgg-flasker i fjor, var det slik at 250 000 flasker med juledrikken ble kastet i rest- eller plastavfall framfor å bli pantet.

Det som er gledelig, er at vi har blitt flinkere i løpet av året som har gått:

– Returandelen har økt fra 75 prosent i 2020 til 76 prosent i 2021. Det vil si at 190 000 gløgg-flasker ikke ble pantet, og vi regner med at disse gikk til plastinnsamling eller restavfall, sier Randi Haavik Varberg, direktør informasjon og marked i Infinitum, til DinSide.

IKKE KAST RESTENE: Når du har litt vin igjen i flaska eller boksen, men ikke orker å drikke de opp, er det lurt å ta vare på restene. Foto/video: Linn Merete Rognø Vis mer

Ifølge panteselskapet satte vi ny panterekord i Norge i 2021, både i faktisk antall flasker og bokser. De 1,6 milliarder boksene og flaskene som ble levert inn til pant i Norge, er drøyt 92 prosent av alle som ble solgt.

Mer enn ni av ti plastflasker og drikkevarebokser gjenvinnes altså til nye flasker, plastprodukter og nye bokser. Dermed er det slik at gløgg-flaskene ennå har en «vei å gå».

PANT MEG: Få tre kroner igjen per gløgg-flaske. Foto: Eilin Lindvoll
PANT MEG: Få tre kroner igjen per gløgg-flaske. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Tre kroner i pant

Så, husk å pante gløgg-flaskene denne jula! Du får tre kroner i pant per flaske, som er én krone mer enn i fjor.

Infinitum kan melde om at gløggen ligger godt an til å ta seg opp i pante-statistikken:

– Vi får faktisk inn gløggflasker nå som er kjøpt for om lag to år siden, sier Haavik Varberg.

Annerledes-flaskenes forbannelse

Hvorfor glemmer vi å pante gløgg-flaska til tross for at den er pantemerket?

Flaska har skylda. Nei, dette er ikke en annen variant av «fylla har skylda», så du kan ikke skylde på klunken med rødvin du gjerne blander i gløggen når du glemmer å pante de tomme flaskene.

– Vi ser at flasker som ser litt annerledes ut, som gløgg, smoothieflasker og en rekke saftflasker, har en lav panteandel, sier Haavik Varberg i Infinitum.

Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla, som blant annet har Stabburet i stallen (merket som selger gløgg), bekreftet i fjor at de også, dessverre, ser at gløggflaskene blir glemt når folk skal pante.

GLEMT: Også smoothie-flasker har lavere panteandel enn de mer tradisjonelle flaskene. Foto: Bama
GLEMT: Også smoothie-flasker har lavere panteandel enn de mer tradisjonelle flaskene. Foto: Bama Vis mer

Bamas smoothie i små flasker kan også pantes, men de har (i likhet med gløggflaskene) litt utradisjonell form. Likefullt får du to kroner i pant for smoothieflaskene.

– Smoothieflaskene våre skal pantes, og er merket etter gjeldende krav. Vi håper enda flere blir oppmerksomme på dette, slik at emballasjen kan brukes på nytt. Det er bra for miljøet, sier kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Bama til DinSide.

Så, juleønsket til Haavik Varberg i Infinitum er at flere blir klar over at også flaskene uten «idealkroppen» gir pant tilbake.