Best i test av robotstøvsugere 2018

Denne robotstøvsugeren er mest effektiv

Dyrest er ikke best, ifølge svensk test av robotstøvsugere.

HVILKEN ROBOTSTØVSUGER ER BEST I TEST? Stor test avslører den mest effektive robotstøvsugeren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HVILKEN ROBOTSTØVSUGER ER BEST I TEST? Stor test avslører den mest effektive robotstøvsugeren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny stor test av robotstøvsugere, utført av den svenske statlige Energimyndigheten, har funnet ut hvilken som bruker minst energi og samtidig tar opp mest støv.

Skal du ha en støvsuger som gjør jobben sin så må du være forberedt på å betale for det, viser testen.

Testet i laboratorium

Testen er utført i et laboratorium, i et møblert rom som skal simulere en vanlig bolig. Målet med testen har blant annet vært å finne ut av hvilken støvsuger som er mest energieffektiv, og hvilken som samler opp mest støv.

Robotstøvsugerne som er testet, er:

  • Cleanmate S800
  • Neato Botvac Connected
  • iRobot Roomba 980
  • Electrolux Motion sense ErV 5210TG
  • Miele Scout RX1
  • Dyson 360eye

Støvfjerning

Testen viser at robotstøvsugerne klarer å ta bort 91 til 97 prosent av støvet på hardt gulv.

Til sammenlikning er kravet for vanlige støvsugere at de må ta bort minst 98 prosent av støvet for å bli godkjent for det europeiske markedet.

Per i dag er det ikke et tilsvarende krav for robotstøvsugere.

På samme måte som vanlige støvsugere, sliter også robotstøvsugere mer med å fjerne støv fra myke underlag som tepper, enn fra harde gulv:

Her er det større forskjeller mellom robotene i testen, fra 61 prosent støvopptak til 93 prosent.

Den som kommer best ut i denne delen av testen er støvsugeren fra iRobot:

Den tar bort 97 prosent støv fra hardt underlag og 88 fra tepper.

Nummer to på lista, støvsugeren fra Electrolux, ligger ikke langt bak vinneren. Den tar også bort 97 prosent av støvet på hardt underlag, men kun 76 prosent på tepper.

Taperen er Cleanmate S8, som er dårligst i begge kategorier: Den tar kun opp 91 prosent av støvet fra hardt gulv og 61 prosent fra mykt underlag.

Energieffektivitet

Testen viser også store forskjeller i energiforbruket hos robotstøvsugerne, men Energimyndigheten mener at det er vanskelige å avgjøre hvilken av modellene som best, og hvordan de ligger an sammenliknet med vanlige støvsugere.

Testen viser at robotstøvsugerne klarer å dekke 70 til 92 prosent av gulvflaten, og energiforbruket er fra 0,49 wattime per kvadratmeter (Wh/m²) til 5,21 Wh/m².

Men hvor mye det totale forbruket vil være, vil avhenge av størrelsen på gulvet.

Støvsugeren som kommer best ut med tanke på energiforbruk, er Miele sin robotstøvsuger, med et forbruk på 0,49 wattime per kvadratmeter.

Den som kommer dårligst ut er igjen Cleanmate S800 med 5,21 Wh/m².

Kanter og hjørner

For å kunne rengjøre ordentlig må støvsugeren ha mulighet til å komme langt nok inn i hjørner og mot lister.

Støvsugerne i testen varierer også mye her, fra 0,05 til 2,84 centimeter inntil kanter, og 0,03 til 16,25 centimeter i hjørner.

Den som kommer best ut er Electrolux.

Nummer to på lista var Neato sin Botvac Connected, som kommer 0,38 centimeter fra kanter og 1,75 centimeter fra hjørner.

Igjen kommer Cleanmate dårligst ut, som ikke kommer nærmere hjørner enn 16,25 centimeter.

Pris

Men hvor mye er du villig til å betale for robotstøvsugeren din? Selv om Cleanmate kommer dårligst ut på flere av punktene, er den, kanskje ikke overraskende, den billigste av robotene. På prisjakt.no ligger den billigste støvsugeren på 1.490 kroner.

Dyson 360eye scorer best når det gjelder utslipp av partikler, og for allergikere kan dette være et godt valg. Prismessig ligger den imidlertid helt på topp av listen, med en pris på 9.880 kroner.

Dersom du vil ha en robotstøvsuger som kommer godt ut i testene, men som samtidig ikke er blant de dyreste støvsugerne, kan fjorårets testvinner fra Electrolux være et godt valg. Den har en pris på 3.380 kroner.

Du kan lese hele den svenske testen på nett, hos Energimyndigheten.se

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer