Rune S. Nielsen er tidligere politimann og åstedsgransker hos Kripos. I dag jobber han som teknisk utreder for forsikringsselskapet Gjensidige.
Sammen med kollegaen og produktutvikleren Simon André Olsen i samme selskap, tar han oss med inne i et fjell ved Sjursøya i Oslo.
Her ligger det hauger med elektrisk utstyr som har forårsaket store skader på folks hjem. I noen tilfeller dessverre også dødsfall.

Kjøleskap og elsykkel
Nielsen viser oss et kjøleskap som bokstavelig talt har brent seg gjennom gulvet. Et par DAB-radioer er blitt til sammenkrøllede plastklumper, og et elsykkelbatteri ser ut som noe som har ligget på havbunnen siden 2. verdenskrig.

Alle apparatene har en historie. Historier som Rune S. Nielsen og hans kolleger jobber hver dag med å avdekke.
Nielsens nåværende jobb skiller seg ut fra hans forrige.
- Politiet er som oftest ferdige med etterforskningen når de ser en teknisk feil. Konkluderer de med at det ikke har foregått noe kriminelt, er deres jobb over. Det er da vår jobb starter, sier Nielsen.
Ikke alle vil samarbeide
Han er nøye på at vi ikke nevner merker og produsenter. Nielsen vil ikke henge ut noen. Men det er likevel forstemmende det han kan fortelle om mangelen på interesse fra enkelte leverandører av kjente merkevarer.

- Noen er helt eksemplariske og samarbeider tett med oss for å avdekke det som kan ha ført til branntilløpet. Andre gjør seg vanskelige, muligens fordi de ikke ønsker at deres merkevare skal blir forbundet med noe negativt.
Så fjerner han plasten på det som en gang var en tørketrommel. Den ble kjøpt på Finn.no så godt som ny, kan Nielsen fortelle. Den nye eieren kom fra det med skrekken da den brant.
Nå ser den ut som den har ligget i snøen noen vintre.
Mange årsaker
Årsakene til slike branner er mange, og Rune Nielsen kan ikke se noe entydig bilde.

- Det dreier seg både om brukerfeil, feil med produktene og feil i strømanlegget i huset. Det er heller ikke slik at du er tryggere når du kjøper et dyrt produkt. Såkalte «high end»-produkter feiler like ofte som billigproduktene.
Nilesen understreker at han ikke har statistikk på dette, men bare baserer seg på egne erfaringer.
- Det er vanskelig å se noe mønster, sier han.
- Ikke bli hysterisk
Bør vi så bli så redde at vi nesten ikke tør å lade mobiltelefonen, ha radioen stående i stikkontakten eller la vaskemaskinen gå når vi er ute en tur?

Selv passer Nielsen nøy på å være tilstede når han lader mobilen eller vasker tøyet. Men helt konsekvent klarer han ikke å være.
- Man kan ikke bli hysterisk heller. Selv hender det jo at jeg setter mobilen til lading om den er tom når jeg kommer hjem om kvelden. Det har vel også hendt at jeg har vasket tøy mens jeg har vært ute en tur også. Men dette er enkelttilfeller, og det er jo antallet som teller. Passer man på når man kan, vil risikoen for at noe skal skje reduseres betraktelig.
LES OGSÅ:
Frykter brannfarlig nattevask
Sjekk om varmtvannsberederen din er brannfarlig
Se når du bør oppgradere strømmen i huset