Depositum-tabbe kan gi leiekrangel

Svært mange utleiere og leietakere kjenner ikke til reglene knyttet til depositum, og det kan føre til lovbrudd.

SETT DERE INN I LOVEN: Både leietaker og utleier bør være klar over hva husleieloven sier om depositum. Dere er lovpålagt å opprette depositumskonto, noe som også er fordelaktig for begge parter. Foto: iStock.
SETT DERE INN I LOVEN: Både leietaker og utleier bør være klar over hva husleieloven sier om depositum. Dere er lovpålagt å opprette depositumskonto, noe som også er fordelaktig for begge parter. Foto: iStock. Vis mer
Publisert

Blant de tre vanligste sakene i Husleietvistutvalget (HTU) er konflikter om irregulært, eller ulovlig, depositum.

– I mange tilfeller oppfylles ikke lovens bestemmelse. Det vanligste er at leietaker setter beløpet inn på utleiers egen konto, som utleier fritt kan disponere. Det er dette som kalles irregulært depositum, sier Stein Stavrum, direktør i HTU.

Depositumet skal settes på særskilt konto i leierens navn med vanlige rentevilkår i finansinstitusjon som har rett til å tilby slik tjeneste i Norge, ifølge husleieloven.

Leietaker gir utleier et «lån»

Husleie.no, en digital plattform for forvalting av leieforhold, har inntrykk av at mange leietakere setter «depositum» inn på utleiers vanlige konto.

- Dette er ikke et depositum, men blir som et lån til huseier, understreker daglig leder Kjetil Olsen.

Når depositum betales kontant eller settes inn på utleiers vanlige konto, regnes det som irregulært depositum. Husleie.no har inntrykk av at dette er en utbredt praksis i det norske leiemarkedet.

HTU løser tvister mellom utleier og leietaker av bolig, og i 2017 fikk de inn 255 saker om irregulært depositum, noe som er 23 prosent flere saker enn året før.

Depositum for dummies

  • Depositumet skal stå på en depositumskonto i en godkjent finansinstitusjon.
  • Depositumskonto kan opprettes i de aller fleste nettbanker.
  • Depositumskontoen er en sperret konto som opprettes i fellesskap, der ingen av partene i leieforholdet kan ta ut penger fra denne kontoen uten at den andre er enig i det.
  • Depositumet kan maksimalt tilsvare seks måneders husleie sammen med en eventuell bankgaranti.
  • Det er utleier som skal betale for opprettelsen av depositumskontoen.
  • Det er ulovlig for utleieren å motta depositumet kontant eller å sette det på sin egen konto.

Kilder: Leieboerforeningen og Lånemegleren.

Leier kan kreve forsinkelsesrenter

For utleier er det fordelaktig å opprette depositumskonto, for da må leietaker forholde seg til husleielovens bestemmelser for å få ut pengene.

Hvis depositumet settes inn på utleiers private konto, kan leietaker kreve forsinkelsesrenter fra innbetalingsdatoen, noe som ofte vil være et høyere beløp enn gebyret for å opprette depositumskontoen.

I en HTU-sak fra 2015, fikk leieren medhold i krav om forsinkelsesrenter på et irregulært depositum, selv om leieren og utleier hadde vært enige om at depositumet skulle settes inn på privat bankkonto, samt at utleier hadde betalt ut hele depositumet med renter etter endt leieforhold.

– Det er også slik at dersom depositumet er irregulært, kan leietaker kreve utbetaling av pengene straks, selv om leieforholdet ikke er avsluttet, sier Tove Berggaard, advokat i Leieboerforeningen.

Dette finner vi et eksempel på i en HTU-sak fra 2011, hvor utleier måtte betale ut resten av depositumet, siden det var irregulært og leieren hadde ubetinget krav på tilbakebetaling. Utleier fikk, derimot, medhold i erstatning for manglende rengjøring og sen nøkkellevering, som var grunnen til at utleier ville holde tilbake depositumet i utgangspunktet.

Depositumet kan holdes tilbake

Leieboerforeningen får mange henvendelser angående denne irregulært depositum, i likhet med HTU.

Hvis utleier mener leietaker skylder ham penger når leieperioden er avsluttet, kan hele eller deler av depositumsbeløpet holdes tilbake, dersom pengene er satt inn på utleierens private konto.

– Leietakere opplever ofte at det er vanskelig å få ut depositumet når beløpet er innbetalt til utleiers private konto og henvender seg til oss for å få råd om hvordan de kan gå frem, sier Berggaard.

En depositumskonto er en sperret konto i leietakers navn, som partene må opprette i fellesskap. Utleier kan velge hvilken bank kontoen skal opprettes i.

– Det er også utleier som skal betale for å opprette kontoen, siden det er utleier som krever depositum. Siden det er leietakers penger, har leietaker krav på rentene på kontoen, sier Berggaard.

Tilbakeholdt depositum ender i retten

Dersom utleier nekter å betale depositumet tilbake etter endt leieforhold og pengene befinner seg på utleierens private konto, har ikke leietaker annet valg enn å gå rettens vei for å få pengene tilbake.

– Leietaker må først sendte et påkrav til utleier med frist til å betale ut pengene, som bør være på minimum to uker, sier Berggaard.

Påkravet bør også opplyse om at hvis pengene ikke blir utbetalt, vil leietaker ta ut klage for forliksrådet eller HTU. Så må det sendes inn klage til en av disse instansene, dersom partene ikke blir enige om depositumsoppgjøret.

Det er fortsatt svært mange både på utleier- og leietakersiden som ikke kjenner til at depositum skal settes inn på en sperret konto i banken.

– Poenget med depositumsbeløpet er at utleier skal ha en sikkerhet for utestående leie, skader eller annet etter endt leieforhold. Disse pengene er derfor leietakers penger og utleier har dermed ikke rett til å få de inn på sin konto, sier Berggaard.

Rådet til både utleier og leietaker er at de bør forholde seg til lovens regler og opprette en depositumskonto i banken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer