Jordslag på klesplagg

Derfor angripes klærne av sopp

Er det kommet mørke flekker på klærne etter at de er blitt vasket i maskinen? Da er det to ting du kan ha gjort feil.

JORDSLAG: Har plagget fått slike sorte flekker på seg selv om det er nyvasket? Det kan være tegn på sopp i stoffet. Les hvorfor dette kan skje, og hvordan flekkene kan fjernes i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
JORDSLAG: Har plagget fått slike sorte flekker på seg selv om det er nyvasket? Det kan være tegn på sopp i stoffet. Les hvorfor dette kan skje, og hvordan flekkene kan fjernes i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Du kjenner deg kanskje igjen: du har vasket klær i maskinen, men i den travle hverdagen glemmer du å ta ut plaggene når de er ferdigvasket. Etter noen dager kommer du på at de fremdeles ligger i vaskemaskinen, og da lukter de skikkelig vondt! I grunnen er ikke dette krise, for klærne kan du vaske på nytt.

Derimot kan denne tabben føre til mørke flekker som har satt seg på klesplaggene. Slike flekker er vanskelig å få bort med en ny runde i vaskemaskinen, men ikke nødvendigvis umulig.

Stank fra rene klær

Den åpenbare regelen er at du selvsagt alltid bør huske å ta klærne ut av vaskemaskinen så snart de er vasket. Men om du først har glemt dette, kan det hende at en rå, sur og innestengt lukt har satt seg i plaggene, forteller Malin Skaar, forbrukerrådgiver hos Orkla.

- Dette forekommer nok oftere dersom klærne er vasket på lav temperatur. Men å la klærne ligge fuktige inntil hverandre over tid, kan også føre til at plaggene farger over på hverandre dersom det er blandet vask, sier Skaar.

Muggsopp på klesplagget

Men det er også en annen type flekker som kan ha satt seg på plaggene, og dette kalles jordslag - altså muggsopp.

- Jordslag utvikles når tekstilet har vært vått eller fuktig over lengre tid. Dette kan også oppstå dersom fuktige plagg har ligget i skittentøyskurven lenge før det blir vasket, forteller Ingun Grimstad Klepp, forsker og tekstilekspert ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

- Dessverre kan slike flekker være vanskelig å få bort, legger hun til.

TRENINGSTØY: Ofte kan jordslag sette seg lettere på treningstøy som har lagt fuktig over lengre tid i skittentøyskurven. Foto: Linn Merete Rognø.
TRENINGSTØY: Ofte kan jordslag sette seg lettere på treningstøy som har lagt fuktig over lengre tid i skittentøyskurven. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Surmelk og salt

Om det ikke hjelper med en ny runde i vaskemaskinen, er det derimot andre metoder du kan forsøke for å fjerne soppflekkene.

- Dersom klærne tåler bleking, kan du legge plaggene i en bøtte med klorin. Bare husk å følge anvisning på flasken, tipser Skaar.

Så finnes det også en del kjerringråd som kan være verdt å teste ut, mener Grimstad Klepp.

Hun tipser om følgende:

  • Hell surmelk i en skål eller bøtte, og tilsett en teskje salt. Legg så tøyet oppi blandingen og la det ligge der i minst ett døgn.
  • En annen metode er å blande en liter vann med to desiliter eddik. Legg tøyet i denne blaningen i minst ett døgn. Deretter vasker du tøyet på så varmt program som det tåler.

Forebygg soppflekker

Jordslag kan angripe alle former for tekstiler, både bomull og ull. Men ofte ser du det gjerne på treningsklær i syntetisk stoff.

- Dette handler ofte om at man lar treningstøy ligge for lenge i plastpose før man vasker det i maskinen. Da har det altså skjedd før selve vasken, understreker Grimstad Klepp.

Det beste du kan gjøre for fuktig tøy som ikke skal vaskes umiddelbart, er å henge dem opp til tørk fremfor å legge dem rett i skittentøyskurven, råder begge ekspertene.

- Det er som regel slik at typiske problemer mange opplever med klesvask er selvforskyldt gjennom dårlige rutiner, avslutter Grimstad Klepp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer