Jordslag på klesplagg

Derfor angripes klærne av sopp

Er det kommet mørke flekker på klærne etter at de er blitt vasket i maskinen? Da er det to ting du kan ha gjort feil.

JORDSLAG: Har plagget fått slike sorte flekker på seg selv om det er nyvasket? Det kan være tegn på sopp i stoffet. Les hvorfor dette kan skje, og hvordan flekkene kan fjernes i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
JORDSLAG: Har plagget fått slike sorte flekker på seg selv om det er nyvasket? Det kan være tegn på sopp i stoffet. Les hvorfor dette kan skje, og hvordan flekkene kan fjernes i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Du kjenner deg kanskje igjen: du har vasket klær i maskinen, men i den travle hverdagen glemmer du å ta ut plaggene når de er ferdigvasket. Etter noen dager kommer du på at de fremdeles ligger i vaskemaskinen, og da lukter de skikkelig vondt! I grunnen er ikke dette krise, for klærne kan du vaske på nytt.

Derimot kan denne tabben føre til mørke flekker som har satt seg på klesplaggene. Slike flekker er vanskelig å få bort med en ny runde i vaskemaskinen, men ikke nødvendigvis umulig.

Stank fra rene klær

Den åpenbare regelen er at du selvsagt alltid bør huske å ta klærne ut av vaskemaskinen så snart de er vasket. Men om du først har glemt dette, kan det hende at en rå, sur og innestengt lukt har satt seg i plaggene, forteller Malin Skaar, forbrukerrådgiver hos Orkla.

- Dette forekommer nok oftere dersom klærne er vasket på lav temperatur. Men å la klærne ligge fuktige inntil hverandre over tid, kan også føre til at plaggene farger over på hverandre dersom det er blandet vask, sier Skaar.

Muggsopp på klesplagget

Men det er også en annen type flekker som kan ha satt seg på plaggene, og dette kalles jordslag - altså muggsopp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer