Lunkent vann fra springen

Derfor blir det ikke kaldt

Må vannet renne i en evighet før det blir kaldt? Dette kan være årsaken!

Flere opplever at springvannet må renne unormalt lenge før det blir skikkelig kaldt. Men hva er egentlig årsaken? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks Vis mer
Publisert

I Norge er vi privilegerte med fantastisk godt drikkevann rett fra springen. Men i flere husstander må vannet renne i mange minutter før det går fra lunkent til å bli skikkelig kaldt.

Et i-landsproblem, enig - men irriterende likevel.

Så hva er grunnen til problemet? Og hvordan kan det fikses?

Ekspertene svarer!

Derfor må det renne

Det kan være flere grunner til at vannet må renne lenge før det blir kaldt, understreker Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi:

- Én årsak kan være at du har varmekabler stående på vannrøret, sier Sveipe.

Men den vanligste årsaken, er lengden fra inntak, der vannet kommer inn i huset, og frem til selve kranen, ifølge Espen Evensen ved VB Gruppen:

- Det er gjerne denne avstanden som avgjør hvor lang tid det tar før vannet blir kaldt. Vannet ligger i rørene som går inne i huset og blir dermed varmet opp av temperaturen i huset, forklarer Evensen.

Hvis vannrør absorberer varme fra omgivelsene, kan det skyldes dårlig isolering av rørene, og dette kan også forårsake lunkent vann i kranen.

Det opplyser Jimmy Trung Nguyen, rørlegger ved BilligVVS:

- I noen tilfeller kan vannrør være tilkoblet varmekilder som går gjennom bygningen. Og har du et sentralt varmtvannssystem, kan lunkent vann skyldes at varmtvannsledningene har lekkasje eller er dårlig isolert. Det fører til at varmt vann blander seg med det kalde vannet i rørene, sier Nguyen.

Avstand til vannverket kan også være av betydning, ifølge rørleggeren.

- Hvis vannet må reise langt fra vannverket til ditt hjem, kan det miste noe av den opprinnelige temperaturen under transporten gjennom vannrør og ledninger, sier han.

Forskjeller på landsbasis

Hvor raskt vannet blir kaldt i springen, varierer fra sted til sted i landet, kan Nguyen fortelle.

- Ja, det er faktisk forskjeller i vanntemperaturen i ulike områder av Norge, og dette kan føre til at noen husholdninger opplever lunkent vann hele året, ikke bare om sommeren.

En forklaring på dette, er at husholdninger i spredtbygde områder, fjerntliggende steder eller landlige områder med begrenset infrastruktur, ofte ligger langt unna vannverk eller hovedvannledninger.

I slike områder kan vannet miste litt av sin opprinnelige temperatur på vei gjennom rørledninger.

- I noen områder kan vannrør være gravd dypt i bakken for å beskytte dem mot frost. Hvis rørene ligger dypt, kan den omkringliggende jorden ha en stabil temperatur som påvirker vannets temperatur når det når kranen, sier Nguyen videre.

- Husholdninger som bruker varmtvannsbereder, varmepumper eller andre varmesystemer for å varme opp vannet, kan også oppleve at det lunkne vannet skyldes problemer med disse systemene, legger han til.

Slik kan du fikse det

I og med at lunkent vann kan ha flere årsaker, er det også flere tiltak du kan forsøke for å løse problemet.

Er årsaken som Marius Røed Sveipe nevner, at du har varmekabler stående på vannrøret, kan du skru ned temperaturen på varmekabler, eventuelt helt av, tipser han.

Du kan også forsøke å kjøle ned vannrørende ved å isolere dem bedre mot varmeabsorpsjon fra omgivelsene, foreslår Nguyen.

- Du kan bruke isolasjonsskum eller isolasjonsmateriale rundt vannrørene for å redusere varmetapet, sier han.

Evensen har et annet tips:

- Et alternativ er å kjøpe vannkjøler som du monterer i for eksempel kjøkkenbenken, da vil du få kaldt vann raskt, sier han.

Hvis problemet vedvarer

Om vannet fortsatt er lunkent selv om du har forsøkt ulike tiltak, er det lite annet å gjøre enn å kontakte en kvalifisert rørlegger for å få hjelp, råder Nguyen og Evensen.

- Rørleggere er eksperter på vann- og avløpssystemer og har kunnskapen og erfaringen som trengs for å identifisere og løse problemer knyttet til vanntemperatur og rørledninger, forsikrer Nguyen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer