Lunkent vann fra springen

Derfor blir det ikke kaldt

Må vannet renne i en evighet før det blir kaldt? Dette kan være årsaken!

Flere opplever at springvannet må renne unormalt lenge før det blir skikkelig kaldt. Men hva er egentlig årsaken? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks Vis mer
Publisert

I Norge er vi privilegerte med fantastisk godt drikkevann rett fra springen. Men i flere husstander må vannet renne i mange minutter før det går fra lunkent til å bli skikkelig kaldt.

Et i-landsproblem, enig - men irriterende likevel.

Så hva er grunnen til problemet? Og hvordan kan det fikses?

Ekspertene svarer!

Derfor må det renne

Det kan være flere grunner til at vannet må renne lenge før det blir kaldt, understreker Marius Røed Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi:

- Én årsak kan være at du har varmekabler stående på vannrøret, sier Sveipe.

Men den vanligste årsaken, er lengden fra inntak, der vannet kommer inn i huset, og frem til selve kranen, ifølge Espen Evensen ved VB Gruppen:

- Det er gjerne denne avstanden som avgjør hvor lang tid det tar før vannet blir kaldt. Vannet ligger i rørene som går inne i huset og blir dermed varmet opp av temperaturen i huset, forklarer Evensen.

Hvis vannrør absorberer varme fra omgivelsene, kan det skyldes dårlig isolering av rørene, og dette kan også forårsake lunkent vann i kranen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.