Oppvaskmaskin vasker ikke rent

Derfor blir det ikke rent

Vasker ikke oppvaskmaskinen skikkelig rent? Her får du vite hvorfor - og hvordan du fikser problemet!

SKITTENT ETTER VASK?: Dersom oppvaskmaskinen ikke har klart å fjerne all skitten etter vask, kan det være flere årsaker til dette. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

God mat og store måltider gjør at det blir mye oppvask. Da er det jaggu godt å ha oppvaskmaskin!

Men om du merker at tallerkener, glass, bestikk og gryter ikke er blitt skikkelig rene, selv etter en vanlig runde i oppvaskmaskinen, er det selvsagt noe som ikke stemmer.

Så hvorfor skjer dette? Og hva kan du gjøre for å løse problemet?

Skittent etter oppvasken

Årsakene til at maskinen ikke vasker godt nok, er egentlig ganske åpenbare, opplyser tipssiden Apartmenttherapy.com.

Du fjerner ikke matrester: Dagens moderne oppvaskmaskiner tåler at du ikke skyller oppvasken så nøye før du legger det i maskinen. Men om du aldri tørker av matrester og fett med papir som du kaster i søpla, og deretter skyller kjapt over, vil det etter hvert samle seg mye grums i maskinens filter. Dermed kan gammelt matfett klistre seg som en hinne på oppvasken i stedet for at det blir helt rent.

Du overfyller maskinen: Selv om du står igjen med en gedigen oppvask etter flere måltider, bør du heller dele den opp i flere vask fremfor å overfylle oppvaskmaskinen i håp om å få alt unna på én gang. Plasserer du for mye ting i maskinen, kan dette for eksempel blokkere spylefunksjonen, og dermed fjernes ikke all såpen på oppvasken.

Du plasserer feil: Selv om du ikke overfyller maskinen, kan det likevel hende at du plasserer oppvasken feil slik at tingene ikke blir ordentlig rene. Det er en grunn til at oppvaskmaskiner er designet slik at større og tyngre tallerkener og skåler kan stå nederst og glass kan stå på øverste hylle. Tallerkener, skåler og gryter som tåler oppvaskmaskin, er som regel mer skittent enn vannglass og lignende og krever dermed grundigere vask.

Du bruker feil vaskeprogram: Oppvaskmaskinen inneholder som regel flere vaskeprogram, for eksempel grytevask, glassvask og normalvask. Sistnevnte skal kunne brukes i hverdagen på oppvask som ikke er altfor skittent, og glassvask er et lett vaskeprogram som passer når du bare skal vaske glass.

Men om du merker at det lukter vondt av oppvaskmaskinen, skyldes det som regel bakteriedannelse som oftest er forårsaket av at du bruker et vaskeprogram med for lav temperatur. Det er ofte øko-program, ifølge Øistein Jamtveit, brukerveileder hos Miele.

- Det er et hundre prosent sensorstyrt program som i tillegg skyller av oppvasken. Men på dette programmet kan sensorene i maskinen tolke oppvasken som ren og vaske på en lavere temperatur, og dermed kan det bli vond lukt, forklarer han.

Så når oppvasken er ekstra skitten med mye matfett, trengs det et litt kraftigere oppvaskprogram med høyere temperatur og lenger vaskesyklus.

Du bruker for mye vaskemiddel: Man skulle kanskje tro at oppvasken blir ekstra ren jo mer oppvaskmiddel man bruker. Men dette kan ha motsatt effekt slik at tingene i maskinen ikke skylles godt nok, og det dermed legger seg et tynt filter med oppvaskmiddel på tingene som har blitt vasket i maskinen. Det er med god grunn at det på oppvaskmiddelets bruksanvisning står anbefalt målemengde, og i flere oppvaskmaskiner er også luken for oppvaskmiddel merket med et maksmål.

Husk å rense oppvaskmaskinen

Det er viktig at oppvaskmaskinen får seg en skikkelig rens i ny og ne. Gjør den ikke det, kan gammelt skitt og smuss være en annen årsak til at oppvaskmaskinen ikke vasker skikkelig rent.

Da kan du for eksempel prøve sitrontrikset som vi tidligere har skrevet om. Ifølge ekspertene, kan dette funke veldig bra. Samtidig mener Øistein Jamtveit at et egnet maskinrenmiddel likevel er det beste å bruke.

Når du først skal gi oppvaskmaskinen en god rens, anbefaler Malin Skaar, leder Orkla Forbrukerservice, og ekspert hos Plusstid.no, å gjøre et par grep før du kjører maskinen med maskinrens.

Da trenger du en mikrofiberklut, varmt vann og en oppvaskbørste, tipser hun.

Så gjør du følgende:

  • Tøm maskinen helt.
  • Ta ut filtrene i bunnen av oppvaskmaskinen og vask dem i rennende varmt vann med en oppvaskbørste. Det samler det seg smuss og kalk i hele oppvaskmaskinen, men spesielt i filtrene.
  • Så setter du inn filtrene igjen, pass på at de blir satt ordentlig på plass.
  • Deretter tørker du over sidene på oppvaskmaskindøren med en mikrofiberklut og litt rengjøringsspray.
  • Så heller du oppvaskmaskinrens i hovedkammeret. Hvis du har mer igjen av posen når kammeret er fylt opp, kan du helle siste rest nederst i selve oppvaskmaskinen.
  • Til slutt setter du maskinen på et vaskeprogram med så høy temperatur som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer