Boligbrann soverom

Derfor bør du aldri sove med åpen soveromsdør

Brannforskning viser den dramatiske forskjellen på å sove med døra lukket - og åpen. Men i Norge er ikke dette noe myndighetene fokuserer på å informere om.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). #closebeforeyoudoze Vis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske videoen sjokkerer:

Ti års brannforskning har vist at en lukket soveromsdør kan være forskjellen mellom liv og død i en husbrann.

Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) demonstrerer i en konstruert brann forskjellen på hva som skjer i et rom hvor døra er lukket under en husbrann - sammenliknet med et rom der døra er åpen.

Som du kan se av bildene og videoen som vi deler i artikkelen, er det dramatiske forskjeller.

- Resultat av 10 års forskning

Demonstrasjonen og videoen er en del av en kampanje som amerikanerne kaller «Close before You doze» - som på norsk kan oversettes til det ikke fullt så klingende «Lukk før du døser».

- Kampanjen er et resultat av over 10 års forskning utført av UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). Etter å ha bevis på at en lukket dør potensielt kan redde liv i en brann, har UL FSRI forpliktet seg til å dele dette funnet med verden, skriver brannforskningsinstituttet i en pressemelding.

- I en brann i et hjem kan en lukket dør være en effektiv barriere mot dødelige nivåer av karbonmonoksid, røyk og flammer.

Ifølge en fersk forbrukerundersøkelse utført av FSRI, er det imidlertid svært få amerikanere som vet at en lukket soveromsdør potensielt kan redde livet deres i en husbrann - og mange sover nettopp med soveromsdøra åpen.

- Som brannvesenets forskere og fagfolk oppfordrer vi folk til å ta flere forholdsregler og ha en evakueringsplan, men lukking av dører om natta er en enkel og rask rutine som alle kan adoptere akkurat nå, sier Steve Kerber, direktør for UL Firefighter Safety Forskningsinstitutt, i en pressemelding.

- Det er en veldig enkel atferdsendring som kan bidra til å redde livet ditt og dine kjære, fortsetter han.

Jennifer Williams, markedsspesialist ved UL FSRI, sier til Dinside at videoen hittil er vist over 7 millioner ganger, på Facebook alene.

I toppen av artikkelen kan du se videoen, som Dinside.no gjengir med tillatelse fra UL FSRI.

FORSKJELLEN PÅ EN LUKKET DØR: Resultatet av å sove med døren åpen (til høyre) og lukket (til venstre. Foto: Skjermdump fra videoen «Close before You doze», fra UL FSRI
FORSKJELLEN PÅ EN LUKKET DØR: Resultatet av å sove med døren åpen (til høyre) og lukket (til venstre. Foto: Skjermdump fra videoen «Close before You doze», fra UL FSRI Vis mer

- Vi har valgt å holde det enkelt

Ifølge Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør for Forebygging og sikkerhet ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), har vi ikke hatt tilsvarende kampanjer med dette budskapet i Norge.

Institutt for brannforskning

UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) er et amerikansk brannforskningsinstitutt.

De er ledet av et globalt rådgivende styre bestående av brannpersonell, og undersøker bolig-, kommersielle- og industrielle branner gjennom fullskala testing, felttesting og modellering for å gjenskape faktiske branner som brannmannen står overfor.

Forskningsresultater deles gjennom interaktive kurs som har nådd hundre tusen brannmenn globalt. Du kan lese mer om instituttet på ULFirefighterSafety.org.

- I Norge har vi valgt å holde det forebyggende budskapet så enkelt som mulig, sier Pedersen til Dinside.no.

- Det aller viktigste tidlig varsling. Du skal ha røykvarsler, helst seriekoblet – og den skal høres der du sover. Og når røykvarsleren løses ut, skal du få med deg dine og komme deg ut av huset og ringe 110, fortsetter hun.

- Som sekundært budskap anbefaler vi at alle gjennomfører brannøvelser med de hjemme, legger hun til.

På spørsmål om det virkelig kan være så stor forskjell på utfallet av en brann, med døra lukket framfor å ha den åpen, som vises i videoen fra det amerikanske brannforskningsinstituttet, uttaler Pedersen at du vil kunne se forskjell, men at forskjellen vil være helt avhengig av vinkler i huset, brennbare materialer, hva døra er laget av og så videre.

- Forskjellen på liv og død er om du våkner når det begynner å brenne hos deg, og om du raskt klarer å evakuere, sier Pedersen.

- Bør man alltid ha dørene lukket?

- Dette kan være et tilleggsmoment å ta med seg, men, som sagt, det aller viktigste er tidlig varsling og det å ha testet om det er mulig å komme seg ut av alle rom som brukes til soverom i huset, sier hun.

Hva gjelder åpne eller lukkede vinduer på soverom, kommenterer Pedersen at frisk luft er viktig for god søvn - men at DSB anbefaler å lukke dører og vinduer dersom du oppdager brann og har tid til det. Og hovedfokus er å ta med seg alle ut av huset.

- Men hvorfor har dere ikke fokus på dette, å lukke døra til soverommet?

- Vi har som sagt valgt å holde budskapet så enkelt som mulig. Det viktigste forebyggende tiltaket er tidlig varsling, derfor har vi valgt å fokusere på det, uttaler Pedersen til Dinside.no.

- Et fornuftig råd

Vi har spurt Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) hva det egentlig er som skjer, i situasjonen som du kan se i videoen, og hvorfor en lukket dør kan resultere i så store forskjeller på de to rommene.

- Grunnen til forskjellen på de to soverommene, er at ild/brann trenger oksygen for å brenne. Så vidt vi kan se er det også forskjell på de to soverommene, ved at det rommet som brenner mest, også har åpent vindu. Derfor får brannen mer «næring» og vil bli større, forklarer Linda Stuvland i NRBR til Dinside.no.

- Samtidig stenger døra røyken ute fra det andre soverommet. Å puste inn brannrøyk er livsfarlig. Å begrense utviklingen av ilden OG begrense spredningen av røyk, er grunnen til at vi i brannvesenet prøver å lære publikum å lokke døra etter seg hvis de for eksempel må rømme ut av en leilighet som brenner, forteller hun videre - og legger til at lærere og elever lærer det samme på skoler når de har brannøvelse.

- Å sove med døra lukket er et fornuftig råd som vil bidra til at røyk og ild sprer seg saktere.

- På en annen side må ikke en lukket dør være til hinder for at man hører røykvarsleren. Men med seriekoblede røykvarslere - også på soverommet – vil man høre at den går av, uttaler Stuvland.

- Det viktigste er mange, seriekoblede røykvarslere

Hun sier videre at de kjenner til liknende kampanjer fra andre europeiske land.

- I Norge har ikke Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fokusert på dette med å sove med soveromsdøra lukket. Det er de som står for de sentrale kampanjene her til lands, forteller hun.

Stuvland og NRBR understreker at det aller viktigste er å ha mange, seriekoblede røykvarslere.

- I Norge har fokuset vært på at alle hjem må ha fungerende seriekoblede røykvarslere i alle etasjer og på soverommet. Da vil en brann bli oppdaget på et tidlig tidspunkt, og man vil enten kunne redde seg ut eller slokke brannen før den blir stor. Videre er det viktig å ha frie rømningsveier og en plan for hvordan disse skal brukes. På slutten av filmen, blir dette nettopp sagt, bemerker Stuvland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer