Boligbrann soverom

Derfor bør du aldri sove med åpen soveromsdør

Brannforskning viser den dramatiske forskjellen på å sove med døra lukket - og åpen. Men i Norge er ikke dette noe myndighetene fokuserer på å informere om.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). #closebeforeyoudoze Vis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske videoen sjokkerer:

Ti års brannforskning har vist at en lukket soveromsdør kan være forskjellen mellom liv og død i en husbrann.

Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) demonstrerer i en konstruert brann forskjellen på hva som skjer i et rom hvor døra er lukket under en husbrann - sammenliknet med et rom der døra er åpen.

Som du kan se av bildene og videoen som vi deler i artikkelen, er det dramatiske forskjeller.

- Resultat av 10 års forskning

Demonstrasjonen og videoen er en del av en kampanje som amerikanerne kaller «Close before You doze» - som på norsk kan oversettes til det ikke fullt så klingende «Lukk før du døser».

- Kampanjen er et resultat av over 10 års forskning utført av UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). Etter å ha bevis på at en lukket dør potensielt kan redde liv i en brann, har UL FSRI forpliktet seg til å dele dette funnet med verden, skriver brannforskningsinstituttet i en pressemelding.

- I en brann i et hjem kan en lukket dør være en effektiv barriere mot dødelige nivåer av karbonmonoksid, røyk og flammer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer