Derfor bør du drepe brunsneglene nå

Rådene som virker.

NÅ KOMMER DE: Straks temperaturen kommer over fem grader, begynner brunsneglene å røre på seg. Det er smart å starte med mottiltakene nå. Foto: THORFINN BEKKELUND / SAMFOTO / SCANPIX
NÅ KOMMER DE: Straks temperaturen kommer over fem grader, begynner brunsneglene å røre på seg. Det er smart å starte med mottiltakene nå. Foto: THORFINN BEKKELUND / SAMFOTO / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brusneglene har for mange blitt et så stort problem, at de dessverre slutter å stelle i hagen, hevder den svenske professoren i vekstteknologi ved Sveriges landbruksuniversitet SLU i Uppsala, Urban Emanuelsson.

Han forklarer at problemet med den innvandrede sneglearten ikke ville vært så stort om de nordiske vintrene hadde vært som på 60-tallet.

- Mordersneglen er ikke tilpasset til nordisk normalklima, nå har vi ikke lenger et normalklima, sa Emanuelsson til Bohuslaningen tidligere i år.

Sneglen kan overleve vintre med minus 10-20 grader om den befinner seg noen centimeter nede i bakken, men sliter mer om det blir barfrost.

Naturlige hjelpere i hagen: Gi nytteinsektene bolig, men vær obs på marihønene som kan gjøre stor skade og maurene du helst ikke vil ha i hus.

Ta en runde nå

SKADEDYR: Brunsneglene har en voldsom apetitt på hageblomster av mange slag. Foto: MIMSY MØLLER / SAMFOTO / SCANPIX
SKADEDYR: Brunsneglene har en voldsom apetitt på hageblomster av mange slag. Foto: MIMSY MØLLER / SAMFOTO / SCANPIX Vis mer


Sneglene har ikke spesielt stor radius, bare noen hundre meter. Det betyr at dersom du og andre hageeiere i nabolaget tar et tak i felleskap, kan problemet reduseres betraktelig.

Så er spørsmålet: Når og hvor? Her er fem råd.

#1: Ta dem før de blir store og yngler

Sneglene legger egg om sommeren og høsten. Det betyr at innsats for å ta de små sneglene nå, kan gi stor effekt.

Desto flere snegler du får tatt før de yngler, desto færre snegler i neste generasjon.

Eggene legges i grupper på 20-50 egg i små jordhuler og andre skjulesteder fra sist i august til sist i september. De fleste eggene klekker fra sist i september til sist i november. De små sneglene stikker seg bort om vinteren i jordhuler, steinhauger og komposthauger, og neste vår blir de aktive igjen når temperaturen stiger til over fem varmegrader.

Men denne sneglen bør du ikke drepe: Den med prikker kan hjelpe deg

#2: Fjern skjulestedene

Sneglene gjemmer seg der det er mørkt og fuktig. Åpen kompost, kvisthauger, fuktig løv, ugress og villniss bør du så langt det er mulig unngå.

Fjern også plankehauger og ta jevnlig en sjekk under steiner og i steinbyggverk.

Straks gresset begynner å gro, bør du sørge for å holde det kort. Men unngå vanning på kveld og natt, da fuktigheten blir liggende lenger til glede for sneglene. Flere råd om hvordan du får fin gressplen finner du her.

LES OGSÅ: Spar penger med kompost

#3: Fjern maten

Tenk over hva du planter. Vekster som tagetes, fioler, hvite margeritter, løvetann, sommergeorginer, liljer, asters, lupiner, bønner, erter, selleri, jordbær og kål er alle eksempler på de reneste festmåltider for brunsnegler.

Velg heller roser, fuksia, begonia, petunia, blomkarse, løvemunn, valmuer og rododendron. Disse skal ikke være like populære som sneglemat, og kan gjerne forsøkes som en barriere rundt hagen og rundt andre planter.

Eventuelt kan du også forsøke å få mer av hagen opp i høyden. Hengende ampler eller veggkrukker er utilgjengelige for sneglene, men gir deg likevel en følelse av blomstrende sommer.

Noen hageplanter er det dessuten flere grunner til å styre unna

#4: Fellene

 • Gjør som DinSides Brynjulf Blix - lag ditt eget elektriske sneglegjerde.
 • Hva med øl? I 2005 skrev Forskning.no at professor Christoffer Schander ved Universitetet i Bergen (UiB) testet egenproduserte sneglefeller mot kommersielle varianter med øl som lokkemiddel.

  - Vi fylte noen centimeter øl på en vanlig isboks og gravde den ned, og den viste seg å være akkurat like effektiv som den kommersielle fellen.

 • Er snegleplukkeren SlugMatic et godt alternativ? DinSide har testet, og er ikke udelt begeistret
 • #5: Midler som kan hjelpe

  Forskere anbefaler kaffe som effektivt mot sneglene. Det kan derfor være smart å samle kaffegrut for å forsøke som barriere mot sneglene.

  STYR UNNA: Mange midler anbefales, men salt kan gjøre skade på både planter og jordsmonn, så velg heller andre metoder mot sneglene. Foto: JON EEG / SCANPIX
  STYR UNNA: Mange midler anbefales, men salt kan gjøre skade på både planter og jordsmonn, så velg heller andre metoder mot sneglene. Foto: JON EEG / SCANPIX Vis mer


  Padder og frosker kan forsyne seg av brunsneglene, og kan derfor være fordelaktige å ha i nærheten. Det samme gjelder pinnsvin og grevling. Dessuten viser en artikkel fra Bioforsk at løpebiller faktisk er av artene som kan finne på å spise brunsnegler.

  Vil du prøve sneglemidler, og er systematisk av deg, kan du forsøke Nemaslug. Dette er et middel som kort fortalt gir brunsneglene akutt spisevegring slik at du relativt raskt skal bli kvitt snegleplagen. Mer om hvordan det virker, og hvordan du bruker det finner du her.

  Og de effektive, men brutal metodene? Frem med saks, en spade eller en sprayflaske. Samle sneglene, klipp eller hakk dem i to, og legg dem i søppel eller lukket kompost. Eventuelt spray dem med en blanding av vann og salmiakk. Noen foretrekker også å samle dem og putte i kokende vann.

  Ikke la de døde sneglene ligge igjen i hagen. Brunsneglens kallenavn kommer blant annet av at den ikke skygger unna å forsyne seg av døde artsfrender.

  Styr unna salt. Selv om det dreper sneglene, risikerer du å skade vekster og jordsmonn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer