Jod-tabletter:

Derfor bør du ikke åpne Jodix-boksen

Anbefaler å ikke åpne forseglingen.

- IKKE TA SJANSEN: Driftsdirektør og apoteker i Farmasiet, Stig Pedersen, anbefaler at man ikke åpner pilleboksen. Foto: Torstein Bøe / NTB
- IKKE TA SJANSEN: Driftsdirektør og apoteker i Farmasiet, Stig Pedersen, anbefaler at man ikke åpner pilleboksen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, og samme dag tok kontroll over Tsjernobyl, skjøt salget av medisinsk jod fart i Norge.

Apotek landet over opplevde enorm pågang etter jod-tablettene Jodix, og nettapoteket Farmasiet solgte nærmere 10 000 pakker på halvannen time.

Interessen for tablettene er så høy at flere apotek har innført antallsbegrensninger.

Frykt for radioaktive utslipp

Natt til fredag 4. mars oppsto det en brann i nærheten av Europas største kjernekraftverket Zaporizjzja, etter kamper mellom russiske og ukrainske styrker.

Ukrainske myndigheter meldte kort tid seinere at Russland hadde tatt kontroll over kjernekraftverket - noe som igjen har ført til stor frykt for radioaktive utslipp.

Selv om doseringen for en voksen person er 130 milligram - altså én tablett - selges Jodix i en pilleboks med ti tabletter.

Det er derfor nærliggende å tro at flere nordmenn deler tabletter med hverandre.

Altså - bryter forseglingen og skrur av lokket.

Men hva skjer med de ni resterende jod-tablettene da boksen først blir åpnet?

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- Ikke ta sjansen

Dagbladet og DinSide har spurt driftsdirektør og apoteker i Farmasiet, Stig Pedersen, om åpning av boksen kan risikere tablettene mister sin funksjon og blir «ødelagt».

- Da Jodix leveres i en boks, vil det å åpne boksen føre til at luft og fuktighet kommer inn, sier Pedersen.

- Innenfor holdbarhetstida som er stemplet på pakningen er ikke dette et problem, men da produktet er ment å oppbevares i mange år, ønsker de fleste å sikre seg at det faktisk kan det - og da bør man ikke ta sjansen på å åpne pakken, forklarer han.

For å sikre tablettenes holdbarhet, er det også viktig å tenke på hvor du plasserer pilleboksen.

- Det er viktig at pakken oppbevares på et tørt og ikke for varmt sted, slik at holdbarheten blir optimal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer