Klesvask

Derfor bør du ligge unna tørkeskap og luftavfuktere

De verste bruker 257 prosent mer strøm. Slik tørker du klærne billigst.

BILLIGST MED TØRKETROMMEL: Det er enorme forskjeller både hva gjelder tørketid og energiforbruk ved bruk av ulike hvitevarer for tørking av klær. Et tørkeskap bruker opptil 257 prosent mer strøm enn en tørketrommel med varmepumpe.
BILLIGST MED TØRKETROMMEL: Det er enorme forskjeller både hva gjelder tørketid og energiforbruk ved bruk av ulike hvitevarer for tørking av klær. Et tørkeskap bruker opptil 257 prosent mer strøm enn en tørketrommel med varmepumpe. Vis mer
Publisert

Selv om du passer på at du har den billigste strømavtalen så kan det også være mye å spare på å tenke energismart i det daglige.

Som for eksempel at du bruker minst energi ved å velge riktig program på oppvaskmaskinen og vaskemaskinen – noe som forutsetter at du vet hvilke programmer som er best og hvordan du tolker programsymbolene.

Det aller billigste er selvsagt å tørke klær ute - som du kan gjøre hele året. Men vinterstid tar det nok litt lenger tid enn de fleste av oss kanskje foretrekker.

For deg som trenger litt mer tidseffektive tørkemetoder, involverer dette gjerne strømkrevende enheter som tørketromler, tørkeskap eller luftavfuktere.

Og da er det langt fra det samme hvilken type maskin du velger:

Mest effektiv til klestørk

Den svenske Energimyndigheten har testet og sammenliknet energiforbruk og tørketid på ulike typer tørketromler, tørkeskap og luftavfuktere.

De konkluderer med at en bra tørketrommel er overlegen når det gjelder å få vasken tørr på en energieffektiv måte.

BEST - MEN IKKE NÅ: Klestørk ute er selvsagt det billigste - men det tar litt for lang tid nå om vinteren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BEST - MEN IKKE NÅ: Klestørk ute er selvsagt det billigste - men det tar litt for lang tid nå om vinteren. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

– Den mest energieffektive måten å tørke klær på er naturligvis å henge ut vasken til tørk i sol og vind om sommeren, men har man ikke den muligheten er det både mest energieffektivt og det går raskest å tørke vasken i en tørketrommel med varmepumpe i energiklasse A+ eller A++, uttaler Ileana Hagelin ved Energimyndighetens testlab.

(Tabellen nedenfor viser energiforbruk per kilo vask. Tallene i kolonnen til venstre, energiforbruk sammenliknet med tørketrommel (utluftningstrommel) med varmepumpe, viser hvor mye mer energi de andre tørkemetodene bruker på å tørke samme mengde vask. Et tradisjonelt tørkeskap med utblåsning bruker altså 257 prosent mer energi enn tørketrommelen med varmepumpe i energiklasse A+ eller A++.)

Type maskin Kapasitet (kg) Energiforbruk (kWh/kg Tørketid (timer, minutter) Energiforbruk sammenliknet med tørketrommel med varmepumpe
Tørketrommel med varmepumpe70,232,33
Kondenstrommel uten varmepumpe80,273,2217 %
Luftavfukter70,328,3439 %
Tørkeskap med varmepumpe40,432,0287 %
Tørkeskap med avfukter3,50,464,02100 %
Tørkeskap med utblåsning40,822,1257 %

Stor forskjell på tørketider

Det er store forskjeller på tiden de ulike maskinene bruker på å få vasken tørr, noe som også kan ha betydning for det totale energiforbruket.

Tørketromler eller tørkeskap med varmepumpe eller et tradisjonelt tørkeskap med utblåsningskanal bruker rundt 2 timer på å få klesvasken tørr mens en luftavfukter bruker 8 timer og 34 minutter på den samme jobben.

Men som du kan se av tabellen så er det store forskjeller på energiforbruket også blant dem som bruker like lang tid på å få klesvasken tørr.

Tørkeskap med varmepumpe bruker altså omtrent like lang tid på å tørke klærne som den beste tørketrommeltypen – men bruker 87 prosent mer energi på jobben. Tørkeskapet med utblåsingskanal bruker også like lang tid – men bruker hele 257 prosent mer energi.

Blomqvist hos Energimyndigheten tror noe av forklaringen på denne store forskjellen på energiforbruk kan være at det er økodesignkrav til energiforbruk på tørketromler – men at det ikke er slike krav til luftavfuktere og tørkeskap.

Husk at tidsbruk ikke nødvendigvis er ensbetydende med økt energiforbruk. Velger du riktig program kan maskinene bruke mindre energi selv om programmet tar lengre tid:

Test av energiforbruket på oppvaskmaskiner viser at økoprogrammet (og altså ikke autoprogrammet) er det som bruker minst energi – på tross at vasketida er lengre.

Også en test av vaskeprogrammer på vaskemaskiner viser at energiforbruket er betydelig lavere ved bruk av det mest energivennlige programmet – selv om vasketida er lengre.

DETTE KREVER OGSÅ STRØM: Tørker du klær slik, på snora inne, koster det også penger i form av økt strømforbruk - fordi det senker innetemperaturen og du må fyre mer for å opprettholde innetemperaturen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DETTE KREVER OGSÅ STRØM: Tørker du klær slik, på snora inne, koster det også penger i form av økt strømforbruk - fordi det senker innetemperaturen og du må fyre mer for å opprettholde innetemperaturen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Tørke på snora inne? Det er heller ikke gratis

Klestørk på snora ute er gratis. Men visste du at klestørk på snora inne også koster i form av økte strømutgifter?

Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) har tidligere fortalt Dinside at lufttørking av klær i oppvarmet leilighet senker innetemperaturen og vil dermed kreve energi dersom man ønsker å opprettholde samme innetemperatur.

Du må med andre ord fyre mer for å opprettholde innetemperaturen, dersom du har fuktig klesvask hengende til tørk.

Innendørs klestørk på tørkestativ medfører dessuten også høyere luftfuktighet inne og er noe eksperter på inneklima advarer mot. En stor klesvask som tørker på klessnor inne avgir 2–3 liter vann til innelufta.

Klestørk utendørs tar mye tid om vinteren. Og dersom du prøver deg på klestørking i minusgrader:

Husk at dersom klærne er stive når du tar dem inn så er det fordi de ikke er helt tørre. Da må du la dem henge til de ikke er stive lenger, først da er de tørre.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer