Boligbrann

Derfor bør du lukke døra

En lukket dør kan forhindre at brannen vokser like raskt.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). Vis mer
Publisert

Det kan utgjøre en stor forskjell å sove med lukket dør framfor åpen dør. Dersom det skulle begynt å brenne vil nemlig brannen kunne spre seg raskere om døra står åpen.

DinSide har tidligere skrevet om det amerikanske brannforskningsinstituttet UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) som demonstrerer i en konstruert brann forskjellen på hva som skjer i et rom hvor døra er lukket under en husbrann, sammenliknet med et rom der døra er åpen.

Kampanjen blir kalt for «Close before You doze» og er fremdeles like aktuell.

- Branner trenger luft for å vokse. Således er prinsippet om å lukke dører og vinduer ved brann riktig. Det samme gjelder ved soving av åpne soveromsdører, sier kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo.

Ha gode rutiner

Det er kanskje ikke alltid det er helt optimalt å lukke døra helt, særlig om man har små barn.

- Det er samtidig forståelig at noen barnefamilier ønsker å ha døra inn til barnerommet åpent, sier Dalen og fortsetter:

- Det er derfor viktig å sikre seg tidlig varsel en brann eller røykutvikling ved å ha fungerende røykvarslere på soverommene, og samtidig ha gode rutiner for hvordan familien agerer hvis alarmen går.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer