Derfor bør du pakke veden i plast

I strid med manges oppfatning.

VEDFYRING: Det er kanskje et par ting du ikke er klar over når det gjelder fyring med ved. Her får du tips for å unngå utfordringer. Video: Berit B. Njarga. Reporter/klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Kvikksølvet kryper nedover på gradestokken - noe som kan innby til peiskos og vedfyring.

De fleste av oss fyrer med bjørkeved, selv om dette faktisk ikke er den beste veden å fyre med når det kommer til å få mest mulig varme ut av vedkubbene.

Men at veden er tørr, er også viktig for å få best fyring og mest varme. Og da er det viktig at du lagrer veden riktig, slik at den ikke blir fuktig.

- Pakk veden i plast

Dinside har tidligere vist hvordan du best kan stable ved for tørking dersom du har hogget trær og skal tørke veden selv.

Men dersom du har kjøpt ved som er ferdig tørket og klar til bruk, er det andre faktorer ved lagringen som er viktige.

- Ved bør helst lagres inne, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i bransjeorganisasjonen Norsk Ved, til Dinside.

Men han poengterer at det ikke alltid er mulig, kanskje spesielt på hytter.

- Det er ikke alltid man har mulighet for innendørs oppbevaring, for eksempel på hytter, noe som kan gjøre at man da legger tørr ved ute. Ofte kan det være snakk om steder med ganske tøft klima, med mye vind og snø - og ligger veden ubeskyttet ute på slike steder så vil fukt trenge inn i veden, advarer Larsen.

Og det er på slike steder Larsen anbefaler å pakke inn veden i plast:

- Om det ikke er en mulighet å oppbevare veden inne, anbefaler vi at man enten legger en solid presenning over eller pakker veden helt inn - eller eventuelt at man legger tørr ved i plastsekker, sier Larsen.

Han kommenterer at dette kanskje er stikk i strid med det mange kanskje mener å vite om oppbevaring av ved: at veden ikke skal pakkes inn fordi det må være lufting - men understreker at det her handler om tørr ved.

- Tørr ved kan man pakke helt inn dersom den skal ligge ute og på steder med ekstra tøft klima. Om veden ikke er utsatt for snødrevet, kan den ligge ute, men på steder med mye vind, regn og sludd, må man beskytte den veldig godt, sier Larsen til Dinside.

VED: Nå som fyringssesongen nærmer seg, kan det være lurt å ha i bakhodet hvilken ved som funker best. Video: Berit B. Njarga. Manus: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Blir verre om fukten allerede er der

Steinar Vigdal, styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Varme, deler Larsens oppfordring om tørr lagring og at ved som skal oppbevares ute, må beskyttes:

- Tørr ved som lagres utendørs må beskyttes mot nedbør, men kan gjerne lagres luftig, slik at vinden tørker den, sier Vigdal.

Men dersom veden allerede har ligget lenge ute og allerede har blitt utsatt for mye fukt, slik at den er blitt fuktig, skal du ikke pakke den i plast:

- Ikke pakk ved som allerede har fått mye fukt inn i plast, da blir det bare verre, sier Vigdal.

Nok ved

Ifølge Larsen er det god vedtilgang i Norge nå, og bransjen forventer at det skal kunne dekke etterspørselen. Han forteller at kunstig tørking av ved har sørget for at vedprodusentene kan produsere og levere ved hele tiden.

Men han poengterer at det alltid er lurt å være tidlig ute med bestillingene, både for forhandlerens og for kundens del:

- Det har vært en tendens til at man venter til kulda og snøen innfinner seg, og da kan det være mer plundrete å legge opp for lagring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer