Derfor bør du rense dusjeflaska

Dusjeflaska til plantene kan spre farlig smitte om du lar den stå med lunkent vann lenge.

IKKE SETT DUSJEFLASKA FRA DEG MED VANN I: Fare for legionella-smitte. Foto: Kristin Sørdal
IKKE SETT DUSJEFLASKA FRA DEG MED VANN I: Fare for legionella-smitte. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om at du bør rense dusjen med varmt vann eller med klorin jevnlig, for å unngå smitte av den farlige legionella-bakterien.

Slik kan du forebygge legionella i dusjen hjemme

Men selv om dusjen hjemme sannsynligvis er den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge, kan du få smitten også fra andre steder - faktisk også fra dusjeflaska du bruker til blomstene dine.

Hva du kan gjøre for å forebygge bakterievekst, kan du se lenger ned i artikkelen.

Slimete overflate varsler bakterievekst

Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dette gir forhold hvor legionellabakteriene kan trives.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan legionellabakterier formere seg i dusjen, men også i andre aerosoldannende innretninger, som luftfuktere, utstyr for hagevanning, høytrykkspylere, innendørs fontener som danner vannsprut og sprayflasker for dusjing av planter etc., hvis de blir stående med lunkent vann. Under uheldige omstendigheter kan derfor mennesker bli utsatt for aerosol med legionellabakterier når slikt utstyr brukes.

Legionella kan også godt forekomme i radiatorer, men dette er et lukket system, og det vil ifølge Folkehelseinstituttet ikke dannes aerosoler når radiatoren «luftes».

Men kunne kanskje tro at eventuelt vann som blir stående på styrkejernet også vil oppføre seg på samme måten som vannet på dusjeflaska, og kunne være en smittekilde for legionella, men dette kan du ifølge Folkehelseinstituttet ta med ro.

– Damp fra strykejernet oppstår ved høy temperatur, den vil derfor ikke inneholde legionellabakterier, ifølge Folkehelseinstituttet.

Slik gjør du

I denne artikkelen kan du lese og se en video om hvordan du renser dusjhodet og dusjslangen. Du kan bruke noenlunde samme fremgangsmåte for å rense dusjeflaska.

  • Det er kanskje vrient å få til å spyle gjennom dusjeflaska med 70-graders vann, da det for mange vil bli for vamt å holde delene. Fremgangsmåten med rens i klorin er dermed heller å foretrekke.

  • Separerer alle delene, og legg i en bøtte med klorin og vann. To korker husholdningsklorin til 10 liter vann er tilstrekkelig styrke.

  • Sørg for at klorinvannet kommer til i alle delene, og la det stå i 30 minutter.

  • Skyll alle delene godt i rent vann, sett sammen flaska igjen, og den er klar til bruk.

  • Husk alltid å tømme dusjeflaska for eventuelle vannrester, før du setter den fra deg.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer