Koke ris

Derfor bør du skylle risen

Det er flere grunner til at du anbefales å skylle risen før koking.

RIS: Ris er digg, men det er flere ting man bør huske på dersom den skal smake best og unngå å være farlig! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

I sommer kunne vi lese at Coop trakk et parti med Änglamark fullkornsris etter funn av for høye verdier av giftstoffet Aflatoksiner, som er kreftframkallende. Forbrukere ble bedt om å levere det tilbake i butikken og få pengene refundert.

Er det derfor man blir oppfordret til å skylle risen, har vi fått spørsmål om i ettertid.

Det korte svaret på det er nei.

Men det er flere andre grunner til at du bør skylle risen før du koker den.

- Ikke kjent med risiko

- Er det på grunn av mulige giftstoffer at det alltid står på pakken at man skal skylle risen?

- Vi er ikke kjent med om skylling av ris kan redusere innholdet av aflatoksiner, sier Monica Andreassen, seniorrådgiver ved seksjon for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.

- Når det gjelder andre giftstoffer, er vi kjent med at Livsmedelsverket (den svenske motsatsen til Mattilsynet, red.anm.) anbefaler å koke risen med mye vann for å redusere innholdet av uorganisk arsen. Vi er ikke kjent med noen risiko forbundet med å ikke skylle risen, sier hun videre.

- Er det slik at også dere anbefaler å koke i mye vann?

- Vi mener det kan være et tiltak som kan bidra til mindre arsen i risen. Det er basert på de svenske studiene, svarer Andreassen.

For øvrig henviser Mattilsynet til produsentene for svar på hvorfor de anbefaler at man skyller risen.

Livsmedelsverket om arsen i ris

Det svenske Livsmedelsverket skriver i sin informasjon til forbrukere at arsen på lang sikt kan gi økt risiko for blant annet kreft i lungene eller urinblæren.

Arsen er et grunnstoff som ligner på fosfor og er meget giftig. Det finnes naturlig i berggrunnen og tas opp av risen via jorda eller vanningsvannet.

De anbefaler at man begrenser inntaket av ris, og at voksne ikke bør spise ris og risprodukter hver dag.

Barn bør ikke spise det mer enn fire ganger per uke.

Men de skriver at å spise ris og risprodukter noen ganger per uke ikke medfører noen helserisiko. Risprodukter kan være risgrøt, risnudler og risbaserte mellommåltid.

(Kilde: Livsmedelsverket)

- Bedre resultat

- Det er flere grunner til å skylle risen, sier Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla ASA, til Dinside.

- Ris er et jordbruksprodukt, og det kan være lurt å skylle for å være sikker på at du blir kvitt støv og mindre partikler, sier han.

Den andre grunnen til at det er anbefalt å skylle risen, er ifølge Stokken at du kan fjerne noe av stivelsen i risen ved å skylle - og du skal da få et ferdig resultat som er mindre klebrig og mer luftig:

- Det som skjer om man ikke vasker risen er da at den blir mer klebrig og at det støvet og de mindre partiklene man klarer å skylle ut med vann, blir med i risen, sier han.

Dette er også ganske på linje med svarene Norgesgruppen gir; det handler altså om at sluttresultatet blir bedre, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen ASA:

- Ved å skylle risen får du vekk restpartikler fra poleringsprosessen av riskornet. Du reduserer da stivelsen, og risen blir mindre klebrig. Noen mener at smaken kan oppleves som renere, sier Søyland.

- Hva kan skje dersom man ikke skyller risen?

- Ved å ikke skylle risen beholder du risstøvet fra poleringsprosessen. Dette gir en høyere andel stivelse som i sin tur gjør risen mer klebrig.

- Mattryggheten ivaretas uansett om forbruker velger å skylle eller ikke skylle risen før kokeprosessen, det er kun sluttresultatet som kan oppfattes som annerledes, understreker hun.

Dropp restefesten?

Har du kokt for mye ris og tenker at du gjemmer det til den ukentlige restefesten, er det kanskje ikke så lurt:

Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver ved seksjon for hygiene og drikkevann i Mattilsynet, understreker at man ikke skal spise ris-rester som har stått ute på bordet lenge - eller risrester i det hele tatt.

- Du bør ikke ta vare på kokt ris fordi det lett kan bli giftstoffer fra bakterien Bacillus cereus i risen. Disse giftstoffene forsvinner ikke i kjøleskapstemperatur eller ved oppvarming, de lukter eller smaker heller ikke. Vi anbefaler derfor å ikke lage mer ris enn det du bruker til måltidet, sier Svindland til Dinside.

Hun understreker at det ikke anbefales å spise risrester - verken kald eller oppvarmet - men at det i alle fall er viktig å kjøle ned risen raskt dersom du ønsker å gjøre det:

- Vi anbefaler ikke å spise ris som er kokt opp tidligere. Dersom du likevel ønsker å ta vare på kokt ris må du kjøle ned risen så raskt som mulig etter koking og oppbevare den i kjøleskapstemperatur. Ny oppvarming fjerner ikke giftstoffene fra bakterien Bacillus cereus, sier Svindland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer