Koke ris

Derfor bør du skylle risen

Det er flere grunner til at du anbefales å skylle risen før koking.

RIS: Ris er digg, men det er flere ting man bør huske på dersom den skal smake best og unngå å være farlig! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

I sommer kunne vi lese at Coop trakk et parti med Änglamark fullkornsris etter funn av for høye verdier av giftstoffet Aflatoksiner, som er kreftframkallende. Forbrukere ble bedt om å levere det tilbake i butikken og få pengene refundert.

Er det derfor man blir oppfordret til å skylle risen, har vi fått spørsmål om i ettertid.

Det korte svaret på det er nei.

Men det er flere andre grunner til at du bør skylle risen før du koker den.

- Ikke kjent med risiko

- Er det på grunn av mulige giftstoffer at det alltid står på pakken at man skal skylle risen?

- Vi er ikke kjent med om skylling av ris kan redusere innholdet av aflatoksiner, sier Monica Andreassen, seniorrådgiver ved seksjon for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.

- Når det gjelder andre giftstoffer, er vi kjent med at Livsmedelsverket (den svenske motsatsen til Mattilsynet, red.anm.) anbefaler å koke risen med mye vann for å redusere innholdet av uorganisk arsen. Vi er ikke kjent med noen risiko forbundet med å ikke skylle risen, sier hun videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer