Klesvask

Derfor bør du vaske nye klær

Og vær spesielt nøye med klær fra nettbutikker utenfor EU, råder Norges astma- og allergiforbund.

VASK DET FØR BRUK: Visste du at det er flere grunner til at du bør vaske nyinnkjøpt sengetøy og klær? 
Vi forklarer deg hvorfor. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du innimellom kikker på merkelappen eller på vaskeanvisningen på klærne dine, har du sikkert ofte sett at det står «bør vaskes før bruk» eller «wash before use».

Men, er dette egentlig nødvendig? Og hva er egentlig grunnen til at vi må vaske splitter nye klær før bruk?

- Alt bør vaskes, selv om det ikke står

En god del klær kan inneholde giftstoffer og man bør derfor vaske nye klær før bruk. Det sier seniorsjef for kundeservice i Orkla, Malin Skaar til DinSide.

- Spesielt det som er tett inntil kroppen. Et kort program på lav temperatur bør holde for å vaske ut eventuelle giftstoffer, forteller hun.

Ingun Grimstad Klepp, professor ved Sifo, OsloMet, sier til DinSide at du alltid bør vaske nye klær før du tar dem på, men at dette er spesielt viktig for klær som skal sitte tett på kroppen.

- Det er viktigst for de klærne som sitter nærmest huden og som skal være lengst i bruk. For eksempel om du skal på langtur i samme klær eller at de på andre måter for mye hudkontakt og lang eksponering, sier Klepp til DinSide.

Hun legger til at det er spesielt viktig også dersom du er sensitiv. Det gjelder for eksempel personer med allergier, spedbarn og gutter i puberteten, forklarer hun.

- Det finnes klær for er forvasket for deg og som garantert ikke inneholder noe skadelig. Disse har en «oeko-tex 100-sertifisering», forklarer hun.

Klepp sier videre til DinSide at du bør vaske alle klær før bruk, selv om det kanskje ikke er angitt på plagget eller tekstilen, og dette støtter også Kent Hart, fagsjef biologi og kjemi i Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

Han sier det er spesielt viktig for klær som kan bli svette eller fuktige:

- Så langt det er mulig bør man av prinsipp vaske nye klær før man tar dem i bruk. Dette gjelder spesielt klær som sitter tett inntil kroppen og som kan bli fuktige av for eksempel svette. Enkelte stoffer som kan være bundet til tekstilene kan teoretisk sett bli løst opp av fukt og komme i kontakt med utsatt hud. Gjelder dette for eksempel et fargestoff eller et etterbehandlingsmiddel du er allergisk mot, eller som irriterer huden din, kan dette gi problemer, sier Hart til DinSide.

Hvorfor bør alt vaskes?

Hva er egentlig grunnen til at vi bør vaske alt før bruk?

- For nye klær handler det om kjemikalier, og for brukte klær kan det være snakk om allergier, for eksempel har kanskje tidligere eier hatt hund, sier Klepp til DinSide.

Hart nevnte innledningsvis etterbehandlingsmidler og fargestoffer, men han forteller også at det kan dreie seg om miljøgifter som vi ikke ønsker på kroppen:

- Den andre problemstillingen er miljøgifter, som også kan følge samme vei inn til kroppen og gjøre oss mer utsatt for disse. Spesielt bør man være oppmerksom på klær til små barn som er påført dekor, bilder og skrift i, for eksempel, plasttrykk. Barn har så mye mindre kroppsvolum i forhold til hudoverflate sammenliknet med voksne, at dersom de skulle bli eksponert for noe, blir eksponeringen faktisk større, sier Hart til DinSide, og legger til:

- Her bør man kjøpe varer som følger regelverket, og gjerne se etter et produktmerke med krav stilt fra en uavhengig tredjepart, sier Hart, og nevner Øko-Tex Standard 100 som eksempel. Dette er merket med et «trygge tekstiler»-merke i butikken, samt «Øko-Tex» eller «Oeko-Tex».

En rapport fra selskapet Svensk Vatten avslørte at treningsklær lekker store mengder miljøgifter, og at ni av femten treningsplagg inneholdt giftstoffet sølv.

En test av barneklær var enda mer nedslående: 31 av 34 parkdresser, votter og babyprodukter som ble testet, inneholdt miljøgifter.

Det er disse stoffene det er snakk om

Hvilke kjemikalier er det egentlig snakk om, som gjør at alt bør vaskes før bruk?

- Det er ikke alltid slik, men nye klær og tekstiler kan være tilsatt etterbehandlingsmidler som skal hjelpe til med å få dem til å se fine ut i butikken. Klær og tekstiler kan også være bærere av rester av midler fra transport brukt for å beskytte mot mugg, insekter og annet, sier Hart.

Han forteller videre at det nok tidligere var vanligere å etterbehandle tekstiler med for eksempel formaldehyd, og at det også var mange fargestoffer i bruk som man nå vet kunne gi allergiske reaksjoner.

- Det finnes også eksempler på at antimuggmidler som DMF har vært funnet i jeans solgt i Norge, noe som ga problemer for enkelte som tok i bruk jeansene uten å vaske dem først, forteller Hart.

Dagbladet skrev også om de «giftige buksene» da dette ble oppdaget. Stoffet har vært på EUs forbudsliste siden 2009.

- Dette var utilsiktet og forhandleren rettet opp denne importtabben ganske raskt. Heldigvis har regelverket blitt bedre i EU og dette har medført en økt trygghet for forbrukeren. Det er tilsynet ved import som har oppgaven med å følge med på at bare lovlige varer når forbrukeren, men det kan skje en glipp der også, sier Hart til DinSide.

- Pass spesielt på ved netthandel

Ved handel direkte fra norske og europeiske butikker, er vi beskyttet av EUs kjemikalieregler, men dette vil ikke gjelder dersom du handler fra utenlandske nettbutikker utenfor EU.

Hart påpeker at det kan være en utfordring:

- Når det gjelder privatimport av klær fra markeder utenfor EU, for eksempel gjennom utenlandske nettsteder som Wish, Alibaba og liknende, kan dette være en reell utfordring, da du mangler garantier for at klærne faktisk følger gjeldende regelverk der du befinner deg, sier Hart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer