Klesvask

Derfor bør du vaske nye klær

Og vær spesielt nøye med klær fra nettbutikker utenfor EU, råder Norges astma- og allergiforbund.

VASK DET FØR BRUK: Visste du at det er flere grunner til at du bør vaske nyinnkjøpt sengetøy og klær? 
Vi forklarer deg hvorfor. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du innimellom kikker på merkelappen eller på vaskeanvisningen på klærne dine, har du sikkert ofte sett at det står «bør vaskes før bruk» eller «wash before use».

Men, er dette egentlig nødvendig? Og hva er egentlig grunnen til at vi må vaske splitter nye klær før bruk?

- Alt bør vaskes, selv om det ikke står

En god del klær kan inneholde giftstoffer og man bør derfor vaske nye klær før bruk. Det sier seniorsjef for kundeservice i Orkla, Malin Skaar til DinSide.

- Spesielt det som er tett inntil kroppen. Et kort program på lav temperatur bør holde for å vaske ut eventuelle giftstoffer, forteller hun.

Ingun Grimstad Klepp, professor ved Sifo, OsloMet, sier til DinSide at du alltid bør vaske nye klær før du tar dem på, men at dette er spesielt viktig for klær som skal sitte tett på kroppen.

- Det er viktigst for de klærne som sitter nærmest huden og som skal være lengst i bruk. For eksempel om du skal på langtur i samme klær eller at de på andre måter for mye hudkontakt og lang eksponering, sier Klepp til DinSide.

Hun legger til at det er spesielt viktig også dersom du er sensitiv. Det gjelder for eksempel personer med allergier, spedbarn og gutter i puberteten, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.