Bråkete kjøleskap

Derfor bråker kjøleskapet

Det kan være flere grunner til at kjøleskapet bråker.

BRÅKETE KJØLESKAP? Det kan være flere grunner til at kjøleskapet bråker ekstra mye. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB
BRÅKETE KJØLESKAP? Det kan være flere grunner til at kjøleskapet bråker ekstra mye. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Noe støy fra kjøleskapet er helt normalt, men det er likevel noen ting du burde være klar over dersom kjøleskapet bråker.

Helene Fredheim, assisterende salgssjef for hvitevarer i Elkjøp Norge forteller til DinSide at kjøleskap lager på generell basis mer lyd i dag, enn hva de gjorde tidligere.

– Bakgrunnen for dette er at man har gått vekk fra kjølemiddelet som ble brukt i eldre kjøleskap, og at kjølemiddelet som brukes i moderne kjøleskap jobber under høyere trykk, sier hun.

Derfor durer det

Kjøleskapet står på hele døgnet og det er derfor en normal del av apparatets drift ettersom det skal gjennom flere sykluser.

– At det tidvis durer, er for eksempel kompressoren som slår seg på for å pumpe kjølemediet gjennom systemet for å gi kjøling, forklarer nordisk PR- og kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting i Power.

- Det oppstår også lyder fra kjølemiddelet, eller i kjøleprosessen når kjølemediet veksler mellom flytende og gassform, legger Fasting til.

Pass på dette

Små smell, skramling, gurgle-, boble- og summelyder er typiske for ethvert kjøleskap.

– Det man derimot skal være obs på er om lydene forandrer seg, og det oppstår andre problemer samtidig, forklarer Fredheim i Elkjøp Norge.

RISRESTER: Har du oppbevart kokt ris feil, kan det være utrygt å spise restene. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Gjør dette

Dersom kjøleskapet lager lyder du ikke er vant til å høre eller at det oppleves som varmere på utsida, er det lurt å sjekke om det kan trenge vedlikehold.

– Man kan korrigere enkelte av lydene ved å flytte på ting i kjøleskapet som slår mot hverandre når kjøleskapet vibrerer, forklarer Fasting og fortsetter:

– Flytt det litt lenger fra en vegg eller kjøkkenbenk og sørg for at kjøleskapet står i vater.

Matrester kan produsere lyd

Matrester kan også være en årsak til at kjøleskapet produserer lyd.

– Støv og matrester kan også sørge for at kondensatorvifta og kompressoren tetter seg, og det er derfor viktig med jevnlig vedlikehold, råder Fredheim om.

Fredheim forklarer også at det er viktig å sørge for at døra er tett og lukkes skikkelig, dette for å unngå at kompressoren overanstrenger seg for å opprettholde en jevn temperatur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer