Derfor er det bra med å, ä eller ö i Ikea-navnene

Det tas ikke lett på navnevalg hos møbelgiganten.

TILFELDIG? NEPPE! Et eget team hos Ikea jobber med navn - og de har en liste med navn klare til bruk for kommende Ikea-produkter. Foto: KRISTIN SØRDAL
TILFELDIG? NEPPE! Et eget team hos Ikea jobber med navn - og de har en liste med navn klare til bruk for kommende Ikea-produkter. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vet du hva Torhild, Liselott, Aina, Malin og Borghild har til felles? De er alle navn på tekstiler fra Ikea.

Eller hva med Bernhard, Nils, Harry, Terje eller Frode? De er alle navn på kjøkkenstoler fra Ikea ...

Den svenske møbelgiganten tar ikke lett på navn: De har egne ansatte som jobber kun med å finne nye navn til Ikeas produkter.

Alle Ikeas produkter heter det samme over hele verden, så der gjelder det å holde tunga rett i munnen for ikke å gi et produkt et navn som kan virke støtende på noen kulturer.

Det er også derfor det bare er bra om de særsvenske og skandinaviske å, ä eller ö er i navnet:

GUTTENAVN PÅ STOLER: Skandinaviske guttenavn blir brukt på stoler - som denne. Foto: KRISTIN SØRDAL
GUTTENAVN PÅ STOLER: Skandinaviske guttenavn blir brukt på stoler - som denne. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
KVINNELIGE TEKSTILER: Skandinaviske kvinnenavn blir brukt på tekstiler. Som her, Ingerlise og Miriam. Foto: KRISTIN SØRDAL
KVINNELIGE TEKSTILER: Skandinaviske kvinnenavn blir brukt på tekstiler. Som her, Ingerlise og Miriam. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer- Navnene skal gi mening, og de skal aldri forveksles med bannskap i noen av markedene vi har varehus. Å, ä eller ö i navnene er OK, og betyr at risikoen for at det har en utilsiktet mening i et annet marked er lav, forteller Jorunn Stokke Aamodt i Ikeas presseavdeling til Dinside.

LES OGSÅ:Slik knekker du Ikea-koden

Hvor kommer navnene fra?

Det er som nevnt en egen avdeling som jobber med å finne navnt til Ikeas produkter.

- Det er et helt team av spesialister som leter etter aktuelle navn basert på et sett med retningslinjer og hvilke navn som er tilgjengelige. Ut fra dette identifiserer de produktnavnene, sier Stokke Aamodt.

De tråler daglig ulike kilder i jakten på nye navn; ordbøker, nettsider, kryssordbøker, atlas, fødselskunngjøringer og lister over stedsnavn.

De jobber også i samarbeid med jurister for å unngå lovbrudd eller formuleringer som kan være upassende i noen markeder.

- Med 10.000 produkter i sortimentet, hvor cirka 25 prosent erstattes hvert år, er det viktig å ha alt under kontroll. Tidligere administrerte man produktnavn manuelt, men i dag er våre digitale hjelpere vant til å holde orden på hvilke navn som er i bruk, hvilke som ikke er i bruk og hvilke som ikke har vært i dvale lenge nok til å bli gjenbrukt, forteller Stokke Aamodt.

LES OGSÅ: Slik fikser du på ferdigmøblene så de blir smartere - se TV-benkene

Klassikerne blir aldri gjenbrukt

Alle har vel på et eller annet tidspunkt i livet eid en «Billy»-hylle. Og klassikere som dette, får ha navnene sine i fred.

- Noen navn vil trolig aldri bli gjenbrukt. «Klippan» for eksempel, en av våre mest kjente sofaer, som har gått under det samme navnet siden 1980. «Rebecka»-stol fra 1976, «Rondo»-servise fra 1977 og «Billy»-bokhylle fra 1978 er andre klassikere som fortsatt er sterke.

Stokke Aamodt forteller at det eldste produktet i Ikeas sortimentet nå er «Gulliver»-seng, født og navngitt allerede på slutten av 60-tallet.

Andre produktnavn kan imidlertid dukke opp som navn på andre Ikea-produkter, etter en tid.

Hva? Jeg, en dørmatte?

Mange vil synes det er gøy å finne sitt eget navn på et av Ikeas produkter. Og som nevnt innledningsvis, er det forskjellige serier som er forbundet med egennavn:

Produktene får navn fra ulike grupper ord. Tekstiler gis skandinaviske jentenavn, mens skandinaviske guttenavn blir gitt til stoler for hjemmebruk, som kjøkkenstoler.

Men det er ikke alle som synes det er ok.

- Det er mange som har meninger om våre produktnavn, spesielt de som har samme navn som en dørmatte eller et blandebatteri. Det kan selvsagt føles spesielt for mange, forteller Stokke Aamodt.

Hun sier at dersom noen klager, starter de prosessen med å se om de kan endre navnet. Men dette er noe som kan ta lang tid, særlig om produktet er inkludert i katalogen, hevder hun.

- Rett etter at den nye katalogen har kommet ut, så kontakter mange oss, ofte av ren og skjær nysgjerrighet: Hvordan kan det ha seg at hans eller hennes navn er gitt til et produkt i Ikea-katalogen? De fleste er tilfreds med forklaringen de får av oss, forteller Stokke Aamodt.

LES OGSÅ: Lesernes smarte Ikea-hacks

Planter, dyr og svensk «slang»

Vi har nevnt at skandinaviske kvinnenavn brukes på tekstiler og guttenavn på stoler. Og det er flere andre grupperinger du kan legge merke til, ved Ikea-navnene.

SOV I PLANTERIKET: Soveromstekstiler gis plantenavn. Foto: KRISTIN SØRDAL
SOV I PLANTERIKET: Soveromstekstiler gis plantenavn. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Alle produktene får nemlig navn fra ulike grupper ord.

Soveromstekstiler gis for eksempel plantenavn og barneprodukter dyrenavn eller deskriptive ord.

Andre eksempler som brukes er dager, måneder, svenske elver og svenske slangord.

- I noen tilfeller gis alle produkter i en serie det samme navnet, eksempelvis «Stuva», som består av garderobe, skrivebord, hylleenheter og så videre. I andre sammenhenger relaterer navnet seg til bruk, for eksempel «Ordna» oppbevaring eller «Kryddig» kryddermølle. Et godt eksempel er barneserien «Duktig», som inkluderer gryter, kopper, panner, bestikk og mer - produkter som barn kan bruke for å lære saker og ting og får dem til å føles seg "duktige", forteller Stokke Aamodt.

Selv om noen av navnene kan være vanskelige for ikke-svenskspråklige å uttale, er de like over hele verden.

- I enkelte markeder er dette rimelig eksotisk. En bonus er at navnene hjelper til med å kommunisere Ikea som et svensk selskap, uttaler Stokke Aamodt.

Hva er ditt favorittnavn fra Ikea - og hvar du funnet deg selv i sortimentet hos møbelgiganten? Del dine meninger i debatten nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer