Derfor er huset ditt kaldt

Det er ikke nødvendigvis mangel på isolasjon eller dårlig fyring som gjør at du fryser.

Kuldebroer, luftlekkasjer og fuktskader kan avsløres med termografering. Her er et termografi og et foto av samme hus. De lyse feltene på termografiet viser de høyeste temperaturene. Foto: Enova
Kuldebroer, luftlekkasjer og fuktskader kan avsløres med termografering. Her er et termografi og et foto av samme hus. De lyse feltene på termografiet viser de høyeste temperaturene. Foto: Enova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Alle snakker om isolering, men det er manglende tetthet som er hovedsynderen i ”kalde hus”, forklarer seniortermografør Karl H. Grimnes i Termografi og måleteknikk AS i en artikkel på nettsidene til Enova.

Det er vindsperren som avgjør hvor trekkfullt det blir.

- Dårlig montert plastfolie er den vanligste årsaken til trekk. Faktisk utgjør forskjellige typer luftlekkasjer mer enn 95 prosent av feilene vi finner, sier Grimnes. Vindsperren ligger tildekket ytterst i veggen i trehus, og skjules av ytterkledningen. Derfor er feil her vanskelig å se.

Les også: Energiboliger kan bli mer verdt

Slik avdekker du problemområder

Her er ekspertens tips til hvordan du selv kan avsløre om du har problemer med luftlekkasjer i boligen: Bruk stearinlys, lighter eller fyrstikk - før den langs lister, lukkede vinduer og dører osv. Blafrer flammen, har du funnet en lekkasje. Men dette er selvsagt ingen nøyaktig metode.

Vil du være grundigere, kan du termografere boligen. Det vil si at boligen fotograferes med spesialutstyr - helst i den kalde årstiden, da det er krav til stor temperaturforskjell mellom inne og ute for å få gode bilder. Fargeforskjeller i bildene vil avsløre temperaturforskjeller i overflatene, for eksempel i form av luftlekkasjer, isolasjonsmangler, fuktskader og kuldebroer. Dermed avdekker bildene også hvor du bør gjennomføre tiltak, og hvilke tiltak som er tilstrekkelige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer