Røykvarsler

Derfor gir den falsk alarm

Dette kan det være flere grunner til.

RØYKVARSLER: Piper brannalarmen din av og til uten grunn? Da kan det hende du har plassert den feil eller at den er full av støv. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere forhold som kan utløse falsk alarm fra røykvarsleren. Hvis du noen gang har opplevd at den piper uten en spesiell årsak, bør du sjekke ut disse løsningene.

- Hvis en røykvarsler gir alarm uten årsak, kan det være noe feil med røykvarsleren, sier senioringeniør Hilde Balke i Direktoratet for byggkvalitet. Hun anbefaler å sjekke dette:

  • Sjekk om batteriene er satt inn riktig eller om de må byttes ut
  • Kontroller utløpsdatoen som står bak på røykvarsleren
  • Ved feil på røykvarsleren bør den byttes ut

Kan være flere andre grunner

Det er ikke alltid enkelt å vite hvorfor røykvarsleren gir alarm uten årsak. Leverandøren Trygg og Sikker har utarbeidet en liste med mulige grunner til at røykvarsleren utløses, samt mulige løsninger:

Damp og fuktig luft: Damp fra baderom eller andre steder som gir høy fuktighet kan utløse alarm på røykvarsleren. En løsning på dette problemet kan være å flytte røykvarsleren litt vekk fra baderommet.

Støv og nedsmussing kan også være en mulig grunn for at røykvarsleren går av. Røykvarsleren trekker til seg støv og pollenpartikler ettersom luft skal passere fritt gjennom deteksjonskammeret. En konsekvens av dette vil være at varsleren kan bli mer følsom og dermed utløse falske alarmer. Jo eldre røykvarsler, jo mer nedsmusset vil den være.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.