Røykvarsler

Derfor gir den falsk alarm

Dette kan det være flere grunner til.

RØYKVARSLER: Piper brannalarmen din av og til uten grunn? Da kan det hende du har plassert den feil eller at den er full av støv. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere forhold som kan utløse falsk alarm fra røykvarsleren. Hvis du noen gang har opplevd at den piper uten en spesiell årsak, bør du sjekke ut disse løsningene.

- Hvis en røykvarsler gir alarm uten årsak, kan det være noe feil med røykvarsleren, sier senioringeniør Hilde Balke i Direktoratet for byggkvalitet. Hun anbefaler å sjekke dette:

  • Sjekk om batteriene er satt inn riktig eller om de må byttes ut
  • Kontroller utløpsdatoen som står bak på røykvarsleren
  • Ved feil på røykvarsleren bør den byttes ut

Kan være flere andre grunner

Det er ikke alltid enkelt å vite hvorfor røykvarsleren gir alarm uten årsak. Leverandøren Trygg og Sikker har utarbeidet en liste med mulige grunner til at røykvarsleren utløses, samt mulige løsninger:

Damp og fuktig luft: Damp fra baderom eller andre steder som gir høy fuktighet kan utløse alarm på røykvarsleren. En løsning på dette problemet kan være å flytte røykvarsleren litt vekk fra baderommet.

Støv og nedsmussing kan også være en mulig grunn for at røykvarsleren går av. Røykvarsleren trekker til seg støv og pollenpartikler ettersom luft skal passere fritt gjennom deteksjonskammeret. En konsekvens av dette vil være at varsleren kan bli mer følsom og dermed utløse falske alarmer. Jo eldre røykvarsler, jo mer nedsmusset vil den være.

For å unngå dette problemet bør du støvsuge røykvarsleren regelmessig. Man kan også bruke trykkluft for å få den ren. Dette må gjøres forsiktig slik at du ikke skader elektronikken.

Trekk kan være en mulig grunn

Er du en av dem som sover med vinduet åpent, spesielt på sommeren, kan dette være en mulig grunn for at røykvarsleren utløses i alarm. Ifølge Trygg og Sikker kan røykvarsleren reagere på sterkt trekk og temperatursvingninger.

Derfor bør man unngå å plassere røykvarsleren hvor det er mye gjennomtrekk, eller på steder i rommet hvor det kan fort skje temperatursvingninger.

Gass fra maling, lakk og sterke rengjøringsmidler kan inneholde ioniske stoffer som røykvarsleren kan reagere på. For å hindre at varsleren gir alarm, bør man enten fjerne eller dekke til røykvarsleren under oppussing.

Om du har prøvd de ulike løsningene og ingenting funker kan røykvarsleren være for gammel eller defekt. Da bør den skiftes ut.

- Vi anbefaler å sjekke om røykvarslerne er innenfor «best før-dato» - røykvarsleren bør byttes ut etter 8-10 år, sier Balke til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer