Smart røykvarsler

Derfor kan det være lurt med en smart røykvarsler

Få varsler på mobilen når du ikke er hjemme, og integrer den i smarthuset ditt.

SMARTE: Disse røykvarslerne er proppet med funksjonalitet, og kan selvsagt styres fra mobilen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SMARTE: Disse røykvarslerne er proppet med funksjonalitet, og kan selvsagt styres fra mobilen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Oppdatert 30. april 2019) Endret informasjon om krav i henhold til TEK10/17.

En røykvarsler er noe alle er påbudt å ha i hver etasje i boligen, og mange omtaler det som den rimeligste forsikringen man kan ha hjemme. De skal henge minst en halv meter fra veggen, og det bør være maksimalt 12 meter mellom hver.

Få tenker noe spesielt over røykvarslerne der de er festet i taket, foruten at de gir lyd fra seg når det er fare på ferde eller det er på tide å bytte batteri.

Men nyere røykvarsler kan gjøre mer enn bare å ule.

Mange har røykvarslere i avtale med en alarmsentral, som da varsles hvis brann oppstår. Det kan være nyttig når du ikke er hjemme, slik at du fremdeles kan bli varslet, men du er ikke avhengig av en slik løsning for litt mer avansert funksjonalitet.

Tre ulike løsninger

Med et større fokus på sikkerhet i hjemmet, har flere produsenter begynt å produsere smarte røykvarslere som er mye mer avanserte enn de «dumme».

Noen av de kjekkeste funksjonene er at du kan få varsel på mobilen når du ikke er hjemme, du kan deaktivere alarmen direkte fra mobilen og du kan koble røykvarslerne mot andre produkter i smarthuset ditt.

Vi har sett på tre ulike smarte røykvarsler for å se hva de tilbyr og hva de bringer ekstra til bordet. De tre modellene er:

  • Fibaro Smoke Sensor
  • (Google) Nest Protect
  • Netatmo Smoke Alarm

Inforasjon om TEK10/17:

  • Har du et hus som er bygget etter 1. juni 2010 (datoen da byggeforskriften TEK10 trådte i kraft) , er det faktisk ikke lov å basere seg på ren batteridrift.
  • Anlegg som oppfyller reglene for FG-godkjente alarmanlegg for boliger med røykdeteksjon, tilfredsstiller krav til røykvarslere tilkoblet strømnettet.
  • Røykvarsleren må ha 230 volt strømforsyning og batterireserve.

Netatmo Smoke Alarm

Sistnevnte er den som ser mest ut som det vi kan kalle en «tradisjonell røykvarsler». Den har et enkelt, sirkelformet design med en diskré Netatmo-logo klistret på midten.

I esken medfølger det sedvanlige takfestet som du fjerner ved å skru det noe grader og trykke inn en liten flik. Du må forresten ha takfestet festet til røykvarsleren for at den skal være aktiv.

På baksiden av røykvarsleren er det spesielt tre ting du bør merke deg:

  • De medfølgende batteriene som ikke kan byttes
Netatmo Smoke Alarm ser ut som en helt vanlig røykvarsler, men er faktisk smart.
Netatmo Smoke Alarm ser ut som en helt vanlig røykvarsler, men er faktisk smart. Vis mer

Batteriene har en varighet på rundt ti år, som også er levetiden til røykvarsleren. Da må du kjøpe ny røykvarsler, ettersom det uansett er anbefalt å bytte røykvarsler etter ti år.

  • «Cfg»-knappen som brukes til å tilbakestille enheten

Hvis du for eksempel skal koble røykvarsleren mot en ny konto.

  • QR-koden som brukes til å koble enheten til Netatmo-appen og Apple HomeKit
Du kan legge Netatmos røykvarsler i Apple HomeKit.
Du kan legge Netatmos røykvarsler i Apple HomeKit. Vis mer

Har du en Android-telefon skanner du koden for å koble røykvarsleren til Netatmo Security-appen. Bruker du en iOS-enhet og Apple HomeKit, kan du også koble Smoke Alarm til systemet.

Merk at Netatmo Smoke Alarm ikke oppfyller kravene i henhold til TEK10 da den mangler strømforsyning i tillegg til reservebatteri. Merk dog at hvis du har en batteridreven røykvarsler som er koblet til en FG-godkjent sentral, behøver du ikke en røykvarsler som er tilkoblet strømnettet.

Smoke Alarm kan heller ikke seriekobles, noe som er anbefalt at du gjør.

Fibaro Smoke Sensor

Den løsningen som skiller seg mest ut fra de andre, er Fibaros smarthussystem. Fibaro er et avansert system, på Z-Wave-plattformen, som blant annet brukes av den norske smarthusleverandøren og Get-eide Futurehome, men de tilbyr også sin egen sentral og produkter.

Mange som ønsker et smarthus og hjemmeautomasjon, velger Fibaros løsning.

Liten av størrelse, men mye funksjonalitet i Fibaro Smoke Sensor.
Liten av størrelse, men mye funksjonalitet i Fibaro Smoke Sensor. Vis mer

Blant produktene er Fibaro Smoke Sensor, som er en nett røykvarsler som ser ut som en liten, hvit hockeypuck. Ettersom den har Fibaro-sentralen i grunn, er den mye mer avansert enn for eksempel Netatmos Smoke Alarm, og kan integreres smarthuset ditt på en rekke måter.

Foruten å varsle deg om brann når du ikke er hjemme og la deg deaktivere alarmen via appen, kan den også lukke automatiske vinduer ved brann og den kan aktivere smarte lyspærer som viser veien til nærmeste nødutgang. En annen ting er at du også kan justere følsomheten, ved at den for eksempel er mindre følsom i peisestuen som ofte er et rom med mer røyk - spesielt om vinteren.

Ettersom den har integrert temperaturmåler, kan den varsle deg om temperatursvingninger, men også starte oppvarmingen i boligen hvis temperaturen blir lav.

Merk at Fibaro Smoke Sensor ikke oppfyller kravene i henhold til TEK10 da den mangler strømforsyning i tillegg til reservebatteri. Merk dog at hvis du har en batteridreven røykvarsler som er koblet til en FG-godkjent sentral, behøver du ikke en røykvarsler som er tilkoblet strømnettet.

PS. Har du et Z-Wave-system finner du et hav av muligheter av røykvarslere, ikke bare Fibaros løsning.

Nest Protect

Hva design angår, gir vi bestemannsprisen til Nest Protect. Det er sjeldent man hører noen skryte av designet på en røykvarsler, men Protect er faktisk en stilig produkt.

Den er større enn andre røykvarslere, uten at det er en ulempe, og har et kvadratisk design med avrundede hjørner. Den diskré Nest-logoen på midten er omkranset av et indikatorlys som blant annet fungerer som nattlys som aktiveres når røykvarsleren oppdager bevegelse når det er mørkt i rommet. Genialt, spør du oss.

Eksempler på varsler i Nest-appen.
Eksempler på varsler i Nest-appen. Vis mer

Nest-logoen er også en knapp du kan trykke på for å deaktivere alarmen, hvis du ikke gjør det via smarttelefonen din.

Noe av det vi liker best med Nest Protect, er at den i tillegg til å ha en svært kraftig alarm, også snakker til deg, og det på norsk. Så den varsler når den oppdager røyk og du får beskjed om hvilket rom det gjelder.

Røykvarsleren har også integrert CO2-sensor og noe Nest kaller Steam Check, som er en integrert fuktighetssensor som bruker algoritmer for å sørge for at alarmen ikke går av ved damp fra ting som dusjing.

Du får kjøpt to modeller av Nest Protect: én med strømforsyning og reservebatteri, den andre med kun batteri. Vi anbefaler helt klart at du går for førstnevnte som er den eneste som oppfyller TEK10-kravene.

Felles for begge er at de slutter å fungere etter ti år, for røykvarslere går nemlig ut på dato.

Nest Protect skårer høyt på design.
Nest Protect skårer høyt på design. Vis mer

Nest Protect kan du integrere i smarthuset ditt på flere måter. Blant annet via Nest-appen - du kan seriekoble flere Protect-røykvarslere - og med Nest-kameraer hvis du har det hjemme. Et Nest-kamera koblet med Protect vil automatisk starte opptak når alarmen går av, slik at du i ettertid kan se hvordan brannen oppstid.

Du kan også konfigurere Nest Protect med IFTTT (If This Then That), smarthusløsningen Home Assistant og smartpærene Philips Hue, som lyser opp når det er fare på ferde.

Oppsummert

De tre løsningene vi har sett på er like på noen måter, og har samtidig sine forskjeller. Alle er enkle å komme i gang med, men i Fibaros tilfelle er du nødt til å ha en hjemmesentral for å ta den i bruk. Ønsker du et virkelig smart hus med et hav av muligheter, er det uansett veien å gå.

Felles for samtlige er at du varsles på mobilen selv om du ikke er hjemme, de sjekker sensorene automatisk, du kan dempe alarmen fra appen og at de er enkle å sette opp.

De smarte røykvarslerne varierer for øvrig stort i pris. Fibaros koster snaut 500 kroner, men avhenger at du har en Z-Wave-sentral hjemme, mens Nest Protect koster drøyt 1300 kroner. Netatmo Smoke Alarm får du til under en tusenlapp.

Selv om det er flere gode grunner til å skaffe seg en smart røykvarsler, er det ikke noe som er for alle. Bor du i en leilighet med et felles system med de andre boligene, er det nok unødvendig med en egen løsning. Og hvis du bor i en nyere bolig, er hverken Fibaro eller Netatmos røykvarslere godkjente løsninger - det er det kun Nest Protect med strømforsyning som er.

Men, bor du i en enebolig eller en leilighet som ikke er tilknyttet til en felles sentral, og ikke ønsker tilknytting til et alarmselskap, er de smarte brannvarslerne en ganske god løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer