Boligkjøp

Derfor kan forkjøps­retten ryke

Det nytter ikke bare å melde forkjøp for ønsket bolig, det én ting til som må tas med i tildelingsprosessen.

BOLIGDRØMMEN: Medlemmer av boligbyggerlag er blant de som kan melde forkjøp på boliger de er interessert i, og dermed gå inn og overta budet som har vunnet budrunden, men det er én ting som kan knuse boligdrømmen. Foto: Obos.
BOLIGDRØMMEN: Medlemmer av boligbyggerlag er blant de som kan melde forkjøp på boliger de er interessert i, og dermed gå inn og overta budet som har vunnet budrunden, men det er én ting som kan knuse boligdrømmen. Foto: Obos. Vis mer
Publisert

Dinside fikk nylig en henvendelse fra en leser som hadde meldt forkjøp på en leilighet som de så sitt snitt til å kuppe fra budrunde-vinneren.

Men den gang ei, for det viste seg at budvinneren hadde lenger ansiennitet enn leseren som hadde meldt forkjøpsrett, og han kunne dermed ikke gå inn og overta budet og boligen.

Vanlig i flere boligbyggerlag

Dette bekrefter markeds- og kommunikasjonsdirektør Liv Krabbe Kyvåg i boligbyggerlaget Usbl:

- Ved fastprisavklaring utlyses boligen på forkjøpsrett etter at boligen er solgt. Dersom den som melder forkjøp har bedre ansiennitet enn opprinnelig kjøper, er det forkjøpsrettkjøper som får boligen, sier Kyvår til Dinside.no.

- Opprinnelig kjøper trenger ikke å melde forkjøp. Den med best ansiennitet får boligen, fortsetter hun.

Det er altså ikke slik at dersom du melder forkjøp, har du alltid mulighet til å ta bolig fra opprinnelig kjøper. Du må ha bedre ansiennitet enn de andre som eventuelt har meldt forkjøp, samt kjøperen som har vunnet budrunden.

Samme praksis som i Usbl gjelder hos Obos:

- De aller fleste borettslag har forkjøpsrett hvor andelseiere i borettslaget har førsterett, og dernest Obos-medlemmene etter ansiennitet. Det finnes imidlertid noen borettslag som har unntak fra dette, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen til Dinside.no.

Ansiennitet er alt

Obos rangerer medlemmene slik:

  • Først andelseier i borettslaget, kalt interne. Dersom det er flere fra borettslaget som melder forkjøp, rangeres disse etter botid i borettslaget.
  • Øvrige medlemmer rangeres etter ansiennitet, det vil si etter den som har vært medlem lengst.

Uansett hvem som får boligen i budrunden, kan Obos-medlemmer altså overta kjøpet til den avtalte prisen hvis de har vært medlem lenger (har lenger ansiennitet) enn kjøperen og de har meldt forkjøpsrett innen fristen.

Videre kan det være andre enn beboere i borettslaget og boligbyggerlag-medlemmer som har forkjøpsrett. Ligger boligen for eksempel i nærheten av et sykehus, kan det tenkes at leger og sykepleiere som jobber der har forkjøpsrett. Dette finner du ut ved å lese salgsoppgaven nøye og vilkårene for forkjøpsretten til den aktuelle boligen.

Kan avgjøres med «loddtrekning»

Dersom to eller flere medlemmer ved tildeling av ny bolig eller ved kjøp av brukt bolig viser seg å ha lik ansiennitet (samme dato), avgjøres rekkefølgen dem imellom ved loddtrekning, skriver Usbl.

I liket med avklaring av forkjøpsrett etter ansiennitet og botid, er det boligbyggerlagets avdeling for eierskifte som håndterer loddtrekning ved lik ansiennitet når det gjelder kjøp av brukt bolig, ifølge kommunikasjonsdirektør Kyvåg.

- Når det gjelder tildeling av bolig mellom medlemmer med lik ansiennitetsdato, er det klokkeslett for når innmelding er registrert betalt hos oss som legges til grunn, sier Kyvåg.

Hun er ikke kjent med klagemuligheter for taperen dersom en slik «loddtrekning» finner sted.

BOLIGKJØP: For å få råd til å kjøpe egen bolig, har Silje Sandmæl disse tre rådene. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Viktig å vite om forkjøpsrett

Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, har tidligere sagt til Dinside at det er viktig at både de med og uten forkjøpsrett som er interessert i samme bolig, samt boligselgeren, er klare over vilkårene knyttet til forkjøpsretten.

Interessenter uten forkjøpsrett bør sjekke følgende:

  • Hvem gjelder forkjøpsretten for: Alle Obos-medlemmer, beboere i det aktuelle borettslaget og/eller beboerne i samme oppgang som boligen som er til salgs?
  • Du bør også være klar over at du ikke nødvendigvis får boligen selv om du «vinner» budrunden. Et tips er å melde deg inn i Obos, eller et annet boligbyggelag om det er aktuelt, på forhånd, slik at du selv har ansiennitet og kommer foran andre budgivere som ikke har det.

Beboere i borettslag eller boligbyggerlag-medlemmer med forkjøpsrett bør sjekke følgende:

  • Vilkårene for forkjøpsretten, altså hvem den gjelder for og hvordan den avklares.
  • I tillegg må de være klar over at de går med på de sammen betingelsene som budrundevinneren hadde med boligselger hvis de benytter seg av forkjøpsretten. Derfor er det spesielt viktig at de med forkjøpsrett setter seg inn i den opprinnelige avtalen, og at de har satt seg godt inn i hva de faktisk kjøper.

Selger må også være klar over betingelsene som ligger i forkjøpsretten:

  • Dette betyr at det blant annet kan ta noe lengre tid enn vet et ordinært boligsalg.
  • Det kan også være gebyrer knyttet til både kjøper og selger ved bruk av forkjøpsrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer