Boligkjøp

Derfor kan forkjøps­retten ryke

Det nytter ikke bare å melde forkjøp for ønsket bolig, det én ting til som må tas med i tildelingsprosessen.

BOLIGDRØMMEN: Medlemmer av boligbyggerlag er blant de som kan melde forkjøp på boliger de er interessert i, og dermed gå inn og overta budet som har vunnet budrunden, men det er én ting som kan knuse boligdrømmen. Foto: Obos.
BOLIGDRØMMEN: Medlemmer av boligbyggerlag er blant de som kan melde forkjøp på boliger de er interessert i, og dermed gå inn og overta budet som har vunnet budrunden, men det er én ting som kan knuse boligdrømmen. Foto: Obos. Vis mer
Publisert

Dinside fikk nylig en henvendelse fra en leser som hadde meldt forkjøp på en leilighet som de så sitt snitt til å kuppe fra budrunde-vinneren.

Men den gang ei, for det viste seg at budvinneren hadde lenger ansiennitet enn leseren som hadde meldt forkjøpsrett, og han kunne dermed ikke gå inn og overta budet og boligen.

Vanlig i flere boligbyggerlag

Dette bekrefter markeds- og kommunikasjonsdirektør Liv Krabbe Kyvåg i boligbyggerlaget Usbl:

- Ved fastprisavklaring utlyses boligen på forkjøpsrett etter at boligen er solgt. Dersom den som melder forkjøp har bedre ansiennitet enn opprinnelig kjøper, er det forkjøpsrettkjøper som får boligen, sier Kyvår til Dinside.no.

- Opprinnelig kjøper trenger ikke å melde forkjøp. Den med best ansiennitet får boligen, fortsetter hun.

Det er altså ikke slik at dersom du melder forkjøp, har du alltid mulighet til å ta bolig fra opprinnelig kjøper. Du må ha bedre ansiennitet enn de andre som eventuelt har meldt forkjøp, samt kjøperen som har vunnet budrunden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.