Rosa kokos

Derfor kan kokos bli rosa

Det er en helt naturlig forklaring på at kokos kan bli rosa.

ROSA KOKOS: Fersk kokos inneholder enzymer som gjør at kokos kan få en rosa eller brun farge når den kommer i kontakt med luft - på samme måte som for eksempel epler. Foto: NTB scanpix
ROSA KOKOS: Fersk kokos inneholder enzymer som gjør at kokos kan få en rosa eller brun farge når den kommer i kontakt med luft - på samme måte som for eksempel epler. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Dersom du er en av dem som har fulgt med på Farmen Kjendis i vinter, har du fått med deg hendelsen og diskusjonen om kokosen som ble rosa.

ROSA KOKOS PÅ FARMEN KJENDIS: Spekulasjonene gikk i om det var sabotasje blant deltakerne på Farmen Kjendis som gjorde at kokosen ble rosa. Uten å avvise påstandene, er det i alle fall slik at kokos kan få rosa farge av helt naturlige årsaker. Foto: TV2
ROSA KOKOS PÅ FARMEN KJENDIS: Spekulasjonene gikk i om det var sabotasje blant deltakerne på Farmen Kjendis som gjorde at kokosen ble rosa. Uten å avvise påstandene, er det i alle fall slik at kokos kan få rosa farge av helt naturlige årsaker. Foto: TV2 Vis mer

Spekulasjonene har gått i hva som egentlig skjedde; om det var en naturlig prosess eller om noen faktisk farget kokosen rosa, med dårlige hensikter.

Men ifølge eksperter Dinside har snakket med, finnes det ganske naturlige forklaringer på hvorfor kokos kan bli rosa - helt uten innblanding av menneskehender med sabotasjehensikter.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Naturlige forklaringer

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og matforskningsinstituttet Nofima, finnes det flere naturlige forklaringer på at kokos kan bli rosa.

- Denne problemstillingen kjente jeg ikke til fra før, men fra Bama har de svart at det finnes flere naturlige forklaringen til hvorfor kokoskjøttet ble rosa. Kokos inneholder nemlig et enzym som kan skape rosa farge når kjøttet kommer i kontakt med luft. I tillegg kan det bli farget hvis kokosen er blitt høstet for tidlig, og dermed blitt lagret lenge, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i OFG.

Dette bekrefter også Grethe Iren Borge, seniorforsker i matforskningsinstituttet Nofima, som forklarer prosessen som gjør at kokos kan få en rosaaktig farge:

- Det finnes naturlige og aktive enzymer i all fersk frukt som ikke er varmebehandlet. Enzymer er proteiner som må hjelper kjemiske prosesser til å skje. Et av enzymene er polyfenol-oksidase (PPO), som ved tilgang på luft (oksygen) bryter ned polyfenoler (antioksidanter), og da oppstår fargede stoffer (brune, gule eller rosa) avhengig av type og mengde polyfenoler som er til stede. Ved romtemperatur går denne reaksjonen raskere, forklarer Borge.

Kokosnøtter

«Cocos nucifera L.»: Kokosnøtter er steinfrukt fra palmetrær, og inneholder spiselig fruktkjøtt (det hvite laget på innsiden) og en søt, klar væske (som kan drikkes rett fra ferske kokosnøtter, som ikke må forveksles med kokosmelk fra presset fruktkjøtt).

Hun forteller at fargen på det hvite kokoskjøttet kan bli brunt, som bruning av epler, mens fargen i selve kokosvannet kan bli rosa.

- Vi kan også se rosafarger på matvarer vi er mer kjente med, for eksempel på snittflatene til salat. Det er de samme reaksjonene som skjer når du kutter i alt plantemateriale, men mengde enzym og polyfenol, samt luft, temperatur og lys og om det er til stede stoffer som hindrer reaksjonen - for eksempel tilsetningsstoffer eller gasspakking - påvirker fargeutviklingen. Som er en helt naturlig prosess, forklarer hun videre.

Hun påpeker at varmebehandling som «dreper» enzymer, og tilsetning av antioksidanter, vil hindre fargeutviklingen - som skjer dersom du for eksempel dypper i sitronsaft.

- På Farmen åpnet de en «fersk» kokosnøtt, og fruktkjøttet hadde nok kokosvann som ga en hinne av rosafarge på kjøttet, sier Borge.

Ikke farlig å spise selv om den er rosa

Ifølge Byermoen er det ikke farlig å spise kokosen, selv om det har blitt rosa.

Det bekrefter også Borge:

- Fargen på produktet er helt ufarlig å spise. Rosa kokosnøttvann er et spesialprodukt som selges fra spesielle sorter kokosnøtter! poengterer Borge og legger til:

- Uten å være ekspert på kokosnøtter, forstår jeg fra litteratur at ulike sorter frukter og modningsgrad vil innvirke på fargeutviklingen.

Slik bør kokos lagres

Byermoen poengterer at OFG riktignok ikke har sin hovedkompetanse på kokosnøtter. Men de har likevel samlet noen råd og tips til hvordan du bør håndtere og oppbevare fersk kokos:

- Det er et levende produkt og kan på lik linje med andre ferske matvare både tørke ut mugne hvis den ikke oppbevares riktig, sier Byermoen.

- Det beste er å oppbevare kokosnøtta i kjøleskap, godt emballert, sier hun.

GIFTSTOFFER: Visste du at helt vanlige matvarer kan inneholde skadelige stoffer som du bør begrense inntaket av? Foto: NTB. Video: Berit B.Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Kan fort bli dårlig

- Kan den mugne når den blir utsatt for luft?

- Mugg oppstår i fuktig miljø når det ikke kommer luft til, så produktet bør emballeres godt for ikke å tørke ut men ikke i helt tett plast hvis den skal ligge lenge, sier Byermoen.

Borge poengterer at en åpnet kokosnøtt fort kan bli dårlig:

- Den klare væsken fra kokos er naturlig steril, akkurat som fra et tett egg, men den er rik på næringsstoffer, inkludert mineraler og sukkere, som bakterier vokser godt på, forklarer hun, og fortsetter:

- Når den åpnes kan den utsettes for mugg og bakterier og kan bli dårlig, slik som andre frukter. Spesielt i romtemperatur kan en åpnet kokos fort bli dårlig, sier Borge.

Byermoen poengterer i tillegg at kokos inneholder en del fett - som er med på å begrense holdbarheten:

- Hele kokosnøtter er vel ikke det mest vanlige i Norge, men produktet er ganske fettholdig, og fett kan harskne. Mitt beste tips vil være å lukte og smake på produktet. Smaker det godt er det helt greit å spise det.

- Den klare væsken fra kokos er naturlig steril, akkurat som fra et tett egg, men den er rik på næringsstoffer, inkludert mineraler og sukkere, som bakterier vokser godt på, forklarer hun, og fortsetter:

- De fleste i Norge vil nok kjøpe revet kokos i pose og disse har datostempling. Det er likevel fint å bruke egen lukte og smakssans, avslutter Byermoen.

Dette poengterer også Borge:

- Tørket kokos har lang holdbarhet da mikroorganismer må ha fuktighet for å vokse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer