Miljøgifter i husstøv

Derfor kan miljøgiftene i hybelkaninene være farlige for deg

Forskere har studert hybelkaniner fra norske hjem og funnet store deler miljøgifter. Men er det så farlig da?

HVORFOR KAN HYBELKANINER MED MILJØGIFTER VÆRE FARLIGE? Nei, de hopper ikke opp på deg og du skal jo ikke spise dem - så hvorfor er det så skummelt om hybelkaninene inneholder miljøgifter? Dette får du svar på i artikkelen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HVORFOR KAN HYBELKANINER MED MILJØGIFTER VÆRE FARLIGE? Nei, de hopper ikke opp på deg og du skal jo ikke spise dem - så hvorfor er det så skummelt om hybelkaninene inneholder miljøgifter? Dette får du svar på i artikkelen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har samlet inn og studert støv og hybelkaniner fra norske hjem og målt forekomsten av ulike miljøgifter.

De har funnet at norske hybelkaniner inneholder store mengder miljøgifter som norske myndigheter jobber med å bli kvitt.

– Resultatene er tankevekkende. Analysene viser at støvpartiklene inneholder mange miljøgifter vi jobber aktivt med å bli kvitt fordi de kan ha både miljø- og helseskadelige egenskaper, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Men vi spiser jo ikke hybelkaniner?

Hybelkaniner (altså ansamlinger med støv) er noe som de fleste av oss har under sofaen. Det er noe de færreste av oss har på tallerkenen til middag.

STØV SPEILER MILJØET RUNDT OSS: Helle Katrine Knutsen i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at stoffene man finner i støv er en indikator på stoffer vi kan finne igjen i maten. Foto: FHI
STØV SPEILER MILJØET RUNDT OSS: Helle Katrine Knutsen i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at stoffene man finner i støv er en indikator på stoffer vi kan finne igjen i maten. Foto: FHI Vis mer

Men er det da egentlig så farlig, om det er miljøgifter i hybelkaninene, når vi likevel ikke skal spise dem?

Det største problemet ved miljøgiftene i hybelkaninene er kanskje ikke at de i seg selv inneholder miljøgifter – men heller hva de forteller oss om miljøet rundt oss.

– Det er sånn at støvet speiler hva som finnes i miljøet rundt oss. At vi finner uønskede miljøgifter i støv, er en indikator på at dette også er stoffer vi kan finne igjen i maten vi spiser, som er den største kilden til miljøgifter for de aller fleste stoffene, forteller seniorforsker Helle Katrine Knutsen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside – og poengterer at vi selvsagt spiser relativt lite støv, men tvert imot mye mat.

Knutsen påpeker også at støv på gulvet kan være en større kilde til miljøgifter for små barn, enn for voksne.

– Det er klart at for barn, spesielt småbarn som krabber rundt på gulvet, vil støvet vil være en større kilde for disse stoffene, enn for voksne, sier Knutsen.

STØVSUGEREN KAN FRIGJØRE MILJØGIFTENE: Det er ikke sikkert at hyppig støvsuging er løsningen på problemet: – Når man støvsuger, vil noen av stoffene i støvet kunne fordampe på grunn av varmen i støvsugeren, og da kan man også risikere at miljøgiftene som er bundet i hybelkaninen kommer ut i lufta så vi kan puste dem inn. Så det er ikke greit å konkludere om det er lurt å støvsuge oftere, sier Knutsen i FHI til Dinside.
STØVSUGEREN KAN FRIGJØRE MILJØGIFTENE: Det er ikke sikkert at hyppig støvsuging er løsningen på problemet: – Når man støvsuger, vil noen av stoffene i støvet kunne fordampe på grunn av varmen i støvsugeren, og da kan man også risikere at miljøgiftene som er bundet i hybelkaninen kommer ut i lufta så vi kan puste dem inn. Så det er ikke greit å konkludere om det er lurt å støvsuge oftere, sier Knutsen i FHI til Dinside. Vis mer

Kommer fra vanlige produkter, som sofaen eller gardinene

SER ETTER NYE STOFFER MED ALVORLIGE SKADEVIRKNINGER: Heidi Morka i Miljødirektoratet sier de ikke vet hvilke produkter de skadelige stoffene kommer fra, men at de kan komme fra eksempelvis gardiner, sofaen og andre forbrukerprodukter. Foto: Miljødirektoratet
SER ETTER NYE STOFFER MED ALVORLIGE SKADEVIRKNINGER: Heidi Morka i Miljødirektoratet sier de ikke vet hvilke produkter de skadelige stoffene kommer fra, men at de kan komme fra eksempelvis gardiner, sofaen og andre forbrukerprodukter. Foto: Miljødirektoratet Vis mer

Heidi Morka, seksjonsleder ved kjemikalieseksjonen ved Miljødirektoratet, sier til Dinside at de har sett etter stoffer som det i dag ikke finnes reguleringer for og nye stoffer som de mistenker har så alvorlig skadelig virkning at de kan være såkalte «miljøgifter».

Miljøgifter er stoffer som brytes sakte ned i miljøet, som oppkonsentreres i dyr og mennesker og i næringskjeden. Mange miljøgifter har alvorlige effekter som at de kan gi kreft eller skade foster eller evnen til å få barn.

Morka sier de ikke vet hvilke produkter miljøgiftene de har funnet, stammer fra.

– Kildene kan være mange, eksempelvis vanlige forbrukerprodukter som elektriske apparater, tekstiler som sofaer og gardiner, kosmetikk og annet, sier Morka til Dinside.

SMÅBARN SOM KRABBER RUNDT PÅ GULVET ER MER UTSATT: – Det er klart at for barn, spesielt småbarn som krabber rundt på gulvet, vil støvet vil være en større kilde for disse miljøgifter, enn for voksne, sier Knutsen i FHI. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SMÅBARN SOM KRABBER RUNDT PÅ GULVET ER MER UTSATT: – Det er klart at for barn, spesielt småbarn som krabber rundt på gulvet, vil støvet vil være en større kilde for disse miljøgifter, enn for voksne, sier Knutsen i FHI. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Bekymret for helseeffekter

Morka i Miljødirektoratet sier at undersøkelsen reflekterer at vi i vår hverdag omgir oss med produkter som inneholder mange kjemikalier, uten at de kan konkludere med at dette kan være skadelig for dem som utsettes for det støvet de har analysert.

– Mengdene kjemikalier vi utsettes for via husstøv er lavere enn fra andre kilder som mat. Vi er generelt bekymret for miljøgiftene når de slippes ut i miljøet via avløp eller når produktene kastes, og at vi da kan få stoffene i oss for eksempel via fisken vi spiser, sier hun.

Ifølge Knutsen, er funnene i den ferske NILU-undersøkelsen er i tråd med tidligere studier fra Folkehelseinstituttet, hvor det er målt miljøgifter i norske hjem og klasserom.

– Rapporten viser at det er en del stoffer som vi ønsker at ikke skal være i bruk som faktisk er i bruk, og at vi utsettes for dem, sier Knutsen.

– Dette er stoffer det jobbes mot å bli kvitt, og vi er ikke overrasket over at de finnes i støv. Men vi er bekymret for om vi kan ha helseeffekter av den samlede mengden av stoffene vi omgir oss med, sier Knutsen videre.

Knutsen i FHI understreker at det ikke er grunn til panikk og at man ikke risikerer helseeffekter bare fordi man kan finne miljøgifter i støv – ettersom man må opp i en viss konsentrasjon før det vil ha en effekt.

– Men det er en påminnelse om at det vi drar inn i husene våre også vil komme i støvet og i omgivelsene våre, sier Knutsen.

Støvsuging kan frigjøre stoffene i støvet

Men hva kan vi gjøre hjemme for å redusere risikoen for å bli utsatt for miljøgifter?

Ifølge Knutsen kan de dessverre ikke kan gi råd om tiltak for å redusere miljøgifter hjemme, basert på det lille som er kjent.

Og det er heller ikke sikkert at hyppig støvsuging er til det beste:

– Når man støvsuger, vil noen av stoffene i støvet kunne fordampe på grunn av varmen i støvsugeren, og da kan man også risikere at miljøgiftene som er bundet i hybelkaninen kommer ut i lufta så vi kan puste dem inn. Så vi har ikke grunnlag for å konkludere om det er lurt å støvsuge oftere, sier hun.

– Om man skal råde folk til å støvsuge hver dag, er derfor tvilsomt. Jeg vil si det er best å holde det normalt reint, sier Knutsen.

Heidi Morka i Miljødirektoratet råder forbrukere til å velge miljøvennlig ved innkjøp av produkter:

– Som forbrukere bør vi velge de mest miljøvennlige produktene og Svanemerkede produkter er et godt valg for å unngå miljøgifter, sier Morka.

Her kan du lese mer om Svanemerket og hvordan det fungerer. Visste du at alle som ønsker å svanemerke produktene sine, må betale en årlig avgift til ordningen?

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer