Gulv som knirker

Derfor krymper gulvet om vinteren

Har gulvet begynt å knirke mye i det siste? Her får du vite årsaken - og hvordan du løser problemet.

KNIRKER DET? Gulvet kan begynne å knirke selv om det er helt nytt - det kan helt enkelt skyldes vinterværet. I artikkelen under får du vite hvordan du unngår problemet. Foto: NTB Scanpix.
KNIRKER DET? Gulvet kan begynne å knirke selv om det er helt nytt - det kan helt enkelt skyldes vinterværet. I artikkelen under får du vite hvordan du unngår problemet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

At tregulv etter hvert begynner å knirke kan selvsagt bli et irritasjonsmoment.

Det kan også virke merkelig om gulvet knirker selv om det er relativt nylagt, og kanskje man tror at gulvet er lagt feil, men det er ikke alltid tilfelle. Det kan nemlig skyldes det kalde været ute.

Frykt ikke, det finnes en løsning på problemet. Her får du eksperttipsene:

Knirker om vinteren

Om vinteren reduseres luftfuktigheten i de fleste husstander. Tre er et levende materiale og det krymper når fuktigheten forsvinner, uavhengig om tregulvet er nylagt eller gammelt, opplyser Kristian Owren, administrerende direktør hos Ifi.

- Dette fører igjen til at panel- og gulvbord blir litt mindre, slik at gulv og vegger får sprekker mellom bordene, sier Owren til Dinside.

Ofte ligger luftfuktigheten mellom 20-40 prosent vinterstid, og desto tørrere luften er, desto mer sprekker treverket: For eksempel trives parkettgulv best med 30-60 prosent luftfuktighet, ifølge Owren.

Gulvvarme kan gjøre vondt verre

Seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, John Lundesgaard, opplyser også til Dinside at det meste av parkett som selges i Norge er produsert for det mellomeuropeiske markedet, og er ikke nødvendigvis optimalt for norske vintre.

Ifølge Lundesgaard er heltreparkett med brede bord mer utsatt for sprekkdannelse enn såkalt lamellparkett, fordi sistnevnte består av tre lag som er limt sammen med spiler på tvers.

Gulvvarmeanlegg kan øke risikoen for uttørking:

- Gulvvarme kan utgjøre en større belastning for parketten enn for eksempel oppvarming gjennom panelovner, fordi overflatetemperaturen i parketten kan komme opp i 26-27 grader. Legger du et teppe over et oppvarmet gulv øker dette overflatetemperaturen ytterligere, advarer Lundesgaard.

Flytende voks mellom sprekker

Dersom gulvet har sprukket og begynt å knirke om vinteren, er det en trøst at treverket nok vil gå tilbake til sommeren eller når luftfuktigheten går opp igjen, ifølge Owren.

Derimot kan man av og til oppleve at sprekker i gulvet ikke går tilbake når været blir varmere ute. En av årsakene til dette er at materialet kan ha hatt en for høy fuktighet ved installasjon, opplyser han.

Derfor er det viktig å måle fuktigheten før gulv eller panel installeres.

- Har du allerede et gulv som knirker, kan dette løses ved å for eksempel helle en flytende voks i sprekker mellom gulvbordene. Produsenten Liberon fra Alanor har produkter til dette som finnes hos de fleste byggevarehus og fargehandlere. En enkel løsning for et irritasjonsmoment, tipser Owren.

Obs ved gulvvask

En annen ting som kan forårsake knirking og sprekker i tregulvet er å bruke for mye vann når man vasker det. Har du ulike overflater på gulvene i huset, er det også viktig å vite at du skal rengjøre disse på ulike måter:

  • Tregulv: Ifølge Jifrent.no må de ulike typene gulv med trestruktur behandles på ulike måter. På et oljet tregulv bør vannsøl unngås, og derfor må du tørke raskt opp dersom du søler på det. Rengjør deretter med en godt oppvridd mikrofibermopp slik at det ikke trenger væske ned i sprekker og ødelegger gulvet. Tørk eventuelt over med en tørr mopp dersom det ligger igjen vannrester etterpå. Lakkerte tregulv tåler mer enn den oljede varianten. Lakken fungerer som en robust beskyttelse mot væske og smuss, slik at det ikke trenger ned i trestrukturen.
  • Laminat: Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, anbefaler tørrmopping og støvsuging, men dersom du absolutt må vaske, kan du bruke PH-nøytralt rengjøringsmiddel. Dette står alltid i innholdsfortegnelsen til produktet. Vær sparsom med vannbruken.
  • Linoleum: For mye vann kan ødelegge det naturlige voksbelegget på lineoleumsgulvet. Også her må du være svært sparsommelig med vann.
  • Vinylgulv: Vinylgulv kan vaskes med litt grønnsåpe, men her bør du alltid støvsug alltid først. Unngå å «drukne» gulvet i vann. Vannet vil fordampe, mens såperester vil bli værende og absorbere skitt og møkk.

Slik forebygger du

For å unngå knirking og sprekker i gulvet, er det naturligvis forebygging som er det viktigste. I utgangspunktet er dette en enkel sak: Ta kontroll over luftfuktigheten i boligen din.

- Mange har hygrometer/luftfuktmåler i hjemmet på værstasjoner eller i alarmanlegg. Dersom du ikke har det, finnes disse i alle prisklasser fra noen hundrelapper og oppover, sier Owren og legger til:

- Dersom du har veldig tørr luft kan dette fikses med luftfukter eller ved å sette ut beholdere med vann.

Lundesgaard understreker samtidig at du bør være forsiktig med å heve fuktighetsnivået for mye. For høy luftfuktighet kan føre til kondens eller i verste fall muggproblemer.

- Vanlige gjøremål som klesvask, dusjing og matlaging tilfører også fukt, og det kan være lurt å måle luftfuktigheten før man eventuelt går til anskaffelse av en luftfukter, sier han.

Begge ekspertene er enige om at det kan være lurt å skru ned innetemperaturen i perioder. Fryser du på føttene - kjøp tøfler!

Owren opplyser om følgende:

  • Ved å senke temperaturen med én grad, så øker luftfuktigheten med cirka halvannen til to prosent.
  • Ligger det gulvvarme så bør varmen ikke overstige 27 grader, siden det vil ytterligere tørke ut treet.
  • Ingen gulvleverandører anbefaler gulvvarme over 27 grader, dette gjelder også belegg og laminat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer