Gulv som knirker

Derfor krymper gulvet om vinteren

Har gulvet begynt å knirke mye i det siste? Her får du vite årsaken - og hvordan du løser problemet.

KNIRKER DET? Gulvet kan begynne å knirke selv om det er helt nytt - det kan helt enkelt skyldes vinterværet. I artikkelen under får du vite hvordan du unngår problemet. Foto: NTB Scanpix.
KNIRKER DET? Gulvet kan begynne å knirke selv om det er helt nytt - det kan helt enkelt skyldes vinterværet. I artikkelen under får du vite hvordan du unngår problemet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

At tregulv etter hvert begynner å knirke kan selvsagt bli et irritasjonsmoment.

Det kan også virke merkelig om gulvet knirker selv om det er relativt nylagt, og kanskje man tror at gulvet er lagt feil, men det er ikke alltid tilfelle. Det kan nemlig skyldes det kalde været ute.

Frykt ikke, det finnes en løsning på problemet. Her får du eksperttipsene:

Knirker om vinteren

Om vinteren reduseres luftfuktigheten i de fleste husstander. Tre er et levende materiale og det krymper når fuktigheten forsvinner, uavhengig om tregulvet er nylagt eller gammelt, opplyser Kristian Owren, administrerende direktør hos Ifi.

- Dette fører igjen til at panel- og gulvbord blir litt mindre, slik at gulv og vegger får sprekker mellom bordene, sier Owren til Dinside.

Ofte ligger luftfuktigheten mellom 20-40 prosent vinterstid, og desto tørrere luften er, desto mer sprekker treverket: For eksempel trives parkettgulv best med 30-60 prosent luftfuktighet, ifølge Owren.

Gulvvarme kan gjøre vondt verre

Seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, John Lundesgaard, opplyser også til Dinside at det meste av parkett som selges i Norge er produsert for det mellomeuropeiske markedet, og er ikke nødvendigvis optimalt for norske vintre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer