Komfyrvakt

Derfor kryr det av utbrente ovner og svidd pizza ute nå

Brannvesen ønsker oppmerksomhet i forbindelse med «Komfyrvaktdagen».

SVIDD PIZZA VED KJØPESENTER: Mange har lurt på hva de brente ovnene med tørrkokte kjeler og svidd pizza har gjort på steder som dette. Det er altså verken kunst eller hensatt søppel: Det er en kampanje for å vekke oppmerksomhet rundt hva en tørrkokt kjele kan gjøre av skade, i forbindelse med Komfyrvaktdagen 13. februar. Foto: Mosseregionens interkommunale brann og redning (MIB)
SVIDD PIZZA VED KJØPESENTER: Mange har lurt på hva de brente ovnene med tørrkokte kjeler og svidd pizza har gjort på steder som dette. Det er altså verken kunst eller hensatt søppel: Det er en kampanje for å vekke oppmerksomhet rundt hva en tørrkokt kjele kan gjøre av skade, i forbindelse med Komfyrvaktdagen 13. februar. Foto: Mosseregionens interkommunale brann og redning (MIB) Vis mer
Publisert

Du har kanskje også sett dem, der du bor? Svartbrente komfyrer som «forsøpler» på offentlige steder?

Bilder av brente stekeovner med svidde kjeler og ferdig svidd pizza, plassert på offentlige steder som på togperrongen, utenfor togstasjonen og utenfor kjøpesenter og lokalbutikken har skapt både undring og harme på lokale Facebook-grupper den siste tiden.

Mange lurer på hvorfor noen har satt fra seg søppel slik mens andre spekulerer i om det er snakk om en kunstinstallasjon.

Det er altså ingen av delene:

Komfyrvaktkampanje

Det er snakk om lokale brannvesen som har en kampanje for å vekke oppmerksomhet rundt hvor farlig en komfyrbrann er.

Mosseregionens interkommunale brann og redning (MIB) er et av de lokale brannvesen som har svidd opp en antall komfyrer og dermed plassert dem ut på strategiske steder i sitt distrikt.

Dette skjer i forbindelse med at det er Komfyrvaktens dag, onsdag 13. februar.

- Bakgrunnen for at vi har valgt å sette ut brente komfyrer med pizzaer, kasseroller med svidde bønner, pasta m.m., er å forhåpentligvis nå ut med informasjon om hvor farlig en komfyrbrann er på en bedre måte enn tidligere. Dette er et visuelt og realistisk bilde av en hendelse, hvor konsekvensen kan være dødelig, forteller Mette J. Kaspersen, avdelingssjef for forebyggende avdeling ved MIB til Dinside.

PREPARERING: Komfyrene er preparert i trygge omgivelser. Foto: MIB
PREPARERING: Komfyrene er preparert i trygge omgivelser. Foto: MIB Vis mer

- Innbyggernes sikkerhet viktigst

Hun forteller at foregående år, har brannvesenet hatt stands på kjøpesentere på Komfyrvaktkampanjedagen, uten at dette har skapt det store engasjementet blant innbyggerne.

- I år ønsket vi i stedet å gjøre noe nytt, sammen med flere andre brannvesen. Vi vil anta med stor sikkerhet at alle som har sett komfyrene og blitt kjent med budskapet ikke ønsker at dette skal skje hjemme på deres eget kjøkken. Det er innbyggernes sikkerhet som er det viktigste for oss! sier Kaspersen videre.

Også det lokale brannvesenet i Mosseregionen har merket seg debatten i sosiale media.

- MIB har observert at komfyrene har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier. Noen har lurt på om folk har kastet avfallet sitt, mens andre synes at kunsten har gått for langt, sier Kaspersen til Dinside.

TØRRKOKT PÅ RÅDE I MOSS: Enda en svidd ovn, utplassert på togstasjonen på Råde. Foto: MIB
TØRRKOKT PÅ RÅDE I MOSS: Enda en svidd ovn, utplassert på togstasjonen på Råde. Foto: MIB Vis mer

Komfyren er versting

Dinside har tidligere skrevet om hvordan komfyren er versting i brannstatistikken.

- Komfyrbranner er med god margin den største enkeltårsak til brann, sa Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening til Dinside i november 2018.

Brann- og redningsvesenet hadde 3547 brannutrykninger til boliger i Norge i 2018. Hele 45 prosent av disse skyldes komfyren. (DSB)

- Foruten gjenglemt mat på platetopper og varmeovner, kommer vi over pizzaer som er stekt med esken eller plasten på, smokker som kokes til det ugjenkjennelige, og brennbare gjenstander som er plassert på varme kokeplater, har branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten i Oslo fortalt Dinside.

Dette er komfyrvakt

Dinside har tidligere skrevet om komfyrvakt og hva denne gjør. Kort fortalt er det en sensor som overvåker dine aktiviteter på komfyren og steketoppen - og så kutter den strømmen automatisk dersom den detekterer for høy varme.

Det er krav om komfyrvakt i alle nye boliger, og der det elektriske anlegget byttes ut. Ved oppussing gjelder kravet om komfyrvakt dersom man legger opp en ny kurs til kjøkkenet. De samme reglene gjelder for hytter og fritidsboliger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer