Vond lukt i huset

Derfor lukter det oppkast her

Kjenner du en stram lukt av oppkast i boligen? Dersom ingen faktisk har kastet opp i huset, bør du ta en titt bak her.

LUKTER OPPKAST: Dersom det samler seg «kjøleskapsrester» og bakterier i kondenskoppen på baksiden av kjøleskapet, kan det gi vond lukt som minner om oppkast. Foto: Mycoteam.
LUKTER OPPKAST: Dersom det samler seg «kjøleskapsrester» og bakterier i kondenskoppen på baksiden av kjøleskapet, kan det gi vond lukt som minner om oppkast. Foto: Mycoteam. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det sneket seg inn er merkelig, ubehagelig lukt i boligen din som verken skyldes et heftig toalettbesøk eller omgangssyke i familien?

En guffen odør er noe de fleste av oss kan oppleve at hjemmet utsettes for fra tid til annen. Utfordringen er at de ulike, ekle luktene kan være tegn på flere ting, og ofte er ikke årsaken synlig for det blotte øye. Dermed kan det også være vanskelig å finne fasiten på problemet.

Så hvordan kan du da nøste opp i den vonde lukten? Her får du ekspertenes beste tips!

Lukten av oppkast

- Vond lukt kan være en pekepinn på at noe er galt, men det trenger ikke ha sammenheng med fuktskade. Jeg har vært på mange luktoppdrag der årsaken er en helt annen enn fukt eller vann på avveie. Likevel er det jo ofte et problem for de som bor der – man blir minnet på det ubehagelige hver gang man trekker pusten, sier Tage Rolén, seniorrådgiver hos Mycoteam.

Og noe av det verste må være om huset har begynt å stinke oppkast!

FÆL LUKT: Under gamle gulvbelegg kan det være mye

ekkelt! Muggsopp, bakterier og fuktige limrester kan gi

vond lukt og dårlig inneklima. Foto: Mycoteam.
FÆL LUKT: Under gamle gulvbelegg kan det være mye ekkelt! Muggsopp, bakterier og fuktige limrester kan gi vond lukt og dårlig inneklima. Foto: Mycoteam. Vis mer

- Hvis det ikke virkelig er oppkast, så skyldes lukten trolig gasser fra belegg eller lim. Det kan også komme av overdrevent vannbruk og alder på belegg eller lim, forklarer Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Ifølge Rolén er fukt under gamle belegg utvilsomt ofte kilde til lukt, både oppkast-aktig, fjøs-aktig og kjemisk eller stikkende.

- Vi kjenner også til noen tilfeller der folk som har fjernet slike gamle belegg har opplevd ubehag og fått fysiske reaksjoner under arbeidet, forteller Rolén.

Konkret oppkastlukt har Rolén ved flere anledninger også fått påvist fra kjøleskap som får kondenskoppen på baksiden fylt opp av vann og bakterier fra kjøleskapet. Kondenskopp er det karet som samler opp kondensvannet i kjøleskapet og som renner ned gjennom en slange i bakkant av kjøleskapet.

Bjørn Lundqvisy har jobbet som reparatør for Electrolux i nærmere 40 år, han forteller at han har hatt en del oppdrag som handlet om spylukt:

- Problemet oppstår gjerne dersom man velter en melkekartong i kjøleskapet eller på annet måte får melkeprodukter ned i avløpet for kondensvann, når dette havner i avdunstingsskålen bak skapet starter det ganske raskt å utvikle seg vond spylignende lukt, sier Lundqvisy.

Men spylukt og annen dårlig lukt kan også, ifølge Rolén, skyldes døde dyr, som oftest mus, i vegger eller gulv:

-Dette vil avgi en kraftig og vond lukt i perioden det tar for dyret å råtne. Deretter avtar og forsvinner lukten. Dette er også et eksempel på en vond og ubehagelig lukt som ikke er fukt-relatert, forklarer han.

- Det kan også lukte kraftig av ulike muggsopper og bakterier som trives i dette miljøet, legger han til.

BILLER: Et sikkert høsttegn er at disse slår seg ned i boligen din. Slik får du dem ut. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Lukten av fuktskader

Det er også andre, ekle lukter som kan oppstå i boligen, som da altså kan komme av andre grunner. Men har det oppstått fuktskade i boligen, er det nødvendigvis ikke alltid synlig før muggsopp blomstrer opp.

De to ekspertene forteller at mugglukt kan skyldes lekkasjer, kondens, våt betong eller fukt fra grunn. Sistnevnte kan også ha en jordlukt, mange vil beskrive det som en typisk kjellerlukt.

Sjampinjonglukt kan tyde på ekte hussopp, og kloakklukt kan bety lekkasjer på avløp, rørbrudd, tilbakeslag eller inntørket vannlås.

- Få oversikt

Om det lukter vondt i huset uten at du kan se noe skade på boligen, bør du først prøve å få oversikt over når det lukter.

- Lukter har en tendens til å variere i styrke, varighet og intensitet. Det går an å lage en liten logg for seg selv der man skriver opp når og hvor sterkt det lukter. Da kan man kanskje få klarhet i om lukta varierer med værforhold, årstid, bruk av huset - for eksempel bruk av elektriske vifter eller andre forhold, tipser Rolén.

HVOR KOMMER LUKTEN FRA? Du bør forsøke å snuse deg frem til luktkilden. For eksempel kan en sluk som ikke renses gi dårlig avrenning og kan

i tillegg gi vond lukt. Foto: Mycoteam.
HVOR KOMMER LUKTEN FRA? Du bør forsøke å snuse deg frem til luktkilden. For eksempel kan en sluk som ikke renses gi dårlig avrenning og kan i tillegg gi vond lukt. Foto: Mycoteam. Vis mer

Hans andre råd er å være nysgjerrig og detektiv-fokusert.

- Klarer du å snuse deg fram til kilden? Om dette ikke fører fram kan du få inn en rådgiver som har erfaring med å finne luktkilder og årsak til lukt, sier Rolén videre.

En rådgiver kan blant annet bidra med fuktmålinger, erfaring og eventuelt prøvetaking, mener han.

Dette kan du gjøre selv

Har du oppdaget fukt i huset, er det samtidig flere ting du kan gjøre for å forsøke å fikse opp i problemet selv, mener Stormoen:

- De enkleste tiltak er ventilering, luftsirkulasjon, fuktsikring, og sjekke etter lekkasjer. Er man handy kan mye gjøres selv, mener han.

Rolén anbefaler også å begrense oppfukting av jordmasser som ligger inntil kjellervegger ved å lede takvann bort fra ytterveggene - for eksempel ved å koble en fleksislange på taknedløpet, og dermed lede vannet bort fra ytterveggene. Regelmessig rengjøring av sluk inne og på takterrasser er et annet enkelt tiltak. Slukene er ofte skjult under tremmer eller terrassebord. Lekkasjer kan oppstå ved kraftig regnvær dersom sluket er delvis tilstoppet, opplyser han.

Det er likevel smart å ta kontakt med forsikringsselskapet dersom du oppdager fukt, råder Rolén.

- Mange fuktskader dekkes av forsikringen, men ikke alle. Forsikringen vil gjerne da sende ut noen som kan vurdere forholdene og som har fuktmålingsutstyr. Dersom skaden ikke dekkes av forsikringen, eller man ønsker en «second opinion», kan man kontakte en fuktrådgiver eller bygningsbiolog, avslutter eksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer