Derfor skal dolokket være nede

Unngå bakterier ...og rotter.

OPPE ELLER NEDE? Hvis du syns bakterier og rotter er ekkelt? Velg alternativet til venstre. Foto: BERIT B. NJARGA/NTB SCANPIX
OPPE ELLER NEDE? Hvis du syns bakterier og rotter er ekkelt? Velg alternativet til venstre. Foto: BERIT B. NJARGA/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant hverdagsdiskusjonene som gjerne går igjen i de norske hjem, er dolokket en gjenganger:

Skal dolokket stå åpent, eller skal det lukkes? (Eller, som enkelte jeg kjenner ville sagt det: Hvorfor i "%&(/¤! kan du ikke legge ned det fordømte dolokket??)

Det estetiske argumentet er vanligvis det som blir brukt for å påpeke at lokket skal lukkes etter et dobesøk, men det fins flere gode grunner til å legge igjen lokket - før man skyller ned.

LES OGSÅ: Disse toalettene kan gi vannskader om de installeres feil

Unngå bakteriespredning

For alle oss slepphendte som har klart å miste alt fra tannbørste til diverse andre ting i do, er dette grunn nok til å lukke dolokket etter hvert dobesøk. Men det fins også andre, gode grunner:

Det er nemlig flere ganger slått fast at om man skyller ned med dolokket åpent, sprer man bakterier fra toalettet og utover hele badet.

Professor Mark Wilcox, klinisk direktør for mikrobiologi ved Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, har tidligere vist hvordan partikler fra doskålen kan føre til spredning av ulike virus, som for eksempel omgangssyke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer