Derfor skal dolokket være nede

Unngå bakterier ...og rotter.

OPPE ELLER NEDE? Hvis du syns bakterier og rotter er ekkelt? Velg alternativet til venstre. Foto: BERIT B. NJARGA/NTB SCANPIX
OPPE ELLER NEDE? Hvis du syns bakterier og rotter er ekkelt? Velg alternativet til venstre. Foto: BERIT B. NJARGA/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant hverdagsdiskusjonene som gjerne går igjen i de norske hjem, er dolokket en gjenganger:

Skal dolokket stå åpent, eller skal det lukkes? (Eller, som enkelte jeg kjenner ville sagt det: Hvorfor i "%&(/¤! kan du ikke legge ned det fordømte dolokket??)

Det estetiske argumentet er vanligvis det som blir brukt for å påpeke at lokket skal lukkes etter et dobesøk, men det fins flere gode grunner til å legge igjen lokket - før man skyller ned.

LES OGSÅ: Disse toalettene kan gi vannskader om de installeres feil

Unngå bakteriespredning

For alle oss slepphendte som har klart å miste alt fra tannbørste til diverse andre ting i do, er dette grunn nok til å lukke dolokket etter hvert dobesøk. Men det fins også andre, gode grunner:

Det er nemlig flere ganger slått fast at om man skyller ned med dolokket åpent, sprer man bakterier fra toalettet og utover hele badet.

Professor Mark Wilcox, klinisk direktør for mikrobiologi ved Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, har tidligere vist hvordan partikler fra doskålen kan føre til spredning av ulike virus, som for eksempel omgangssyke.

Syns du dolokket bør være oppe eller nede (Avsluttet)
Dolokket skal lukkes(66%) 11925
Det er akkurat det samme for meg(20%) 3547
Dolokket skal stå åpent(15%) 2641
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De bruke et sterilisert toalett og skapte en «diaréeffekt» i doskålen ved å infisere dovannet med bakterien Clostridium difficile. Resultatene av studien viste at bakterien ble transportert nesten 25 centimeter opp i lufta og spredd utover nærliggende gjenstander når det ble trukket ned uten dolokket nede.

Og hvilke gjenstander har man ofte i nærheten av toalettet? Tannbørsten er gjerne én av disse gjenstandene ...

Dessuten var bakterien fortsatt i luften 90 minutter etter at forskerne hadde trukket ned, skriver kk.no.

Frykter du bakterier på andre steder i huset, er dette et vanlig tilholdssted for bassilusker.

Unngå uønsket besøk

En annen god grunn til å legge igjen dolokket etter et dobesøk, som har vært spesielt aktuelt i høst etter store nedbørsmengder, er rotter i kloakken.

Rotter kan nemlig komme svømmende opp fra kloakken, og kan bo i rørene dine uten at du er klar over det. Noe Bård fikk oppleve for to år siden.

I tillegg til å la dolokket være nede, bør du unngå å kaste mastrester i toalettet. Også rotter trenger å spise, som kjent.

Er du fortsatt ikke overbevist om å lukke dolokket, kan kanskje dette toalettet redde forholdet ....

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer