Retur av gamle medisiner:

Derfor skal ubrukte medisiner leveres til apoteket

Det er flere grunner til at gamle medisiner ikke skal i søpla.

GAMLE MEDISINER? De skal ikke kastes i søpla. Foto: Berit B. Njarga
GAMLE MEDISINER? De skal ikke kastes i søpla. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid man får brukt opp medisiner man har fått på resept. I tillegg har medisiner generelt en holdbarhetsdato, som gjør at man ikke alltid får brukt opp medisinene i tide.

Tar du en ryddesjau i medisinskapet, gjelder det å ikke slenge alle medisinene i søpla - noe slett ikke alle er klar over.

Mangler kunnskap om innlevering av medisiner

- Vi tror det er veldig mange som ikke er klar over at medisiner ikke skal kastes i søpla. I samtaler med folk i hverdagen fremgår det ofte at mange ikke er klar over at legemidler man ikke bruker skal leveres inn på apoteket for forsvarlig håndtering, forteller Rønnaug Larsen, leder i Farmaceutene (NFF) til Dinside.

Katherine Notvik, som er prosjektleder for «Rydd skapet»-kampanjen i Legemiddelverket, forteller at de gjennomførte en opinionsundersøkelse i 2016, hvor 46 prosent svarte at de leverer inn medisiner til apotek.

Sanmtidig var det 17 prosent som oppga at de kaster medisiner i søpla.

Da Apotekforeningen gjennomførte en såkalt kassasjonsstudie i 2010, viste denne at det kastes legemidler for mer enn 550 millioner kroner i Norge i året. Her oppga kun halvparten av de som deltok i studiet at de leverte legemidlene de ikke hadde bruk for til apoteket for destruksjon, ifølge Larsen .

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer