Retur av gamle medisiner:

Derfor skal ubrukte medisiner leveres til apoteket

Det er flere grunner til at gamle medisiner ikke skal i søpla.

GAMLE MEDISINER? De skal ikke kastes i søpla. Foto: Berit B. Njarga
GAMLE MEDISINER? De skal ikke kastes i søpla. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alltid man får brukt opp medisiner man har fått på resept. I tillegg har medisiner generelt en holdbarhetsdato, som gjør at man ikke alltid får brukt opp medisinene i tide.

Tar du en ryddesjau i medisinskapet, gjelder det å ikke slenge alle medisinene i søpla - noe slett ikke alle er klar over.

Mangler kunnskap om innlevering av medisiner

- Vi tror det er veldig mange som ikke er klar over at medisiner ikke skal kastes i søpla. I samtaler med folk i hverdagen fremgår det ofte at mange ikke er klar over at legemidler man ikke bruker skal leveres inn på apoteket for forsvarlig håndtering, forteller Rønnaug Larsen, leder i Farmaceutene (NFF) til Dinside.

Katherine Notvik, som er prosjektleder for «Rydd skapet»-kampanjen i Legemiddelverket, forteller at de gjennomførte en opinionsundersøkelse i 2016, hvor 46 prosent svarte at de leverer inn medisiner til apotek.

Sanmtidig var det 17 prosent som oppga at de kaster medisiner i søpla.

Da Apotekforeningen gjennomførte en såkalt kassasjonsstudie i 2010, viste denne at det kastes legemidler for mer enn 550 millioner kroner i Norge i året. Her oppga kun halvparten av de som deltok i studiet at de leverte legemidlene de ikke hadde bruk for til apoteket for destruksjon, ifølge Larsen .

- Vi vet at totalt sett kaster nordmenn 600 tonn medisiner hvert år, og at kun halvparten av disse leveres inn, forteller kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek 1.

Derfor skal medisiner leveres inn

Det er flere årsaker til at gamle medisiner ikke skal kastes i søpla eller skylles ned i toalettet.

- Kasting av legemidler i ordinært søppel representerer en miljøforurensning. Eksempelvis kan det havne rester av antibiotika og hormoner i drikkevannet, sier Larsen i NFF.

Også Katherine Notvik i Legemiddelverket understreker at må bidra til å begrense miljørisikoen ved å håndtere medisiner vi skal kvitte oss med på en trygg og forsvarlig måte.

Samtidig påpeker hun viktigheten av å rydde i medisinene jevnlig, noe som innebærer sikker oppbevaring.

- For eksempel mottar Giftinformasjonen cirka 10 henvendelser hver dag om barn som har funnet medisiner og i de fleste tilfellene puttet dem i munnen eller svelget dem. Vi ser også at eldre som bruker mange medisiner roter når det blir uoversiktlig, og i verste fall tar feil medisin. Så det er på sin plass med en påminnelse om hvor viktig dette er, legger hun til.

Dette skjer med medisinene som samles inn

I tillegg til at man ikke ønsker at medisinrester havner i og skader naturen, ønsker man heller ikke at legemidlene havner i feil hender.

For å unngå dette, blir medisiner som leveres inn pakket i egne esker og sendt til destruksjon, det vil si forbrenning. Årsaken er kvalitetsmessige hensyn, sier Larsen.

I tillegg blir noen medisiner behandlet som spesialavfall, ifølge Apotek1.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer