Vasketips:

Derfor skjer dette

Plages du med blekete flekker på sengetøy og håndklær?

KJEDELIG: Derfor får du hvite flekker på putetrekkene. Foto: Kirsti Østvang
KJEDELIG: Derfor får du hvite flekker på putetrekkene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke noe er kjedeligere enn å åpne vaskemaskinen, og oppdage at tøyet har blitt flekkete. Den berømte røde sokken som sniker seg med i hvitvasken og gir den et babyrosa skjær. Eller om det sitter igjen blekemidler etter en hvitvask med gjenstridige flekker, eller en rensevask med sitron.

Flere har kanskje også oppdaget hvite flekker på håndklær og sengetøy, og vi har to nyheter. Én god, og en dårlig. Den gode nyheten er at det ikke er din feil, i hvert fall ikke vasketeknisk. Den dårlige er at det er lite å gjøre med, når skaden først har skjedd.

Reagerer med kremen din

Det kan synes mystisk med blekede flekker på sengetøy og håndklær når du har vasket med vaskemiddel for farget tøy, men årsaken til flekken oppsto før du la tøyet i maskinen - selv om du ikke kan se noe før du vasker.

Det handler om hva du smører deg selv inn med. Enkelte ansiktskremer, antirynkekremer, serum og kvisekremer inneholder stoffer som kan reagere med fargen i sengetøyet, og løser den opp. Du vil ikke se noe umiddelbart, men fargen vil løsne når du vasker. Det er derfor det ser ut som om det skjer i vaskemaskinen.

Det er ingen snarvei ut av dette. Vårt råd er derfor som følger: Bytt krem - eller putetrekk og håndklær du bruker til ansikt og hender. Det ser kanskje ikke like pent ut om du ikke har matchende pute- og dynetrekk, på den annen side ser det mye bedre ut med kritthvite putetrekk enn fargede putetrekk med hvite flekker på.

Slik vasker du sengetøyet

De hvite blekete flekkene er ikke det eneste som kan skjemme putetrekkene og håndklærne dine. Ifølge Stine Jensås Andersen, markedssjef i Høie, er typiske flekker gjerne fett, svette, spytt og sminke.

- Ved å sove i sengetøy av god kvalitet som tåler ordinær 60 graders vask med et vaskemiddel som er laget for å takle proteinbaserte flekker (for eksempel neutral sine produkter) bør man kunne forvente at disse forsvinner etter vask.

Hun anbefaler å vaske sengetøyet så fort du legger merke til flekkene.

- Det er også viktig å vaske sengetøyet så tidlig som mulig, helst innen 48 timer før flekken(e) har satt seg.

Kjedelig, ja, men med et par ekstra hvite putetrekk i rotasjon, trenger du ikke skifte alt sengetøyet, bare gi putetrekkene en litt høyere rotasjon enn dynetrekket. Litt som på hotell.

- Hvordan man behandler flekken kommer litt an på hvilken type flekk det er, men et generelt tips som fungerer godt på proteinbaserte flekker er: Legge putetrekket / sengetøyet med flekk en liten stund i kaldt vann før vask.

En annen men også miljøvennlig og effektiv løsning som fungerer godt er å benytte sitronsåpestykke eller sitronrens-skum og gni på flekken før sengetøyet vaskes i maskin.

Ikke stapp maskinen full

En annen feil veldig mange gjør når de vasker sengetøy og ikke opplever at det blir helt rent, er å fylle vaskemaskinen med høyere volum er vaskemaskinen faktisk er designet for.

- Da risikerer du at mengde vann er for lite til mengde tøy, og tøyet kan i tillegg bli skrukkete. En grei regel og forholder seg til er at du bør ha plass til ei hånd på høykant mellom maskin og tøy.

UNNGÅ VASKETABBEN: Vaskeekspertens råd er å sjekke med hånden før du setter på en maskin med klær. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mange faller for fristelsen med å legge både sengetøy og laken i en og samme vask, men det er ikke alltid dette er så lurt om vaskemaskinen din er for liten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer