Vasketips:

Derfor skjer dette

Plages du med blekete flekker på sengetøy og håndklær?

KJEDELIG: Derfor får du hvite flekker på putetrekkene. Foto: Kirsti Østvang
KJEDELIG: Derfor får du hvite flekker på putetrekkene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke noe er kjedeligere enn å åpne vaskemaskinen, og oppdage at tøyet har blitt flekkete. Den berømte røde sokken som sniker seg med i hvitvasken og gir den et babyrosa skjær. Eller om det sitter igjen blekemidler etter en hvitvask med gjenstridige flekker, eller en rensevask med sitron.

Flere har kanskje også oppdaget hvite flekker på håndklær og sengetøy, og vi har to nyheter. Én god, og en dårlig. Den gode nyheten er at det ikke er din feil, i hvert fall ikke vasketeknisk. Den dårlige er at det er lite å gjøre med, når skaden først har skjedd.

Reagerer med kremen din

Det kan synes mystisk med blekede flekker på sengetøy og håndklær når du har vasket med vaskemiddel for farget tøy, men årsaken til flekken oppsto før du la tøyet i maskinen - selv om du ikke kan se noe før du vasker.

Det handler om hva du smører deg selv inn med. Enkelte ansiktskremer, antirynkekremer, serum og kvisekremer inneholder stoffer som kan reagere med fargen i sengetøyet, og løser den opp. Du vil ikke se noe umiddelbart, men fargen vil løsne når du vasker. Det er derfor det ser ut som om det skjer i vaskemaskinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.