Ulyd fra rør

Derfor smeller det i rørene

Søk hjelp snarest, for ulyden kan føre til store skader i boligen.

SMELL I VANNRØR: Om det smeller i rørene når du bruker vannet i springen og vannstrålen er ekstra kraftig, er dette en indikasjon på at vanntrykket i boligens rør er for høyt. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Opplever du at det smeller i rørene hver gang du skrur av vannet i springen?

Da bør du kontakte en rørlegger så snart som mulig. For ulyden kan i verste fall bety én ting - og får du ikke fikset opp i problemet, kan det føre til alvorlig lekkasje i veggene.

Høyt vanntrykk

Om du i tillegg til å høre smell fra rør også opplever at vannstrålen er ekstra kraftig, og en høy vannmengde renner ut, er dette en klar indikasjon på at vanntrykket i boligens rør er for høyt, forteller Harald Faret, rørleggermester hos Miljørør AS ved rørleggerkjeden Rørkjøp.

- Årsaken til høyt vanntrykk i rørene er ombygginger og endringer i rørnettet fra vannverket. Utbygging fører til et større behov og høyere trykk, sier Faret.

Det er samtidig viktig å vite at det er du selv som boligeier som er ansvarlig for at vanntrykket i boligen ikke er for høyt.

For alle boliger skal ha montert en reduksjonsventil ved hovedvanninntaket, men det er det slett ikke alle som har.

Petter Normann Næss, rørlegger hos Trondheim VVS, forteller at mange boligeiere sliter med høyt vanntrykk.

- Vi får ofte henvendelser om dette, og mange forstår ikke hvorfor disse smellene i rørene kommer. De ringer gjerne til oss og vil ha ny varmtvannstank, for eksempel, sier Næss.

For varmtvannstanken er ekstra følsom for høyt vanntrykk, og dersom det begynner å lekke fra den, er det gjerne naturlig å tro at den har røket.

- Men da er årsaken ofte at sikkerhetsventilen på berederen har løst seg ut og slipper ut vann på grunn av for høyt vanntrykk, forklarer Faret.

Dette er for øvrig noe som også kan skje når en gammel varmtvannsbereder byttes ut med en ny dersom ventilen i den gamle berederen har tettet seg i løpet av årene.

Løse rør

Smell og andre ulyder i rørene, kan også skyldes at de ikke er festet skikkelig bak veggen.

- Da kan de ved rask åpning og stenging av kranen ligge og dunke og smelle i veggen eller annen bygningsdel, sier Faret.

Ifølge Næss kan det også oppleves som at det rister i veggene.

- Dette er dette typisk i gamle hus med kobberrør.

Skjult lekkasje i vegg

- Høyt vanntrykk vil bety løpende kostnader for boligen, understreker Næss.

For vanlige følger av høyt trykk er lekkasje fra sanitærutstyr, og i verste fall skjulte lekkasjer i vegg, som jo er spesielt uheldig om man har en eldre bolig uten rør i rør som synliggjør en eventuell lekkasje som føres til sluk, opplyser Faret.

Ifølge rørleggerne er det hovedsakelig i eldre boliger at vanntrykket kan bli for høyt, men det kan også oppstå i nye hus som for eksempel ikke har trykkreduksjonsventil montert. Vannverket har gjerne lagt nye ledninger, noe som kan føre til økt vanntrykk i boliger hvor vanntrykket allerede er altfor høyt.

- Ofte i de sene nattetimer, når det ikke er mye forbruk på rørnettet, kan man få ekstra høyt trykk i boligen, forteller Faret.

Kan fikse problemet

Om vanntrykk-problemet først har oppstått, er ikke dette noe du kan fikse opp i selv. Da må rørlegger kontaktes.

- Å montere en reduksjonsventil på hovedinntaket hvor vannet for boligen kommer inn, kan løse problemet, sier Faret.

- Da skal vanntrykket reduseres til 4,5 bar, som er normalt vannstråletrykk, legger Næss til.

Det er greit å vite at vanntrykket aldri skal overstige 6 bar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer