Derfor spiser vi klokka 17 på julekvelden

Men det var ikke alltid slik ...

JULETRADISJONER: Både gaver, ribbe og julenisse er relativt nye fenomener historisk sett. Og at vi spiser kl. 17 er først og fremst av hensyn til barna. Foto: SHUTTERSTOCK / FAMVELD / NTB SCANPIX
JULETRADISJONER: Både gaver, ribbe og julenisse er relativt nye fenomener historisk sett. Og at vi spiser kl. 17 er først og fremst av hensyn til barna. Foto: SHUTTERSTOCK / FAMVELD / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de aller fleste familier spiser folk julemiddagen like etter klokka 17 på julaften, etter at julegudstjenesten på NRK er ferdig, jula ringes inn og Sølvguttene har sunget.

Men hvorfor akkurat klokka 17?

- Ifølge tradisjonen startet julefreden på dette tidspunktet. Men selve festmåltidet ble avviklet langt senere i tidligere tider, ofte nærmere midnatt. Siden ble julemåltidet framskyndet. På begynnelsen av 1900-tallet var det for eksempel vanlig å spise ved 19-tida, og nå har det altså blitt kl. 17, fortalte avdelingsdirektør og historiker Anne Kristin Moe ved Nordfjord Folkemuseum til Dinside, da vi først skrev om dette temaet i 2017.

Barna er årsaken

Moe mener det er hensynet til barna som er årsaken til at vi opp gjennom nyere historie har spist tidligere og tidligere.

For i gamle dager handlet jula om ting som nok ville ha gitt mang en fire-femåring angst og ikke øyne tindrende av forventning.

- Man spiste nattestid, for Jesus ble jo født på natta. Samtidig var julenatta tiden for underjordiske og avdøde slektninger. Folk satte ut øl eller grøt til nissen og andre underjordiske for å blidgjøre dem. Selv lå de på gulvet, for sengene skulle inntas av de døde, fortalte Moe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer