Derfor sponser kommunen peis

Flere hundre mennesker får redusert levetid av de skadelige utslippene.

Utslipp fra gamle vedovner og komfyrer gjør stor skade og forkorter hvert år levetiden for flere hundre mennesker i Skandinavia. Foto: Colourbox.com
Utslipp fra gamle vedovner og komfyrer gjør stor skade og forkorter hvert år levetiden for flere hundre mennesker i Skandinavia. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beregninger fra Aarhus Universitet viser at flere hundre mennesker dør for tidlig av lungekreft og blodpropper på grunn av forurensning fra vedovner, melder det danske forbrukernettstedet Tænk.

Nye beregninger foretatt av Jørgen Brandt fra National Center for Miljø og Energi viser at det hvert år dør mellom 140 og 180 dansker på grunn av forurensning som stammer fra romantisk peiskos eller gamle vedovner - og tar man med skader dansk peiskos gjør over landegrensene regner man med at mellom 470 og 540 mennesker dør langt før de burde som en direkte konsekvens av forurensning fra vedfyring.

Nye vedovner bedre for miljøet: Se hvilken du bør velge

Verre enn trafikken

Helseproblemer fra svevestøv er ikke noen ukjent problemstilling i Norge heller. Ifølge Marit Låg, seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI) er svevestøv fra vedfyring tidvis et større problem for luftkvaliteten enn svevestøv fra trafikken.

– Det varierer veldig, men på kalde vinterdager, enkelte områder i Oslo, vil en betydelig del av forurensningen i luften komme fra vedfyring, sier Låg til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer