De aller fleste småbarnsforeldre vet at varme, vanntette termostøvler er et «must have» i barnas høst- og vintergarderobe. I vårt værbitte land bruker de gjerne termostøvlene hver eneste dag gjennom den kalde og våte sesongen.
Selv om termostøvlene er vanntette, kan det likevel være vanskelig å unngå at de blir fuktig inni. Og ikke bare kan det medføre kalde føtter - en annen følge er lukt.
En riktig ubehagelig lukt, som i manges neser faktisk kan minne om kattepiss.
Dette vil vi selvsagt unngå.
Så da er spørsmålet: Hvordan kan fukt og dermed også kattepisslukt i termostøvler forebygges?
Og dersom stanken av kattepiss har satt seg i termostøvelen, hvordan kan den fjernes?
Ekspertene svarer!

Vask vintersko med sitron!
Derfor blir det fuktig
- Mange er ikke klar over hvor mye fuktighet føttene våre normalt produserer i løpet av en dag. Det er faktisk ganske mye svette som produseres av føttene, opptil en halv liter per fot, sier André M. Høibo ved A. Høibo AS, produsent av termostøvelen Dock Boot.
Termostøvler er støvler som på et eller annet vis er ekstra isolert utover selve det ytre «skallet». Yttermaterialet er i alle tilfeller hundre prosent vanntett og det puster ikke som en membran.
Fukt som produseres av føttene må dermed ut via åpningen i toppen av alle støvler, forklarer Høibo.
Det opplyser også Ida Botnevik Fjell hos Viking Footwear, som blant annet har merkevaren Cherrox i sitt sortiment,
- All fuktighet må ut gjennom skaftet der foten sitter til enhver tid når støvelen er i bruk, og det er meget begrenset hva som kommer ut av fuktighet når foten er i støvelen, sier Fjell.
Dette medfører at man noen ganger opplever at støvlene kjennes fuktige eller at man rett og slett er blitt bløt på beina.
- Når det er sagt så er det stor forskjell på hvordan termostøvler reagerer på fukt og fotsvette. Det som er avgjørende er hva som er de isolerende materialene som er brukt i fôret. Det kan for eksempel være ull av ulik renhet, syntetisk fleece og neopren, forteller Høibo videre.

Skolisse-trikset du kan lære barnet
Stank av «kattepiss»
Men det som er sikkert, er at kombinasjonen fotsvette og syntetiske materialer i tette sko, ikke er en vinner, noe Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved SIFO og Oslo Met, nevner i boka sin «Lettstelt».
Det er ofte da den karakteristiske kattepiss-lukten kan oppstå, ifølge Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Lukten kommer fra bakterier som bryter ned organisk materiale fra hudceller, svette og talgkjertler. At stanken minner om kattepiss, kommer av at katteurin ofte er mer konsentrert, og avfallsstoffene fra kattens kropp som skilles via nyrer til urin, inneholder flere av de samme komponentene som menneskeføttene legger igjen i sko, opplyser bakteriologen.
- Når fotsvetten med dens kjemikalier reagerer med omgivelsene, lukter det kattepiss - og den blir selvsagt ekstra framtredende når den blir fuktig, legger Høibo til.

Derfor stinker de «kattepiss»
Ullsokker kan hindre lukt
Har en slik lukt først satt seg i støvlene, så er det svært vanskelig å få det bort, erfarer Høibo.
Men det trenger ikke å være umulig.
- Vi anbefaler å ta ut innleggssåler, vaske støvlene med lunket vann med mild såpeblanding, og til slutt tørke de godt, helst med støveltørker som blåser varm luft, sier Fjell.
Utfordringen er at noe lukt gjerne sitter igjen likevel, eller at den vonde lukten i støvelen raskt kommer igjen, mener Høibo.
Til syvende og sist er det, som med det meste, forebygging som gjelder:
Ifølge Høibo er det sjansen for vond lukt litt mindre om det isolerende materialet i termostøvelen hovedsakelig er bygget opp av neopren. Det er et syntetisk gummimateriale som ikke tar til seg fuktighet, og dermed har ikke vannmolekylene noe sted å feste seg, hevder han.
Om tekstilet på innsida av støvelen også er så tynt og slitesterkt som mulig, vil sjansen for at vond lukt oppstår være mindre, ifølge Høibo.
Et annet, superenkelt tips, er et typisk «foreldreråd» som dukker opp i diverse diskusjonsforum. Det er ikke gitt at det funker perfekt, men det er i alle fall ikke farlig å teste:
Bruk ullsokker!
Mer presist; la det ligge noen gode, tyktstrikkede ullsokker i termostøvelen, som barnet tar på foten sammen med støvelen.
Ullsokken skal absorbere fukt, og når barnet tar av seg termostøvlene, kan ullsokkene tas ut og henges til tørk på støvelskaftet til neste gang støvlene skal brukes.

Slik pigger du skoene dine
Avispapir i støvlene
Det viktigste stikkordet her er «tørk», understreker ekspertene.
Etter hvert bruk, bør termostøvlene luftes godt og tørke skikkelig.
- Ta ut innersålen og tørke termostøvlene over natta slik at de er skikkelig tørre når man tar de på seg om morgen. Da slipper man å starte med restfukt som ligger i fôret fra tidligere bruk, råder Høibo.
Avispapir er et nyttig tørkemiddel, ifølge tekstilforsker Klepp:
- Fyll støvlene med sammenkrøllet avispapir. La papiret ligge i støvlene til det har trukket til seg fuktigheten, tipser hun.
Høibo støtter dette, og forteller at også tørking med hårføner i noen minutter på hver støvel kan virke.
- Men det er viktig at hårføneren da står på lav varme, det samme gjelder om du bruker en vanlig skotørker, legger han til.